Hlavní obsah

Příběh Dany: Partner ji opustil kvůli 20leté milence

Foto: Thinkstock

Čekání na muže, který vás opustí kvůli jiné ženě? Děje se to často, ale většinou se původní vztah už stejně udržet nepodaříFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše čtenářka Dana (34) nyní neprožívá šťastné období. Přítel, s nímž žila osm let a se kterým má tříletého syna Míšu, se totiž odstěhoval ke dvacetileté studentce. Prý si potřebuje ověřit, zda je pro něj tahle dívka víc než rodina. Přečtěte si Danin smutný příběh i to, co jí radí odbornice.

Článek

Na muže jako by Dana vůbec neměla štěstí. První manželství, z něhož má jedenáctiletého syna Ondru, krachlo, když byl chlapeček ještě batole. Přesto Dana celkem rychle navázala nový vztah. „Přítele jsem poznala, když byly Ondrovi tři roky. Michal je o tři roky mladší než já, ale nevadilo mi to. Byl vždy moc hodný, pozorný a zodpovědný. Po roce chození mi řekl, ať se k němu s Ondráškem nastěhujeme,“ vzpomíná Dana, která neváhala.

Skoro se konala svatba

Se synem se odstěhovala a změnila i zaměstnání, protože začala pracovat v rodinné firmě svého přítele. „Občas samozřejmě došlo k nějakým neshodám, ale nešlo o nic vážného. Dost jsem žárlila, ale změnila jsem se, uvědomila jsem si, že to není správné a zapracovala na sobě. Takže všechno fungovalo, dokonce jsme si pořídili společné dítě, máme tříletého syna Míšu,“ popisuje Dana. I rodina jejího partnera se zachovala skvěle. „Toho jsem se nejvíc bála, ale přijali nás krásně. A to nejen mě, ale i Ondru, kterého milují jako vlastního,“ vypráví Dana.

Vše vypadalo tak dobře, že Dana s Michalem dokonce plánovali svatbu. Když bylo malému Míšovišest měsíců, objednali si i snubní prstýnky. Ty ovšem zůstaly nevyužité. „Nejdřív nám do toho pořád něco lezlo. Pak se prodala rodinná firma a Michal z ní dostal podíl. Rozhodl se splnit si svůj sen a zřídil si posilovnu. Mně se to nezdálo, asi jsem něco tušila, nesouhlasila jsem s tím, ale Michal mě neposlechl,“ říká Dana, jejíž tušení se bohužel potvrdilo.

Syny vyměnil za dvacetiletou studentku

Michal se tam totiž zakoukal do dvacetileté studentky, cvičitelky aerobiku. „Úplně ho pobláznila. Michal nevidí, neslyší, nestará se o syny, nepřispívá na ně ani na domácnost. Po dvou měsících, co se s ní seznámil, mi řekl, že se do ní zamiloval. A mně se zhroutil celý svět,“ vypráví Dana. Ta se teď od Michala dozvídá, že celou dobu, co byl s ní, vlastně přemýšlel o rozchodu. „Když jsem chtěla vědět, co mu vadí, neřekl to. Jen opakoval, že se mnou nechce být, že teď musí být sobec, musí poznávat ji, aby zjistil, co je pro něj víc. Zda ona, nebo děti a já,“ popisuje Dana.

Foto: Thinkstock

Partnerství je v první řadě záležitostí hluboké důvěryFoto: Thinkstock

Ta je nyní bezradná. O Michala nechce přijít, dokonce je ochotná mu dopřát i jakousi pauzu (o tom, jak je tenhle postup riskantní, se dočtete zde), ale bojí se, že čím víc a déle bude se svou milenkou, tím méně pro něj bude znamenat rodina.

„Všichni jsou z toho v šoku, protože tohle chování není pro Michala vůbec typické. Já se děsím toho, že o nás přestane mít úplně zájem. I já si uvědomuji své chyby, možná jsem na něj trochu tlačila s dalším dítětem, protože bych si moc přála holčičku. Ale jsem si toho vědoma, chci se změnit, ale on všechno odmítá. Líbí se mu, jak je ta dívka neustále usměvavá, má na něj čas a podobně. Jak se jí ale můžu rovnat, když ona jen chodí do školy, a jinak žádné povinnosti nemá? Absolutně nevím, co mám dělat. Mám na něj čekat?“ zakončuje Dana, která zatím doufá, že jejího přítele přestane mladá studentka bavit a vrátí se ke své rodině.

Co na to odbornice:

Podle psychoterapeutky Lucie Horníkové se v Daně nyní pere několik různých pocitů. Smutek, vztek na partnera, nenávist vůči jeho milence, pocity beznaděje a podobně. „Všechny tyto pocity se mísí, vyvolávají v ženě obavy a nejistotu, způsobují špatnou orientaci v dané situaci, a tak je žena nakonec ochotna třeba přistoupit i na řešení, které by za normálních okolností odsoudila,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Nejspíš proto Dana vůbec přemýšlí o možnosti, že si na přítele jednoduše počká. „Tak by to ale v reálném životě nemělo fungovat,“ říká Lucie Horníková. Nic jako „život na zkoušku“ jednoduše neexistuje, i když by se to Michalovi nejspíš hodně líbilo. Co by tedy Dana měla dělat?

„Pomůže věnovat se výhradně jen sobě. Jak jen to je možné, vyrazit si zacvičit, s kamarádkami na víno, změnit image, zajít ke kadeřníkovi, najít si nové koníčky, nebo se vrátit k těm starým, na které nebyl čas,“ radí Lucie Horníková. Být zklamaná, zkroušená a někde v rohu čekat, zda se partner vrátí, či ne, je nesmysl. Dana se musí srovnat se současným stavem, protože i kdyby se Michal k rodině vrátil, nemusí to znamenat výhru. Ztracená důvěra se jen velmi těžko obnovuje.

Tip redakce:S milenkou svého manžela se potýkala i naše další čtenářka. Ta se ovšem rozhodla pro pomstu. Její příběh si přečtěte zde.

Co byste Daně poradili vy?

Načítám