Hlavní obsah

Anorexie Gabriely Koukalové: Není v tom sama, i tyto ženy se na vrcholu kariéry octly na dně

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejhorších chvílích prý jedla pouze tampony na odličování namočené vodou. Ze zpovědi naší nejlepší biatlonistky, Gabriely Koukalové, mrazí. Teprve nyní ve své nové knize promluvila o tom, jak bojovala s poruchami příjmu potravy a o psychických problémech, které ji dostaly na dno jejích sil.

Článek

Odpověď, na kterou všichni čekali. Odpověď na to, co se to vlastně poslední dobou děje s naší nejlepší biatlonistkou Gabrielou Koukalovou. Během posledních pár dnů nejenže řekla, že pravděpodobně vynechá i další sezonu, ale ve stejnou chvíli vyšla i její životopisná kniha „Jiná“, kde mluví o problémech s trenéry, věčných bojích s rodiči, když byla mladší, i o psychických problémech a poruchách příjmu potravy, které mají psychosomatický původ. Měla prý namále, ale z toho nejhoršího, alespoň po fyzické stránce, se dostala před sezonou 2015/2016. Knihu prý brala jako terapii a vztyčený prst pro další mladé sportovce a sportovkyně.

Gabriela Koukalová ale není jediná, kdo si musel projít těžkým rozporem mezi tím, co chce ona sama a co po ní chce okolí. Tyto těžké psychické stavy se podepsaly i na jiných úspěšných ženách, kterým mnohdy závidíme jejich slávu. Většina z nás ale nemá možnost vidět, co všechno se za tím skrývá. Mnohdy jsou totiž zatěžovány vyššími nároky, než jaké jsou schopny zvládnout. A co si budeme povídat, pokud jde o křehkou ženskou duši, ustát to všechno s chladnou hlavou, nemusí být vždycky jednoduché. A potýkala se s tím nejedna slavná žena.

Gabriela Koukalová (28)

Gabriela Koukalová oželela nejen zimní olympijské hry a sezonu 2017/2018, ale pravděpodobně vynechá i následující sezonu. Ačkoliv se celou dobu mluví o problémech s lýtkovými svaly, teď teprve vyplavalo na povrch, co za tím vším stojí. Poruchy příjmu potravy a psychické problémy, které tyto zdravotní potíže pravděpodobně spustily. A za všechno může tlak, který byl na ni od juniorského věku vyvíjen, řeči trenérů o tom, že má nadváhu a měla by zhubnout, a přílišné ambice lidí z jejího okolí. Nicméně, co se stalo, nelze vrátit zpět, a my tak jen doufáme, že se z toho Gábina co nejdříve dostane, a to hlavně kvůli ní samotné, nikoliv kvůli sportovním úspěchům. Gábino, jsme v tom s tebou. A nejsi jediná, kdo byl z onoho Olympu sražen.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Koukalová musela vzdát olympiádu kvůli vleklým potížím s lýtkovými svaly. Ty byly způsobeny pravděpodobně její pochroumanou psychikouFoto: Profimedia.cz

Yulia Lipnická (19)

Podobný příběh si zažívá i krasobruslařka Yulia Lipnická. Je jí teprve devatenáct let, ale už je v důchodu. V krasobruslařském. Mladá Ruska, která je juniorskou mistryní světa z roku 2012, mistryní Evropy z roku 2014 a olympijskou vítězkou v týmové soutěži na zimních olympijských hrách v roce 2014, vloni ukončila svoji kariéru. Než ale pověsila své brusle na hřebík, prošla si tříměsíční léčbou anorexie. O jejích bojích s váhou se hovořilo poslední rok, kdy měla mladá geniální sportovkyně pocit, že přibírá snad i ze vzduchu. A krasobruslařka přece nemůže mít ani gram špíčku navíc, získala dojem, anebo jí ho spíše někdo vštípil. Svět krasobruslení ji natolik pohltil, že svoji kariéru musela skončit dříve, než by pravděpodobně bylo nutné.

Foto: Profimedia.cz

V patnácti letech vyhrála Yulia Lipnická olympiádu v Soči. Teď už je ve sportovním důchodu, do kterého se dostala i vlivem anorexie Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana (†36)

Ačkoliv byla princezna Diana navenek ztělesněním všeho dobrého, stále usměvavá a lidmi zbožňovaná, i ona si prošla svým vlastním vnitřním peklem. Z „obyčejné“ holky se stala jednou z nejsledovanějších žen světa, manželství s princem Charlesem (69) nebylo vůbec šťastné, jak původně mělo být.

Životopisec slavné princezny, Andrew Morton, zveřejnil přepisy společných rozhovorů a z jednoho vyšlo najevo, že za poruchy příjmu potravy, kterými Diana trpěla (v jejím případě šlo zejména o bulimii), mohl její manžel. Už týden po svatbě jí prý říkal, že je oplácaná, zatímco ji držel kolem pasu. Je jasné, že pokud jste jen malinko psychicky labilní, což princezna Diana podle všeho byla, stačí vám to jako spouštěč poruchy příjmu potravy, ke které se přidaly i deprese. Diana se s tím nakonec vypořádala tím, že začala pomáhat druhým. Tato prospěšná terapie se nakonec stala jejím životním posláním.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana prý byla psychicky labilní, pokusila se o sebevraždu a trpěla bulimií Foto: Profimedia.cz

Britney Spears (36)

Dosáhnout vrcholu kariéry ještě dříve, než oslavíte plnoletost, také nemusí být žádná výhra. Celosvětový úspěch pak může být něco, co slabší jedinec sám nedokáže unést a začne „blbnout“.

To se stalo i tehdejší popové princezně, Britney Spears. První album „Baby one more time“ vyšlo v roce 1998 a mělo fenomenální úspěch. Zatímco její popularita stoupala a Britney Spears přebírala jednu cenu za druhou, v osobním životě to šlo od desíti k pěti. Nakonec skončila v protialkoholní léčebně, kde však dlouho nevydržela. Léčila se několikrát a mezitím se objevovala na titulních stranách magazínů nejen kvůli své hudbě, ale hlavně kvůli skandálům, mezi které patří třeba její oholení hlavy, nebo vášnivý polibek s Madonnou (59).

Zdá se však, že po několika bouřlivých letech, kdy balancovala nad propastí, se nakonec dala dohromady a v současné době koncertuje, vydává desky a snaží se působit seriózně. Nechybělo ale mnoho a kvůli alkoholu by přišla o vše.

Foto: Profimedia.cz

Britney Spears v roce 2001, kdy byla na vrcholu kariéry. Pak ji čekal strmý pád, protože jako mladá neustála takový nával slávy Foto: Profimedia.cz

Mariah Carey (48)

Psal se rok 2001, Mariah Carey bylo jedenatřicet let a právě ji hospitalizovali s totálním psychickým i fyzickým kolapsem, takže skončila v psychiatrické péči. Kolovaly i zvěsti o tom, že se pokusila o sebevraždu, což ale její mluvčí vyvrátil s tím, že se nechtěně pořezala. Pád zpěvačky přišel ve chvíli, kdy byla skutečně na vrcholu. Měla čerstvě podepsanou novou smlouvu s nahrávací společností, chystala se na natáčení filmu „Glitter“ a měla vystoupit na narozeninovém večeru MTV, tato společnost tehdy slavila 20. výročí. Pár dnů před kolapsem si zpěvačka na svých stránkách stěžovala na přepracování, že chce zavřít svoji manažerskou společnost a dát si pauzu, tedy sama už cítila, že je toho na ni moc, ale nezvolnila, dokud neskončila v nemocnici. Po zhroucení následovalo několik let, kdy se jí příliš nedařilo a opravdový comeback zažila v roce 2005.

Foto: Profimedia.cz

Mariah Carey v roce 2000 těsně před tím, než se zhroutila v důsledku vyhoření Foto: Profimedia.cz

Dagmar Pecková (57)

Nemusíme chodit ani daleko za oceán pro příklad psychického zhroucení či vyhoření u známých zpěvaček. Jedna z našich nejlepších mezzosopranistek, která věhlas získala i na světových pódiích, Dagmar Pecková, si také prožila krušné chvíle. V roce 2012 totiž najednou měla pocit, že už nemá co nabídnout nejen fanouškům, ale ani rodině, nebo sobě. Chtěla se vším praštit, její povolání najednou nebylo poslání a radost, ale přítěž. Naštěstí osud tomu chtěl jinak, a tak narazila náhodou na psychiatra, který jí z nejhoršího pomohl, a kterému je dodnes vděčná, že ji zachránil. Pecková o svých problémech později otevřeně mluvila. Dnes už je ale dávno zpátky v sedle, koncertuje a energie z ní číší tak jako z málokoho.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Pecková o svém syndromu vyhoření veřejně mluvíFoto: Profimedia.cz

Myslíte si, že se Gábina Koukalová z toho všeho sebere a bude zase závodit? 

Načítám