Hlavní obsah

Příběh Tomáška (4): Leukémii odhalily opakující se virózy!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Místo aby si užíval na pískovištích a ve školce, léčil se Tomášek (4) ve dvou letech často s rýmou, virózami i záněty průdušek. Jednoho dne ale skončil v nemocnici a lékaři odhalili leukémii.

Článek

Tomášek se narodil paní Martině z obce Kamenné Zboží jako třetí syn v pořadí a jeho osud mu na cestě životem nachystal, na rozdíl od starších bratrů, nelehké chvilky. Jeho diagnóze nejprve předcházely opakující se rýmy, virózy a záněty průdušek. Pak přestal ve dvou letech najednou chodit a to bylo znamení, že je něco hodně špatně. Když s ním rodiče nakonec museli jet do nemocnice, tak strašný verdikt nečekali – leukémie.

Tomášek musel na chemoterapii

„Tomášek měl najednou velmi vysoké horečky. Bolela ho záda a pak přestal i chodit. V tu chvíli jsme sedli do auta a jeli do nemocnice,“ vzpomínají rodiče na den, kdy se život celé rodiny obrátil vzhůru nohama. Místo do školky nastoupil Tomášek na chemoterapii do pražské Fakultní nemocnice v Motole, do přísně sterilního prostředí, které si jeho nemoc vyžadovala. „I malé kýchnutí znamenalo velké nebezpečí. Nesměl se ničím nakazit. Nemohl nikam během léčby chodit. Žádné návštěvy, děti, nikdo k nám nemohl. Proto se mnohdy paradoxně těšil do nemocnice, kvůli dětem, které tam byly,“ vypráví o náročném období matka, která vychovává také dva starší syny Martina (16) a Marka (13).

Nemoc je náročná pro celou rodinu

Pro celou rodinu to bylo náročné, ale chemoterapii zvládal Tomášek vcelku dobře. Sem tam se prý sice bohužel neubránil infekcím a různým komplikacím, ale důležité bylo, že se situace lepšila. Během dvou let byl střídavě po nemocnicích a doma.

Do konce letošního léta byl ještě na podpůrných antibiotikách a antivirotikách, tudíž celá rodina strávila prázdniny především doma. „Žijeme stále s velkou obavou a respektem z této nemoci, asi se toho jen tak nezbavíme. Proto jsme byli hlavně doma na zahradě a podnikli jen pár výletů. Snažili jsme se hlavně načerpat znovu trochu sil,“ říká paní Martina.

Foto: Archiv rodiny

Tomášek (4) musel podstoupit chemoterapiiFoto: Archiv rodiny

Dobrý anděl pomáhá

Rodina nyní doufá, že to nejhorší má za sebou. Tomášek ještě absolvuje imunologické testy a následně by měl být doočkován a začít se pomalu vracet do běžného života s kamarády. „Pak už, doufejme, bude moci do školky. Přestože má doma ještě dva starší bráchy, je na něm už hodně vidět, že děti jeho věku, se kterými by si mohl hrát, mu moc chybí,“ dodává jeho matka.

I když půjde Tomášek do školky, což není za současné situace kolem koronaviru jisté, jeho nemoc bude pořád vyžadovat pomoc maminky. Ta se jen tak do práce nevrátí. A protože pětičlennou rodinu živí tím pádem jen otec, pomáhají jí po celou dobu i příspěvky od nadace Dobrý anděl. „ Kromě finanční pomoci pro mě hodně znamená i vědomí, že je tady stále spousta lidí, kterým není lhostejný takový osud, jaký potkal nás. Že jsou tu lidé, kteří, když mohou, rádi pomůžou,“ svěřuje se paní Martina.

Foto: Archiv rodiny

Tomášek má dva starší bratry, Martina (16) a Marka (13)Foto: Archiv rodiny

Tomáškovi můžete pomoci i vy

Chcete-li se i vy zapojit do pomoci rodinám, které postihl podobně těžký osud kvůli vážné nemoci, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na stránce Dobryandel, zvolit libovolnou částku a začít přispívat. Dobrý anděl odevzdá vaše příspěvky do posledního haléře. Které konkrétní rodině jste pomohli, se pak můžete podívat prostřednictvím svého andělského účtu.

Foto: Archiv rodiny

Tomášek s rodiči, kteří mu věnují veškerou péčiFoto: Archiv rodiny

Reklama

Načítám