Hlavní obsah

Příběh Verunky (4): Z kašle se vyklubala leukemie!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šokující verdikt lékaři vynesli, když byly Verunce tři roky. Rodině po dlouhých vyšetřeních oznámili, že má jejich dcerka akutní leukemii. Nyní pomáhá i nadace Dobrý anděl.

Článek

Kateřina se chystala po druhé rodičovské zpět do práce, ale místo toho dochází do nemocnice. Mamince dvou holčiček překazila plány leukemie starší dcery Verunky. Nejdříve se objevil několikatýdenní kašel, pak se Verunka začala zadýchávat a předepsané léky nezabíraly.

Maminka brečela na záchodě

Po vyšetření v nemocnici byla holčička hospitalizována s podezřením na zápal plic, ale po podrobném rozboru krve a ultrazvuku přišla šokující zpráva: Je to akutní leukemie. Když se to maminka Kateřina dozvěděla, zavřela se na záchodě a dlouho brečela. „Haničku, Verunčinu dvouletou sestru, tehdy hlídala prababička, manžel byl na služební cestě ve Švédsku. A já jsem najednou nevěděla, co dělat, a nechtěla jsem, aby mě Verunka viděla,“ vzpomíná na chvíle, kdy se zdrcující zprávu dozvěděla.

Léčba začala okamžitě

Léčba začala hned. Verunka nejdřív ležela deset dní na JIP dětské onkologie, kde podstoupila řadu vyšetření, dva odběry kostní dřeně a voperovali jí podkožní vstup do žíly, přes který se odebírají vzorky krve a podává se léčba. Od té doby musí holčička docházet do nemocnice několikrát týdně na kontroly a ambulantní léčbu. Občas je ale potřeba i delší pobyt, třeba kvůli vyšetření v narkóze nebo delší léčebné kúře. Několikrát skončila Verunka v nemocnici i neplánovaně – mohla za to infekce nebo nežádoucí účinky léčby.

Foto: Archiv rodiny

Maminka Kateřina s dcerou VerunkouFoto: Archiv rodiny

Nastaly i komplikace

Intenzivní léčba s sebou bohužel přinesla i řadu nepříjemností. Po chemoterapii přišla Verunka o vlásky a trápily ji afty. Dostávala také vysoké dávky kortikosteroidů, po nichž jsou děti unavené, náladové a mají velkou chuť k jídlu. S tím ovšem nastává často i velké oslabení a zhoršení imunity, které vyžaduje přísný hygienický režim a nízkobakteriální dietu. Kvůli zasažení plic v počátcích onemocnění musí navíc Verunka každý den inhalovat.

Na pár dní do školky

Před koncem roku absolvovala Verunka poslední sedmitýdenní fázi intenzivní léčby a přešla do takzvané udržovací fáze, kdy se rodině konečně trochu uleví. Svou holčičku budou mít víc doma a léky bude užívat už jen v tabletách. Nyní se Verunka také vrátila na pár hodin v týdnu do školky. Léčba by měla trvat až do dubna 2021.

Foto: Archiv rodiny

Verunka má mladší sestřičku HaničkuFoto: Archiv rodiny

Ještěže existují andělé

Zvládnout nemoc finančně pomáhá rodině nadace Dobrý anděl, která rozděluje příspěvky dárců rodinám, v nichž má rodič nebo dítě onkologické onemocnění či dítě jinou vážnou nemoc. „Manžel sice naplno pracuje, aby zajistil příjem domácnosti, ale velkou úlevou je pro nás rovněž pomoc Dobrých andělů,“ komentuje Kateřina, která se rozhodla také přispět: koncem roku se maminka s dcerou staly tvářemi nové reklamní kampaně nadace Dobrý anděl.

Zapojit se do pomoci je snadné: stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Veškeré příspěvky odevzdá nadace do posledního haléře potřebným rodinám – a těch je nyní více než 3 700.

Reklama

Načítám