Hlavní obsah

Příběh Báry (18): V šestnácti jí diagnostikovali leukemii!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Místo aby řešila dospívání, školu, kluky či koníčky, musela podstoupit chemoterapie. Osmnáctiletá Barbora se totiž už skoro dva roky léčí s rakovinou krve. Nemoc ale bere s nadhledem a ráda se zasměje!

Článek

„Všechno začalo tím, že jsem se delší dobu necítila dobře. Jako kdyby mi moje tělo nepatřilo. Někdy jsem vysmrkala trochu krve nebo jsem vyčerpáním nemohla vyjít schody. Jindy jsem si musela po krátké době strávené ve škole na hodinu lehnout, než jsem byla schopná udělat úkoly. Něco bylo prostě špatně,“ vzpomíná na začátky propuknutí své nemoci Barbora (18) z Mnichova Hradiště.

Začalo to teplotami a zvracením

Pak zůstala raději na pár dní doma, aby si odpočinula. Ke vší únavě se po čase přidaly celkem vysoké teploty a následující dny i zvracení. Když Barboru odvezl otec k dětskému lékaři, začala série vyšetření. Odběr krve prokázal akutní lymfoblastickou leukemii, která odstartovala dlouhodobou léčbu v pražské Fakultní nemocnici Motol.

„Nejhorší bylo dívat se na rodiče, jak brečí, jak je to trápí víc než mě. Když se mě paní doktorka zeptala, jestli mám nějaké otázky, zajímalo mě, co bude se školou. Všichni se začali smát a já jsem nechápala proč. Škola pro mě byla důležitá stejně jako spolužáci,“ říká dívka, která už dnes chápe, proč se tenkrát všichni smáli. Nebylo to vůbec důležité. Jde o to uzdravit se.

Foto: Archiv rodiny

Barbora (vpravo nahoře) s rodinou Foto: Archiv rodiny

Důležité je myslet pozitivně

Léčba nebyla bohužel jednoduchá a v průběhu nastaly různé komplikace v podobě vysokých teplot či špatných výsledků jaterních testů. Barbora se přes to všechno snažila myslet pozitivně a brát věci s humorem, což je při léčbě velmi důležité: „I to špatné je k něčemu dobré. Díky nemoci jsem měla spoustu příležitostí, které se jen tak někomu nepoštěstí. Nejenže jsem dostala možnost naučit se něco nového o dnešní medicíně a podstoupit různá vyšetření. Také jsem se mohla projet sanitkou i s houkačkami! Na hokeji jsem vhazovala slavnostní buly, setkala jsem se s herečkou Ivou Pazderkovou, navázala jsem úžasná a pevná nová přátelství a měla jsem více času na svůj blog.“

Foto: Archiv rodiny

Nyní už je Barbořina léčba v udržovacím režimu a měla by přibližně za půl roku skončitFoto: Archiv rodiny

Pomáhají i Dobří andělé

Následující měsíc od stanovení diagnózy začali Barboře pomáhat také dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. Pomoc rodině doporučili přímo v pražské nemocnici. Finanční příspěvek, který je zasílán každý měsíc, pomáhá hradit především potřebné rehabilitace. „Děkuji všem, kteří neváhají a pomáhají druhým. Já ani rodiče to nevnímáme jako samozřejmost,“ dodává Barbora s tím, že leukemie prý změnila její pohled na svět.

A jak je na tom dívka v současnosti? Je v udržovací fázi a režim je volnější než dříve. Může být víc doma, pokračovat ve studiu a věnovat se koníčkům. Léčba by měla být ukončená v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pomůžete rodinám s vážnou diagnózou?

Staňte se Dobrým andělem i vy! Díky finančnímu příspěvku mohou rodiny svým blízkým dopřát lepší péči. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace Dobrý anděl odevzdá vaše peníze do posledního haléře.

Foto: Archiv rodiny

Barbora patří do ohrožené skupiny, a proto je pro ni respirátor nezbytnýFoto: Archiv rodiny

Akutní lymfoblastická leukemie je zlá, ale její léčba se posouvá stále vpřed.

Reklama

Načítám