Hlavní obsah

Přichází doba bronzová! Jak se opálit už za pár hodin?

Foto: mirela bk, Shutterstock.com

Foto: mirela bk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte se odradit dávnými negativními zkušenostmi ani příběhy kamarádek, ve kterých se skloňuje slovo „fleky“. S moderními samoopalovacími přípravky získáte přirozený bronz bez oranžových map. A to všechno do pár hodin. Jak byste měly postupovat pro opravdu dokonalý výsledek?

Článek

Uznáváme, že to může být trochu věda. Pro to, abyste docílily opravdu přirozeného a rovnoměrného opálení, totiž nemusíte jen vybrat vhodný produkt, ale i stoprocentně dodržet doporučený postup. Spěchat se v tomto případě nevyplácí.

Počkejte si na večer

Na aplikaci přípravku si vyhraďte ideálně večer nebo i chvilku těsně před spaním (většina moderních přípravků zaschne do několika minut). Produkt během noci ukáže, co umí a ráno se můžete v klidu osprchovat. Co se týče zašpinění oblečení či povlaků, toto riziko hrozí jen u méně kvalitních zabarvených krémů, obsahujících bronzery, a bavíme se maximálně o malém otisku. Jakmile si ale dáte sprchu, můžete na tento problém zapomenout.

Vyberte si správně

V tomto případě se bohužel nevyplatí vybírat podle nejnižší ceny. Ačkoli nechceme všechny házet do jednoho pytle, levné samoopalovací produkty často mívají nepřirozený odstín nebo větší tendence flekatět. Pokud si vyhlédnete nový výrobek, doporučujeme nejprve vyhledat recenze a hodnocení uživatelů. My máme dobrou zkušenost s moderními samoopalovacími pěnami, které mají v balení speciální rukavici na rozetření. Výsledek je potom rovnoměrnější a vyhnete se největšímu samoopalovacímu průšvihu – příliš hnědým rukám. Rukavici si můžete mimochodem dokoupit i samostatně.

Pro úplné začátečnice a ty, které mají z těchto produktů respekt, potom můžeme doporučit lehčí přípravky s pozvolným (a tím pádem jemnějším) efektem nebo samoopalovací kapky, které se dají dle libosti přimíchat do oblíbeného hydratačního krému.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): samoopalovací pěna Cacao Firming Mousse s organickou kávou, červeným pomerančem a aloe vera, Eco by Sonya, prodává Eco Pure, 950 Kč/125 ml a samoopalovací krém Airbrush Sun, Sally Hansen, 299 Kč/175 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): tónovaná samoopalovací pěna pro opálení do hodiny Fast Tanning Mousse, St. Moriz, 219 Kč/200 ml a samoopalovací hydratační sprej pro citlivou pokožku Photoderm Autobronzant, Bioderma, 379 Kč/150 mlFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): aplikační rukavice v limitovaném letním designu, St. Moriz, 139 Kč a aplikátor Prep & Maintain, St. Tropez, prodává Notino, 89 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): samoopalovací krém pro postupné opálení Xen-Tan, 867 Kč/236 ml a samoopalovací kapky na tělo (pro přimíchání do krému) Radiance-Plus Golden Glow Booster, Clarins, 750 Kč/30 mlFoto: Archiv firem

Bronz pro vaši pleť

Většinu novodobých přípravků můžete bez obav nanést i na obličej, tuto informaci také často najdete na přebalu. Pokud ale máte sklony k akné nebo hodně citlivou pleť, doporučujeme použít zvlášť produkt na obličej a tělo. Naším favoritem je samoopalovací voda, která se nanáší tamponkem (odpadá problém s barvou na prstech) a navíc má hydratační schopnosti.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): samoopalovací voda na obličej Face Tan Water, Eco by Sonya, prodává Eco Pure, 750 Kč/100 ml a samoopalovací krém na obličej Self Tan Classic, St. Tropez, 569 Kč/50 mlFoto: Archiv firem

Peeling se hodí!

Kvůli preciznímu nanesení je samoopalovací přípravky nejlepší aplikovat na oholenou pokožku bez chloupků (ty jemňoučké na rukách řešit nemusíte). Stejně tak doporučujeme použít tělový peeling, který vás zbaví odumřelých buněk a kůži vyhladí. Pokud doma zrovna žádný nemáte, nevěšte hlavu. Stačí, když smícháte jemnější krystalový cukr s trochou medu a kapkou kokosového nebo olivového oleje.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kávovo-kokosový peeling Frankbody, prodává Sephora, 220 Kč/100 g a bio tělový čokoládový peeling Saloos, 129 Kč/140 mlFoto: Archiv firem

Pozor na suchá místa

Na většině obalů najdete doporučení, abyste se před celým procesem nemazaly krémem. Důvod je zřejmý – s touto vrstvou by samoopalovací produkt chytal hůře. Přesně to se ale hodí u suchých míst, jako jsou kolena nebo lokty, které absorbují více přípravku. Natřete je proto slabou vrstvou hydratačního krému a před nanášením samoopalovacího přípravku přebytek odsajte papírovým kapesníčkem.

Základní strategie 

Postupujte opatrně a při roztírání samoopalovacího přípravku nezapomínejte na místa, jako jsou spodní strany paží, předloktí nebo lýtek. Pečlivé buďte i v oblasti pasu, boků a poproste kohokoli po ruce o pomoc s rozetřením na zádech. Dotyčný by měl zajet až na zadní stranu krku. Nevynechávejte ani nárty a na výše zmiňovaných sušších místech s množstvím produktu šetřete.

Samostatnou kapitolou jsou potom ruce. Pokud používáte speciální rukavici, nemusíte nic moc řešit. Samoopalovací přípravek si poté do dlaní vůbec nevlévejte – naneste ho raději na kosmetický tamponek a tím ruce pečlivě potřete. Roztíráte-li produkt rukama, nejprve je opravdu pečlivě vydrbejte mýdlem (nezapomínejte na místečka mezi prsty). Pokud máte sušší ruce, dejte na ně trochu krému, osušte a s pomocí tamponku natřete. Produktu použijte raději méně a nezapomeňte obkroužit zápěstí – v tomto místě je často vidět přechod mezi bronzovou a původní světlejší pokožkou.

Citronová spása 

Pokud se vám i tak podaří docílit malých nerovností, místo pečlivě vydrbejte mýdlem a zkuste ho několikrát potřít šťávou z citronu. Pomůže i peeling. Světlejší místa tam, kde jste s produktem zbytečně šetřily, řešte dotřením za pomoci kosmetického tamponku.

Specifická vůně

  • Některým ženám nevyhovuje specifická vůně, které je z kůže během procesu samoopalování cítit. Přestože je při použití různých produktů znát různě intenzivně, stoprocentně se jí nezbavíte. Nejde totiž o problém krému jako takového (ty jsou navíc často obohacené o příjemně voňavé složky), ale kontaktu látky DHA, která způsobuje hnědnutí pokožky, s kůží.

Anketa

Používáte samoopalovací přípravky?
Ano, často
16,1 %
Ano, ale jen výjimečně
33,4 %
Ne, nikdy
50,5 %
Celkem hlasovalo 944 čtenářů.

Jakou máte zkušenost se samoopalovacími krémy? Napište nám! 

Reklama

Načítám