Hlavní obsah

Přijímačky na střední jsou větší stres pro rodiče než děti

Foto: Scio

Příprava na přijímačky nemusí být stresFoto: Scio

Do přijímacích zkoušek na střední školy zbývá něco málo přes měsíc a ve stresu jsou spíše rodiče než děti. Tlak ze strany rodičů však může spíše uškodit.

Článek

Maraton přijímacích zkoušek na střední školy se blíží ke svému vrcholu. Zatímco se všude hovoří o stresu, který celý systém zkoušek způsobuje dětem, velká skupina zúčastněných zůstává spíše ve stínu. I rodiče si během příjímacích zkoušek zažijí své a stres rozhodně není jen na straně dětí. „Když jsem se na podzim na třídních schůzkách ptala ve škole, zda budou nějak připravovat děti na přijímačky, řekli mi, že vše, co potřebuje syn umět k testům, se naučí v rámci výuky. To mě trochu uklidnilo. Pak jsme však navštívili několik dnů otevřených dveří na školách a ten tlak ostatních rodičů mě opravdu zaskočil. Teď se bojím, že ti, co si projdou různými přípravkami, na tom budou lépe než syn, ačkoliv jeho výsledky ze základní školy jsou velmi dobré,“ říká paní Konečná, maminka deváťáka z Brna.

Foto: Scio

Chlapec připravující se na zkouškyFoto: Scio

Nepodceňujte přípravu

V podobné situaci se nenachází jen paní Konečná, stres, se kterým bojují děti před přijímačkami, je v rodinách cítit. Rodiče jsou pak přirozeně nervózní a mnozí z nich přemýšlí, zda skutečně udělali dost, pokud spoléhali jen na školní výuku. „Výuka na základní škole může stačit, ale není to žádná jistota, přijímačky jsou trochu jiná disciplína, než na jakou jsou děti zvyklé. Alespoň seznámit se s podobou testů a procvičit si modelové úlohy je takové minimum, které je třeba před přijímačkami s dětmi absolvovat, ale ne každá škola tomu dává prostor,“ upozorňuje Martin Drnek ze společnosti Scio.

Stres a nervozita z toho, že jsme jako rodiče něco podcenili, mohou být i škodlivé směrem k dětem. „Pokud rodič začne na poslední chvíli zmatkovat a nepřiměřeně na dítě tlačit, může mu spíše uškodit. I v posledních týdnech před přijímačkami lze ještě mnoho odpracovat, jen je třeba postupovat s citem,“ doplňuje Drnek. Do posledních týdnů doporučuje systematickou přípravu, při které se děti postupně seznámí s testy. Scio proto zdarma pro rodiče spustilo například informační kampaň Přijímačková výzva, v rámci níž jsou rodičům posílány přijímačkové úlohy, které mohou s dětmi řešit. Postupně se tak seznámí s podobou celého testu.

Foto: Scio

Učení nemusí být stresujícíFoto: Scio

5 tipů, jak si udržet chladnou hlavu

Rodič ve stresu svému dítěti rozhodně nepomáhá, neboť na něj přenáší své emoce. Zde je pět tipů, jak si udržet trochu chladnou hlavu:

1. Školu jste si již vyhlédli a přihlášku podali. Přesto otevřeně a bez předsudků proberte variantu neúspěchu. Pomůže to vám i vašim dětem. Pokud budete vědět, jaké budou vaše případné další kroky, získáte trochu pevné půdy pod nohama.

2. Společně doma projděte modelové testy, které zveřejňuje CERMAT. Na základě toho si řekněte, co vám jde a co si potřebujete ještě procvičit.

3. Sestavte si plán na zbývajících pár týdnů do přijímaček, avšak nezapomeňte na to, že vy i vaše děti potřebujete odpočívat. Stejně tak neváhejte o víkendu někam společně vyrazit. Celé rodině před ostrými přijímačkami prospěje pozitivní zážitek.

4. Zkuste například zmíněnou Přijímačkovou výzvu. Vychází dvakrát týdně a vy tak můžete průběžně kontrolovat, zda jste stále na správné cestě.

5. Nebojte se se svými pocity ohledně přijímaček svěřit svým dětem. I jim pomůže, pokud uvidí, že tlak, který je na ně vyvíjen, vnímáte. Otevřenost je důležitá.

Reklama

Načítám