Hlavní obsah

Princezna Mako: Vzdala se titulu i věna, ale lásky ne

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zrak světové veřejnosti se poslední dobou upíná k zemi vycházejícího slunce. Jako by nestačilo, že monarchie postrádá mužské dědice, nyní se uvnitř paláce odehrálo velké melodrama: princezna Mako se provdala za muže, jemuž v žilách nekoluje modrá krev.

Článek

Obyvatelé Japonska neurozeného ženicha neschválili. Nebyl to však jen jeho prostý původ, který jim ležel v žaludku: princeznin nápadník Kei Komuro (30) provokoval davy svými nevyřešenými dluhy i rebelským účesem. Dlouhá hříva v culíku plnila titulní strany bulvárních plátků pouze chvíli, na svatbu s aristokratkou zvolil sestřih nakrátko. Ale japonská princezna obětovala lásce víc než pramen vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Mako (vlevo) má dva mladší sourozence. Na snímku je se svou sestrou Kako (26) v roce 2010, kdy maturovala na dívčí střední škole Foto: Profimedia.cz

Věno? Děkuji, nechci

Neteř císaře Naruhita (61), nejstarší vnučka bývalého panovníka Akihita (87) a prvorozená dcera korunního prince Fumihita (55) vyrůstala odmalička v přepychu. Toho se teď však musí vzdát. Brány královského paláce se za ní zavřely po sňatku s obyčejným smrtelníkem, kterému řekla ano teprve před pár dny.

Kromě honosné střechy nad hlavou se princezna Mako (30) musela rovněž vzdát titulu a pro klid poddaných odmítla i peníze v podobě velkorysého odchodného. Svou dceru sice rodina vyškrtne z rodokmenu, přesto měla princezna nárok na 140 milionů jenů, což je něco kolem 27 milionů českých korun.

Foto: Profimedia.cz

Princezna se provdala i přes protesty občanů. Skromný obřad se odehrál na úřadě Foto: Profimedia.cz

Královské problémy 

Idolem Japonska se stala v roce 2004, když se coby třináctiletá objevila v televizi v modré školní uniformě. Až o osm let později se o ni začaly zajímat bulvární plátky. Právě tehdy se princezna Mako zamilovala do svého spolužáka z tokijské Mezinárodní křesťanské univerzity Keie Komura. Budoucí právník neměl šlechtický původ, lásce se však poručit nedá.

Jakmile zamilovaný pár oznámil v květnu 2017 zásnuby, započala mediální štvanice, z které si princezna odnesla posttraumatický stresový syndrom. Vyšlo totiž najevo, že matka jejího snoubence dluží svému expartnerovi v přepočtu téměř 800 tisíc korun. Část půjčky, která prý měla být původně dar, byla použita na Komurova studia. Ačkoliv se zavázal částku splatit, veselka s princeznou byla odložena.

Foto: Profimedia.cz

Japonci vyrazili do ulic, aby dali nesouhlas s chystanou svatbou. Chybět jim samozřejmě nemohly ani transparenty mířené proti ženichoviFoto: Profimedia.cz

Šťastný konec? 

Lid vnímal Keie Komura nikoliv jako muže, který se chce oženit z lásky, ale jako vypočítavého zlatokopa. Protože toužil vystudovat práva, odjel na tři roky do New Yorku na Fordhamskou univerzitu. Tam také změnil image. Nechal si narůst delší vlasy a nosil je v culíku. Když v rebelském účesu přijel do rodné země, stal se opět terčem nenávistných komentářů.

Podobný zjev se pro princeznu podle Japonců nehodí. Snoubenci však všechen humbuk přečkali a 26. října si na úřadě konečně řekli ano. Klepům ale konec není. Nyní se světem šíří zpráva, že Kei Komuro údajně neuspěl u advokátní zkoušky. Pár bude žít v New Yorku, on je zaměstnán v advokátní kanceláři a bývalá princezna dodělává doktorát.

Foto: Profimedia.cz

Kei Komuro provokoval konzervativní Japonce i účesemFoto: Profimedia.cz

Japonský zákon ženám nepřeje

Princezna Mako není první ani poslední členka japonské monarchie, která se provdala za muže z lidu. Tamní pravidla jsou však neúprosná, a pokud podobná situace nastane, je žena nekompromisně vyřazena z rodokmenu. Diskuse, zda princeznám umožnit zůstat plnohodnotnými členkami královské rodiny i po sňatku s neurozeným, se ale opatrně otevírá.

Hlavním důvodem je nedostatek dědiců trůnu. Vládnout ženám zákon nedovoluje, jenže první princ se narodil v roce 2006 až po neuvěřitelných 40 letech. Dnes již patnáctiletý Hisahito, bratr princezny Mako, je prakticky jedinou nadějí na zachování tradic i celé japonské monarchie.

Foto: Profimedia.cz

Princ Hisahito (dole uprostřed) je po svém otci, princi Fumihitovi (druhý zleva) druhý v pořadí v nároku na chryzantémový trůn. Na fotce je spolu se sestrami Mako (vlevo) i Kako (vpravo) a matkou Kiko (55 let, druhá zprava) Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám