Hlavní obsah

Výročí Meghan a Harryho. Když si královští berou neurozené

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Malé holčičky milují pohádkové příběhy o švarných princích a princeznách v nádherných šatech. Mají krásný život, šperkovnice plné drahokamů, k večeři nejvybranější pokrmy a okolo sebe služebnictvo. To všechno si mohou dovolit členové královské rodiny. Ale jde opravdu o pohádkový život?

Článek

Přivdat či přiženit se do královské rodiny dávno není obyčejným smrtelníkům zapovězeno, sňatky mezi urozenými nejsou domlouvány předem, aby podporovaly obchod nebo zajistily vzájemnou podporu. Královské svatby jsou dnes z lásky. A odborníci na modrou krev se v poslední době ptají, zda je to dobře.

Jen v britské královské rodině začíná být obtížné najít pár, který by spolu vydržel. Zatímco královna Alžběta II. (95) a princ Philip (†99), oba urození, spolu byli šťastní až do smrti milovaného prince. Je na vině rozepří mladších královských dvojic rozdílný původ a rodinné zvyklosti, které ani láska nepřekoná?

Zítra slaví třetí výročí svatby pár, který odhalil veřejnosti, jak těžké je pro běžného smrtelníka zvyknout si na královské regule. Meghan (39) a Harry (36) si řekli ano 19. května 2018. Dodržování protokolu a přísných pravidel není pro každého, stejně jako neustálý zájem médií.

Chcete svatbu? Zeptejte se královny

Chce-li se člen britské královské rodiny sezdat s někým „zvenku“, není to zakázané. Ale je třeba mít svolení královny, zejména v případě, že jste poblíž trůnu. Nedovedeme si ale úplně představit, že by nastala situace, kdy modrá krev vesele randí, a když to chce posunout o level výš, královna řekne „nenene“ a k sňatku nesvolí. Pravda je, že oproti třicátým letům minulého století žijí dnes královští jako hippies.

Doba rozhodně pokročila, a tak se princ Harry mohl před třemi lety oženit s rozvedenou katoličkou. Královna tehdy americkou herečku přijala vřele do rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Když v roce 2017 oznamovali zásnuby, vypadalo to, že Popelka bude s princem v paláci spokojená. Dnes už víme, že to dopadlo jinak... Foto: Profimedia.cz

Královské rodiny a média

Média mají královské páry v oblibě a kdykoli se objeví čerstvá láska na obzoru, zajásají. A začnou se hrabat v minulosti nového partnera či partnerky.

Někdy je to s pikanteriemi slabší, jindy se jich najde dost. Třeba švédská princezna Sofia (36), manželka prince Karla Filipa Švédského (42), dostala zabrat ohledně své dřívější účasti v reality show a modelingové kariéře. Její reakce? Ukázala, že je noblesní dáma a řekla, že se to stalo před 10 lety a zkušenosti prý člověka tvarují.

Foto: Profimedia.cz

Kdysi glamour modelka, dnes princezna Foto: Profimedia.cz

S kariérou se rozlučte

Ve chvíli, kdy se stanete členem královské rodiny, můžete poměrně jistě zapomenout na svoji kariéru a ambice. Zvlášť je-li váš nastávající blízko trůnu. Když si monacký kníže Rainer III. (†81) vzal v roce 1956 hollywoodskou hvězdu Grace Kelly (†52), vzdala se ona pro lásku k němu herectví. I Meghan Markle přestala kvůli vztahu s princem Harrym natáčet seriál Kravaťáci.

Foto: Profimedia.cz

Z královny Hollywoodu se stala kněžnou MonakaFoto: Profimedia.cz

Králové jsou politicky neutrální

Ve chvíli, kdy řeknete ano členovi královské rodiny, můžete zapomenout také na své politické názory a preference. Nebo na jakoukoli aktivitu s politikou spojenou. Královská rodina je historicky politicky neutrální, a ač členové samozřejmě mohou volit, neměli by svou volbu prezentovat, aby svým rozhodnutím neovlivňovali veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Poznáte, kdo se skrývá pod škraboškou? Foto: Profimedia.cz

Hostina podle královského protokolu

Dospělí lidé většinou nejsou zvyklí, že by jim někdo určoval, kdy mají začít jíst a kdy dojedli. Pokud ale usednete k tabuli s královnou, vše se mění. První sousto vkládáte do úst, až začne panovnice. A ve chvíli, kdy ona dojí, končíte i vy.

A pozor! Zapomeňte na mořské plody! Patří na seznam velmi důrazně nedoporučených pokrmů. Je u nich zvýšené riziko alergických reakcí a to se nemůže pokoušet.

Foto: Profimedia.cz

Pozor, poslední sousto a odkládám vidličku, buďte nachystaní! Foto: Profimedia.cz

Styl až na prvním místě

Co se týče oblékání a módy, i zde platí, a zejména na oficiálních akcích, jasná pravidla. Dámy si kupříkladu nesmí sundat kabát, ani když se zvenku přesunou dovnitř. I proto nosí vévodkyně Kate (39) často outfity s kabátem.

A na každou cestu musí mít všichni sbalený jeden celočerný outfit. Důvod je prozaický – kdyby se museli vracet kvůli úmrtí, musí být připraveni. Když totiž zemřel otec královny Alžběty, musely jí být černé šaty přineseny do letadla.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně je módní ikonou a inspirací. A rozhodně jí nikdo nemůže vyčítat, že by obcházela protokol Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám