Hlavní obsah

Princ Philip a jeho kritické roky. Kdy mu nebylo do smíchu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když slavil 99. narozeniny, byl ještě při síle, vtipkoval a po boku měl milující ženu a děti s rodinami. Svých stých narozenin se bohužel nedožil. Manžel britské panovnice, princ Philip, v pátek zemřel. Ač je proslulý svým smyslem pro humor, nebylo mu vždy do smíchu.

Článek

Svět ho znal jako manžela královny Alžběty II. (94) a otce následníka trůnu prince Charlese (71). Princ Philip, vévoda z Edinburghu, byl milující manžel, známý vtipálek, pilot, který rozumí umění, a 480. následník trůnu ze strany své rodiny. Ač se zdá, že svými promyšleně ironickými poznámkami zlehčil princ Philip kdejakou situaci, ne vždy mu v životě bylo do smíchu.

Než si vzal Lilibeth

Narodil se na Korfu jako princ řecký a dánský v roce 1921, ale již v roce 1922 byl s rodinou po porážce v řecko-turecké válce evakuován a zbaven řeckého občanství. Jeho matce byla diagnostikována paranoidní schizofrenie, sestry se provdaly do Německa do aristokratických rodin a on strávil školní léta ve skotském Gordonstounu, což je náročná a tvrdá škola. Během druhé světové války sloužil v britském vojenském námořnictvu a o dva roky později se oženil se svou láskou, starší dcerou britského krále Jiřího VI. (1895–1952).

Princ Philip platil za vyhlášeného vtipálka a nejednou způsobil svojí prořízlou pusou faux pas. Vždycky mu ale do smíchu nebylo.

Foto: Profimedia.cz

Tato fotografie byla pořízena ku příležitosti 99. narozenin prince. Vypadali spokojeně, že? Foto: Profimedia.cz

1947: Svatba bez rodiny

Začali si dopisovat, když bylo Alžbětě 13 let a jemu 18. A když dosáhla princezna plnoletosti a Philip již byl britským občanem, mohli se vzít. Nahlíželo se na něj jako na přivandrovalce s vazbami na Německo, který se žení pro peníze. Jejich sňatek v listopadu 1947 ale rozhodně nebyl z rozumu.

Philipa velmi mrzelo, že na svatbě nemohly být jeho sestry – měly mít v minulosti vazby na Hitlera a to bylo dva roky po válce ještě velmi citlivé. Ostatně celá jeho rodina a dětství jsou dosti citlivou záležitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ač byla Alžběta považována za tu hodnou a naivní, do volby manžela si nenechala mluvit. A dobře udělala, v roce 2017 slavili platinovou svatbuFoto: Profimedia.cz

1952: Stal se tím druhým

Bolestná zpráva o smrti krále Jiřího VI. je v roce 1952 zastihla v Keni. Alžběta se stala královnou Spojeného království a Philip se stal „nikým“. Musel si zvyknout, že bude chodit dva kroky za svou ženou a o jeho životě a jeho rodině budou rozhodovat jiní.

Ač byl princ velmi soutěživý a měl silné ego, kvůli své milované ženě ho dokázal potlačit, stal se jejím ochráncem. Ačkoli to ne vždy bylo jednoduché. Královna mu za to nikdy nezapomněla poděkovat.

Foto: Profimedia.cz

Věděli, že Alžběta jednou usedne na trůn, ale že se to stane tak brzy, je oba překvapilo. Byli ale vždy jednotní a říkalo se, že nesouhlasíte-li s jedním z nich, máte problém s oběma Foto: Profimedia.cz

1956: Podezření z nevěr

O tom, že měl mít princ Philip avantýry, se spekulovalo často. Fešák, námořník, člen pánského Čtvrtečního klubu, který měl společnost žen rád. Nikdy se nic nepotvrdilo a on sám řekl, že měl vždy za zadkem policistu a to se poměr navazuje těžko. Královna nikdy bulvární informace nekomentovala, s manželem působili jako harmonický pár a postupně se jim narodily čtyři děti: Charles, Anna, Andrew a Edward.

Nejvíce se o nevěrách spekulovalo v roce 1956, kdy vyjel na královské jachtě na čtyřměsíční pracovní cestu. Na lodi se měly konat večírky a na pevnině jim měly ženy padat k nohám.

Foto: Profimedia.cz

Možná měl slabost pro mladé dívky a rád se bavil, ale na prvním místě pro něj vždy byla manželka a jejich děti (na snímku se staršími dvěma: princeznou Annou a princem Charlesem)Foto: Profimedia.cz

1969: Krize středního věku

Když jste manžel královny, věčně na očích a máte pocit, že jste se musel vzdát všeho, může být krize středního věku intenzivní. Na konci 60. let Philip bojoval sám se sebou. V televizi, stejně jako zbytek světa, sledoval Apollo 11 a uvědomoval si, že nic nedokázal. Ač princ nikdy nebyl typ, co by se litoval, upadal do depresí. A když nepomáhalo ani náročné sportování a létání, obrátil se na nového děkana Windsoru, Robina Woodse (1914-1997). Hovory s tímto moudrým mužem velmi pomohly a s církevním představitelem se stali dobrými přáteli.

Foto: Profimedia.cz

Nemohl se jako ostatní muži realizovat v práci, ale vedle létání miloval i umění a sám malovalFoto: Profimedia.cz

1997: Smrt Diany

70. a 80. léta se nesla v britské monarchii ve znamení zakládání rodin a princ Philip s královnou se stali několikanásobnými prarodiči. Zároveň ale museli sledovat, jak se jejich dětem v manželství nedaří. Princ Philip nikdy nepatřil k příznivcům Diany (†36), a dokonce jí prý řekl, že svým chováním ničí dědictví svých synů.

Když Diana tragicky v roce 1997 zemřela, hrozila obrovská krize monarchie. Královna s rodinou totiž nedávala veřejně najevo zármutek a truchlící lid to považoval za bezcitné. Když bylo rozhodnuto, že bude vystrojen pohřeb ve Westminsterském opatství, bylo třeba domluvit, jakou „roli“ budou mít zdrcení chlapci, William a Harry. A v té chvíli se do diskusí rodin a vlády razantně vložil dědeček, princ Philip. A šel nakonec za rakví po jejich boku a byl jim po celou dobu oporou.

Foto: Profimedia.cz

Kromě dědečka byli chlapcům oporou i otec, princ Charles, a strýc, Charles SpencerFoto: Profimedia.cz

2019: Autonehoda

Princ patřil vždy k nejpracovitějším členům královské rodiny a z veřejného života se stáhl až v roce 2017. Rozhodně ale nepřišel o energii a nehodlal se vzdát svých drobných radostí jako například řízení auta. V lednu 2019 ale všechny vyděsila zpráva, že měl princ autonehodu. Srazil se s jiným autem a jeho vůz se převrátil na bok. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo, ale princ byl v šoku.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé po nehodě překvapilo, že princ ve svém věku stále řídil. Ale právě po této události se sám řidičského oprávnění vzdal. V opačném případě by musela královna zvážit, zda není na čase mu ho sebratFoto: Profimedia.cz

2020: Nepochopitelné rozhodnutí

Když na začátku loňského roku princ Harry a vévodkyně Meghan oznámili, že chtějí odejít z královské rodiny. I když sám měl někdy s Korunou problémy, po celý život jí oddaně sloužil. A navíc – zatímco královna byla hlavou monarchie, on byl hlavou rodiny. Podle Ingrid Seward, která napsala princův životopis, Philip nedokázal jejich rozhodnutí pochopit. O to těžší to pro něj muselo být, že s Harrym měl mimořádný vztah. Královnin manžel byl Harrymu oporou po smrti jeho matky a blízko k sobě měli i díky armádě. Zatímco princ Philip sloužil u námořnictva během druhé světové války, princ Harry absolvoval dvě mise v Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Šeptanda říká, že princ Harry byl babiččin a dědečkův mazánek Foto: Profimedia.cz

Za nedlouhou by oslavil sté narozeniny. Bohužel v pátek zemřel na hradě Windsor v poklidu a míru. 

Reklama

Načítám