Hlavní obsah

Připravte své stroje na jaro!

Foto: Ivanko80; Shutterstock.com

Foto: Ivanko80; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už je tady, a tak je nejvyšší čas pustit se do opravy a přípravy všech strojů, které zanedlouho budete potřebovat při práci na zahradě či v dílně. Pokud jste péči zanedbali na podzim a v zimě, máte jistě co dohánět. Už není mnoho času to odkládat, tak honem vyrazte do dílny a pěkně postupně všechny stroje zrevidujte.

Článek

Velký jarní úklid

Nejen v domě by měl probíhat jarní úklid – letos se zaměřte také na dílnu či kůlnu s nářadím a stroji. Ruku na srdce, kolik máte ve své dílně vadných a zničených strojů? Nějaký by se určitě našel.

Věnujte pozornost strojům, které leží jen tak ladem, a rozhodněte se, který nechat opravit či u kterého nastal čas se s ním nadobro rozloučit. Toto rozhodnutí je jen na vás, ale nemá smysl skladovat haraburdí. Raději si udělejte místo na nové a především funkční pomocníky!

Kdo maže, ten jede

Všechny stroje, jako jsou například sekačky, křovinořezy, zahradní nůžky a pily, potřebují pravidelné mazání. Proto nezapomeňte u všech zkontrolovat hladinu oleje a nejlépe jej vyměnit za nový. Oleje vybírejte vždy kvalitní, nejlépe od výrobce konkrétního stroje.

Stroj nepotřebuje mazání jen zevnitř, i některé vnější části si zaslouží promazat. Tady vám už vystačí jakýkoli olej – když je nouze, dokonce i ten stolní. Promažte všechny hřídelky, kolečka, ložiska, zkrátka vše, kam se olej dostane a je ho tam potřeba. Prodloužíte tím životnost vašeho oblíbeného pomocníka.

Doplňte palivo

V benzínových motorech můžete mít po zimě problém s vodou v palivové nádrži, která se smísí s benzinem a stroj kvůli tomu pak špatně startuje. Odborníci doporučují před novou sezónou palivo vyměnit, případně jej dolít až po samý okraj nádrže k víčku, aby se voda neměla kde srážet.

Pokud je vám líto vylévat staré palivo, můžete přilít takzvaný stabilizátor, který smícháte spolu s novým a starým palivem v nádržce.

Foto: alexkich; Shutterstock.com

Foto: alexkich; Shutterstock.com

Zkontrolujte svíčky

Pro úspěšné nastartování potřebujete také spolehlivé svíčky, které stejně jako řada dalších součástek podléhají zkáze. Svíčky se doporučuje vyměnit alespoň jednou za sezónu. U většiny strojů jsou snadno přístupné a výměnu zvládnete sami.

Čas na nový filtr

U strojů se spalovacím motorem je také třeba čas od času vyměnit olejový a vzduchový filtr. Každý filtr má svoji životnost – její délku najdete v návodu k užívání daného stroje, případně se poraďte přímo u výrobce. Většinou se vám ale povede již od pohledu určit, zda filtr nemá své nejlepší časy za sebou.

Vzduchový filtr je třeba měnit, protože zachytává zplodiny z motoru, které byste při práci vdechovali. Olejový filtr chrání motor před nečistotami, zajišťuje, aby se do motoru nedostalo žádné smítko či prach a motor se nezadřel. Prodlužuje se tak jeho životnost. Proto se nevyplatí výměnu filtrů oddalovat.

Zaměřeno na ostří

U většiny zahradních strojů je důležité ostří nožů. Připravte se v předstihu, než vyjedete se svojí sekačkou v plné polní. Ostří si můžete nabrousit sami různými brusnými nástroji nebo s pomocí strojů určených k broušení. To ale doporučujeme spíše pro zkušenější kutily. Pokud jste sváteční kutil či kutil-začátečník, je pro vás mnohem levnější a efektivnější spolehnout se na odborníky.

Nabroušení nože sekačky se pohybuje okolo 100 Kč, nabroušení řetězu z řetězové pily okolo 140 Kč. S dobře nabroušeným ostřím se mnohem lépe pracuje a také šetříte motor stroje, který nemusí podávat nadbytečný výkon.

Foto: sonsam; Shutterstock.com

Foto: sonsam; Shutterstock.com

Finální kontrola

Při každé práci s jakýmkoli strojem je třeba pamatovat na bezpečnost. Nepodceňujte ulámané a nefunkční bezpečností prvky. Se svým strojem se v případě závad nemusíte nutně rozloučit, většinou postačí oprava a výměna konkrétního dílu. Cena za opravu se většinou pohybuje v řádu několika stovek, ve většině servisů vám orientační cenu sdělí dopředu a rozhodnutí je pak na vás. Určitě ale bezpečnost nepodceňujte!

Reklama

Načítám