Hlavní obsah

Tipy, jak vyléčit zničené vlasy po létě

Foto: Shutterstock

Příroda nám nabízí nespočet kosmetických pokladůFoto: Shutterstock

Reklama

Vhodné ošetřování dělá naše vlasy zdravé a plné vitality. Obzvlášť po dovolených plných sluníčka, slané vody a větru budou potřebovat jemné zacházení, péči a regeneraci. A kde jinde ji hledat než v přírodě?

Článek

Co bychom byli bez bylinek, rostlinek a celkově přírodních prostředků? Mohou napravit lecjaké škody a vytvořit z našich vlasů klenot hodný obdivu. Pokud se i vy chcete pyšnit zdravou kšticí, začněte je pěstovat – třeba v květináči na balkoně. Nebo sáhněte do špajzky či ledničky. I tam na vás totiž čekají přírodní zázraky hodné vyzkoušení! Co otestovat jako první?

Bylinkové orgie

Při konečném oplachování vlasů je vhodné vodu smíchat s citronovou šťávou, dodá lesk světlým vlasům. Pro ostatní odstíny (a tvar vlasů) se hodí dvě lžíce jablečného octa.

Vlasové problémy pomohou vyřešit směsi – oplachy aplikované po umytí vlasů. Bylinky se nechají pod pokličkou vylouhovat po dobu tří hodin v 600 ml vroucí vody. Touto směsí se vlasy přelijí. A na jaké vlasy kterou bylinku?

Na mastné zabírá pelyněk, levandule zklidňuje napnutou pokožku a kopřiva zase povzbuzuje vlasový růst. Dokonce i na statickou elektřinu existuje lék – rozmarýna. Výborné tonikum se dá zase vyrobit z petržele. Hrst petrželových snítek v mixéru smícháme se dvěma lžícemi vody a vytvoříme kaši. Po nanesení na pokožku hlavy a do vlasů zakryjeme igelitovou čepicí a necháme hodinu působit. Poté opláchneme.

Došel vám šampon? I v tomto případě příroda umí!

Šampon z vajec

Dvě menší vajíčka se v mixéru pomalu smíchají se lžící jablečného octa (nebo citronové šťávy) a 50 g nešumivé minerální vody. Směs naneseme na vlasy a důkladně vmasírujeme do pokožky hlavy, poté spláchneme vlažnou vodou.

Foto: Shutterstock

I domácí vlasová péče může být kvalitníFoto: Shutterstock

Šampon z bylinek

Několik suchých bobkových listů rozdrtíme válečkem a smícháme s hrstí usušeného heřmánku a hrstí rozmarýny lékařské. Vložíme do džbánku, přelijeme litrem vroucí vody a necháme tři minuty louhovat. Poté přecedíme a vmícháme lžičku tekutého mýdla, jak doporučuje Jacki Wandeson v knize Vlasy – účesy a techniky. Opět vmasírujeme do vlasů a důkladně opláchneme.

Kondicionér? Teplý olej!

Rostlinný olej (např. sezamový panenský či jojobový) je výborným kondicionérem a „zpevňovačem“, když se zahřeje. Do dlaní si nalijeme malé množství oleje, který postupně vtíráme do pokožky hlavy a vlasů. Následně si hlavu po dobu 20-30 minut zakryjeme igelitovou čepicí a ručníkem. Nakonec vlasy umyjeme šamponem, aby se odstranily veškeré zbytky oleje a vlasy nepůsobily zplihle.Pokud si chceme vyrobit intenzivní kondicionér, zahřejeme lžíci pšeničných klíčků a lžíci olivového oleje a postupujeme jako v předchozím případě, ale při oplachování použijeme vodu smíchanou s citronovou šťávou (dodává lesk).

Konec s lupy

Lupů se dá snadno zbavit směsí dvou lžic olivového oleje s několika kapkami rozmarýnového oleje. Naneseme na pokožku hlavy a necháme přes noc působit. Vlasy nakonec umyjeme šamponem.

Vlasové tonikum

Abychom měli zdravé a husté vlasy, připravíme si vyživující tonikum. Důkladně promícháme kelímek bílého jogurtu s jedním vejcem. Přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a lžičku prášku z mořských řas. Po nanesení opět schováme pod igelitovou čepici a necháme působit 30-40 minut. Vlasy umyjeme šamponem a opláchneme.

Přivítejte podzim s krásnými a zdravými vlasy!

Reklama

Související témata:

Načítám