Hlavní obsah

Přísloví (nejen) o vztazích. Najde panenku někdo v koutě?

Foto: WAYHOME studio , Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio , Shutterstock.com

Reklama

Lidová slovesnost v sobě skrývá moudrost i zkušenosti našich předků, ale do života v 21. století je třeba ji aplikovat obezřetně. Která přísloví nebo rčení už v dnešní době přestávají platit a jsou spíše úsměvná? Co je v domě totiž může být pro vás to pravé. A pes, který štěká, může i pěkně ublížit!

Článek

Pamatujete si, jak jste od tety dostaly k 10. narozeninám ten kousavý svetr a když jste se svěřily babičce, poučila vás „darovanému koni na zuby nekoukej“? Takže jste se sice mohly uškrábat, ale dárek je dárek. A když jste si stěžovaly, že vás zradila kamarádka? Místo, aby vám poradili, jak se pomstít, pronesli „boží mlýny melou pomalu, ale jistě“, a vám nezbylo, než se spolehnout na mlýny, že zrádkyni pěkně semelou.

Přísloví, rčení a pořekadla se předávají z generace na generaci už po staletí. Je v nich určitě řádná dávka zkušeností a moudrosti našich předků, ale některá by stála za revizi. Jestli patříte k panenkám, co čekají už roky v koutě, a nikdo se vás ještě neujal, nedivte se.

1. Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě

Doba taková bývala, čekalo se, že ženy nebudou mít velkých ambicí a nepůjdou svému štěstí naproti. Rodiče někdy sháněli děvčatům ženichy sami. A dívky pak mohly v klidu posedávat v koutech, chystat výbavu a čekat, až jejich štěstí zaklepe na dveře a odvede si je vstříc společné budoucnosti.

Dnešní mladé ženy takové díkybohu nejsou. Jsou emancipované, mají své sny a představy. A ne vždy mají pocit, že jen s ženichem po boku budou opravdu šťastné.

2. Pes, který štěká, nekouše

Ve skutečnosti toto pořekadlo neplatí ani o psech, ani o lidech. Bývá používáno v souvislosti s muži, kteří si rádi zaflirtují. Prý jen koketují, ale do žádných velkých dobrodružství se nepouští. A to by měl být argument? Že máte doma chronického lichotníka, který se sice otočí za každou sukní, ale dostat se chce jen pod tu vaši?

Nenechte se tímto příslovím uklidňovat, je to čirý alibismus.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Přišel jsem si na vás trochu zaštěkat, ale boudu mám doma u manželky...Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

3. Kdo nic nemá, nic neztratí

To je vskutku velmi ambiciozní! Nechtít nic, abych o něco nepřišel? Nezkoušet nové věci, protože by se to třeba nemuselo povést? Nepodnikat, abych nezkrachovala? Líbí se mi krasavec ve fitku, ale rozhodně nejsem jeho liga, tak se na něj ani nekouknu, protože by mě stejně odmítl?

Lepší je přístup ve stylu „kdo neriskuje, nemiluje“. Život je příliš krátký na to, abychom žily ve strachu, že něco nedopadne a o něco přijdeme.

4. Protiklady se přitahují

Kdo tohle vymyslel, byl asi milovník hádek a vášnivých scén. Proč by po sobě měli toužit dva lidé, kteří nemají nic společného? Skutečnost, že máte stejné zájmy nebo představy o životě snad hasí vášeň a brání jiskrám? Ale vůbec! Pro dlouhodobý a fungující vztah je mnohem příjemnější se doplňovat, rozumět si i beze slov a vědět, že si vzájemně kryjete záda a chcete to samé. Nebo potřebujete neustále hledat kompromisy?

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Babička říkala, že se protiklady přitahují, ale ty už mě spíš odpuzuješ!Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

5. Co je v domě, není pro mě

Že by se neměly navazovat vztahy na pracovišti? Říkal kdo? V práci trávíme velkou část dne i života a je přirozené, že si padneme do oka právě s kolegou. Pokud pracujete ve stejné firmě, v jednom odvětví, je velká šance, že toho máte hodně společného. Proč si asi většina umělců hledá partnera ze stejné branže? Specifický životní styl by člověk odjinud nepochopil. Pokud ve vás chlapík z vedlejší kanceláře vzbuzuje hříšné myšlenky, jen do toho. V případě ženatého šéfa to ale neplatí!

6. Co oči nevidí, srdce nebolí

V principu je to pravda a naše tajnůstkářské babičky často razily teorii, že je lepší nepátrat. Pokud se nepřiznáte ke lžím či podvodům, nezavdáte důvod k hádkám, neriskujete rozchod. Ale neměla by ve vztazích převažovat upřímnost? Můžete se stokrát ohánět argumentem, že pravda by ublížila... Pokud se nakonec vaše lhaní odhalí, bude to bolet o moc víc.

Stejně tak ale buďte opatrné s postojem „co na srdci, to na jazyku“. Speciálně ženy mívají tendenci zapomínat na kouzelnou moc diplomacie. Ne vždy je ten správný čas nebo nálada řešit zásadní věci. Počkejte na vhodný okamžik.

Foto: Motortion Films , Shutterstock.com

Na srdci toho mám hodně, ale počkám si, až bude správná chvíle. Já jsem holka trpěliváFoto: Motortion Films , Shutterstock.com

7. Nové koště dobře mete

Asi každý z nás si vybaví člověka, který se tímto příslovím řídí i v životě. Nová košťata metou dobře, nadšeně, horlivě a jsou velmi snaživá. Vztah s nimi je plný počáteční zamilovanosti, vzrušení a nahlížení na svět přes růžové brýle. Ale strávit život chceme spíše s košťaty prověřenými, na které je spolehnutí a od kterých už víme, co čekat. Jsou možná občas unavená, nemají náladu a nemetou vždy na 100 %, ale už víme, že k nám prostě patří.

8. Láska hory přenáší

Že pro lásku uděláme všechno a překonáme jakékoli překážky a obtíže? To je tak romantické! A tak filmové... Kde se vzala představa, že pro lásku se musí trpět a skály lámat? Vždyť když si dva rozumí, mají se rádi, tak nejhezčí je ten klid a jistota. Sílu lásky není třeba potvrzovat heroickými činy a dramatickými výstupy. A že jste ve vašem vztahu nemuseli bojovat proti nepříznivým okolnostem, neznamená, že nemůže být pevný. Hlavní je si dobře vybrat.

Vybavíte si další přísloví, která se do 21. století nehodí? A znáte pět rad, díky kterým spolu budete žít šťastně až do smrti?

Reklama

Související témata:

Načítám