Hlavní obsah

Přítel Kláry: Když má upito, zesměšňuje ji před lidmi!

Foto: Thinkstock

Partnerovy poznámky, byť nejsou míněny vážně, mohou pořádně zaboletFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky žije s mužem, kterého miluje. A on ji. Vše jim funguje skvěle, ale jen do chvíle, než se on trochu napije. Pak má totiž na Kláru nemístné poznámky a zesměšňuje ji. Platí tady ve víně je pravda?

Článek

Dalo by se říct, že jsou dokonalým párem. Klára (33) žije s Michalem (34) přes osm let, jejich vztah nikdy nezatížila nevěra, neprošli si žádnou krizí. Klára svého partnera miluje a on tvrdí, že totéž cítí k ní. Přesto jsou chvíle, kdy Klára o jeho lásce pochybuje. „Problém je pokaždé, když se trochu napije. To začne mít pitomé řeči, zesměšňuje mě, poukazuje na moje slabiny, a to klidně před lidmi,“ líčí Klára.

Jako by se Michal díky alkoholu uvolnil a začne vtipkovat na adresu své přítelkyně. „Dělá si legraci, že mám povolené břicho, že za tu dobu, co jsme spolu, jsem pár kilo přibrala, oslovuje mě slovem ,ty moje hloupoučká´, čímž naráží na to, že jsem si nedodělala školu,“ vyjmenovává Klára. Vrcholem jeho „humoru“ je pak nadšené komentování jiných žen. „Popisuje kamarádům naši sexy sousedku, líčí, co všechno by si její tělo zasloužilo, hrozně se tomu směje, ale mně do smíchu není,“ dodává Klára.

Když mu řekne, že jí to je nepříjemné, uklidňuje ji tím, že ho nemá brát vážně, že jen tak plácá.

Je ve víně pravda?

Nabízí se tedy otázka, zda je pro Michala alkohol uvolňovačem, díky němuž nahlas řekne to, co si doopravdy myslí. Nebo jestli opravdu jen tak plácá a jeho slova nemají žádný význam.

Foto: Thinkstock

Alkohol uvolňuje, díky němu ztrácíte zábrany. A to není leckdy vůbec dobřeFoto: Thinkstock

Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. „Alkohol snižuje naše schopnosti myslet jasně. Takže to, co by za normálních okolností člověk neřekl, je najednou složité nevyslovit. Najednou ztrácíte zábrany. Je to jako s blábolením, normálně člověk neblábolí. Znamená to, že když blábolíte, tak říkáte pravdu?,“ ptá se kouč partnerských vztahů Markéta Tichá z Cloud 9 Institute Brno.

Takže Michalovy řeči asi není dobré brát zcela vážně, ale něco na nich bude. Existují dvě hlavní možnosti:

  • Alkohol mu dává odvahu – Opravdu to může být tak, že Michalovi dané věci vadí. „A když se napije, jeho nespokojenost vypluje na povrch. Možná už i za střízliva řekl, co mu vadí, ale partnerka se třeba urazila, nechtěla se o tom bavit nebo nereagovala,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.
  • Léčí si nízké sebevědomí– Michal ale také vůbec nemusí být ve vztahu s Klárou nespokojený, naopak problém je v něm. „Může mít nízké sebevědomí a srážením partnerky se ho snaží zvyšovat,“ vysvětluje Barbora Sedláková.
Foto: Thinkstock

Je potřeba stanovit jasné hranice toho, co nehodláte tolerovatFoto: Thinkstock

Co s tím?

Asi nejjednodušším řešením je domluvit se buď na tom, že Michal nebude v přítomnosti Kláry pít, případně Klára s ním nebude chodit na akce, kde hodlá konzumovat alkohol. Tím se ale samozřejmě neřeší příčina.

Proto by si Klára měla stát za svým a stanovit hranice. „Musí pevně a sebevědomě partnerovi říct, že ji jeho chování uráží a není ochotná ho tolerovat. Pokud mu něco vadí, ať to řekne, promluví si o tom a něco s tím společně udělají,“ radí Barbora Sedláková.

Že se ji opět pokusí odbýt tím, že ho nemá brát vážně? „Pokud jde o vyspělý vztah, pochopí, jak se jeho přítelkyně cítí a bude se snažit své pití zvládnout. Pokud ale není jeho snaha jiná, než že řekne, aby ho nebrala vážně, pak asi ani ten vztah není tak vážný. Lidé, kteří se opravdu milují, se snaží o strategii výhra–výhra, tedy že obě strany vyhrají. Nic jiného není ve vyspělém vztahu akceptovatelné,“ dodává Markéta Tichá.

Zažily jste něco podobného? Jak jste to vyřešily?

Reklama

Načítám