Hlavní obsah

Epidurál ano, či ne? Pro koho se hodí a jaká s tím mohou být spojena rizika

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Epidurální anestezie je metoda, která zmírňuje rodičce porodní bolesti. Podává se v průběhu samotného porodu, a to ještě před nástupem nejsilnějších porodních bolesti. Některé ženy si epidurál výslovně přejí, jiné ho radikálně odmítají. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Článek

Epidurální anestezie tlumí porodní bolesti, kdy se aplikuje malá dávka znecitlivující látky do epidurálního prostoru. To umožní relaxaci pánevního dna, což ulehčí dítěti cestu rodidly, takže se urychlí porod.

Kdy se může epidurál aplikovat

Žena musí být o aplikaci řádně informovaná, porodní branka musí být otevřená na 3–4 cm u prvorodičky, 2–3 cm u druhorodičky a vícerodičky. Ne vždy se to v porodnicích dodržuje, některé odborné články uvádějí, že k aplikaci lze přistoupit kdykoli, bez ohledu na porodní nález. Rodička by neměla být v 1. a 2. době porodní ležet v poloze na zádech, naopak jsou vítané všechny alternativní polohy, s výjimkou ve vodě.

Jak a kdo epidurál aplikuje

Metodu může aplikovat pouze anesteziolog, dobu, kdy je vhodné znecitlivující látku podat, určí porodník. Epidurál se aplikuje vsedě, kdy rodička „udělá“ kočičí hřbet. Pak se místo vpichu dezinfikuje, místně se znecitliví kůže a podkoží a poté se podá lokální anestetikum s opiáty do epidurálního prostoru.

Látky, které se aplikují, znecitliví nervy, které v míšním kanálu odstupují z míchy a vedou do dutiny břišní a malé pánve. Zavede se katétr, který je velmi tenký a ten se připevní na rameno. Vše trvá asi 5 až 10 minut a většinou to nebolí. Největší analgetický efekt má první dávka, druhá, třetí a další již mohou mít analgetický efekt menší. Pořád jsou ale účinné. Zhruba po čtyřech hodinách po porodu se hadička odstraní.

Jak dlouho epidurální anestezie působí

Lokální anestetikum zavedené do epidurálního prostoru zablokuje bolestivé signály během patnácti minut a působí dvě až tři hodiny. Efekt lze bez problémů prodloužit přidáním další dávky.

Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Epidurální anestezie je jednou z mála možností, jak porod zjednodušitFoto: SeventyFour, Shutterstock.com

Jaké jsou výhody epidurální anestezie

  • Místní anestetikum zbaví rodičku porodních bolestí, aniž by to mělo negativní vliv na plod.
  • Zbaví ji také stresu a z něj vyplývajících důsledků.
  • V případě nutnosti císařského řezu lze přidat místní anestetikum do katétru na epidurální anestezii, která je pro ženu šetrnější než celková narkóza. U superakutnícíh císařských řezů se ale pro časovou tíseň přistupuje k celkové narkóze hned.
  • Epidurál přináší výhody i pro matky se zdravotními problémy, jako je vysoký krevní tlak, kardiovaskulární choroby, plicní onemocnění, oční choroby či když rodí předčasně.

Jaké jsou nevýhody epidurální anestezie

  • Jde o technicky náročnou metodu a také organizačně náročnou, protože v porodnici musí být anesteziolog, který ví, jak se metoda provádí.
  • Vzácně dochází k bolestem hlavy, stává se asi u dvou rodiček ze sta.
  • Může přechodně klesnout krevní tlak.
  • Může dojít k zpomalení porodu z důvodu oslabení děložních kontrakcí, nestává se to ale často. Když k tomu dojde, lékař může podat rodičce oxytocin, který vše znova nastartuje.
  • Epidurální analgezie není vhodná pro ženy, které mají alergii na místní anestetikum nebo mají poruchy krevní srážlivosti.
  • Kontraindikací je také předčasné odlučování placenty a nevýhodou může být i rychlý překotný porod.
  • Zvracení a nevolnost, které se ale vyskytují u jakékoli jiné anestezie. Jde jen o krátkodobou nevolnost.
  • Znecitlivění a problémy s pohybem, kdy mohou některé ženy cítit brnění nohou nebo mít po porodu problém s chůzí. Většinou je příčinou nedostatečná zkušenost lékaře, který anestetikum aplikuje.

Epidurální anestezie

  • Proč se provádí: Provádí se s cílem ulehčit ženě porod. Pomocí znecitlivující látky dojde k oslabení porodních bolestí, aniž to má vliv na plod.
  • Pro koho se hodí: Epidurál lze provést téměř každé ženě, pokud je správně o metodě poučená a porodní cesty jsou připravené.
  • Kontraindikace: Nelze provést v případě předčasného odlučování placenty, nevýhodou je i překotný porod.
  • Možné komplikace: Může dojít k bolestem hlavy, brnění nohou nebo zvracení.

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jilemnice

Reklama

Související témata:
Epidurální míšní stimulace

Načítám