Hlavní obsah

Pupeční kýlu si dítě nevykřičí: Jak tedy vzniká, co na ni pomáhá a kdy je třeba jít na operaci

Foto: DudnikPhoto, Shutterstock.com

Foto: DudnikPhoto, Shutterstock.com

Reklama

Není to nic, čeho byste se měli bát. Jde totiž o nejčastější odchylku v oblasti pupku u dětí do čtyř let, a i když nevypadá hezky, většinou se pupeční kýla sama vstřebá. Jen v některých případech je nutná operace.

Článek

Pupeční kýla se projevuje vyklenutím pobřišnice v oblasti pupku, kde je oslabené místo stěny břišní dutiny. Často k tomu dochází hned po porodu. Může spontánně mizet a zase se objevovat. Dvakrát častěji se objevuje u chlapečků a v 80 % také u předčasně narozených dětí.

Vrozená pupeční kýla

Novorozenci mají v místě pupíku takzvanou tenkou vazivovou ploténku. Po porodu se tento otvor po několika dnech až týdnech uzavře. Pokud k tomu nedojde, nebo se pupeční jizva v místě oslabení protrhne, hovoří se o vrozené pupeční kýle. Dopředu nelze určit, které dítě bude pupeční kýlu mít.

Jak pupeční kýla vypadá?

Můžete si jí všimnout, když dítě pláče nebo tlačí do plenky. V tom okamžiku se mu v oblasti pupíku vyklene boulička. Je nebolestivá a necitlivá. Může mít velikost lískového oříšku, někdy je velká jako slepičí vejce. Ve většině případů není nebezpečná a není třeba urgentní zásah.

Protože se objeví především během pláče, rozšířil se mýtus, že kýlu si dítě „vykřičí“. Je to ale naopak. Boulička je vidět právě tehdy, když se zvyšuje tlak v dutině břišní, a to je během pláče nebo tlačení na stolici.

Co dělat, když se kýla objeví

Pokud se boulička objeví, konzultujte ji s dětským lékařem, ten vás může poslat do ambulance dětského chirurga. Lékař kýlu zkontroluje a poradí vám, co dělat. Pokud je kýla takzvaně reponibilní, tedy se dá vrátit zpátky do dutiny břišní, v podstatě dítěti nic nehrozí. Lékař vám ukáže, jak na to a jak často musíte chodit na kontroly. Ve většině případů se kýla zmenšuje, až vymizí.

Foto: lavizzara, Shutterstock.com

Nejlépe je kýla vidět, když dítě tlačí při kakání nebo pláčeFoto: lavizzara, Shutterstock.com

Konzervativní léčba kýly

V případě pupeční kýly se v poslední době hodně využívá podpůrná terapie kineziotejping. Tejpování je nutné ale nejprve prodiskutovat s fyzioterapeutem, který se zaměřuje na fyzioterapii miminek.

Metoda spočívá v tom, že se dítěti nalepují do oblasti pupku, kde došlo k uvolnění břišní stěny, elastické tejpovací pásky z bavlny. V případě pupeční kýly se dávají pásky ve tvaru písmene X do tvaru kříže nebo pomocí tří proužků do tvaru hvězdičky, někdy se doporučuje vypodložit střed hvězdičky složeným kouskem ubrousku, který jako polštářek tlačí na střed kýly.

Jak často tejpovat kýlu?

Tejp se nechává v místě pupku maximálně jeden týden, ideálně čtyři dny. Pak je vhodné na dva dny přerušit, aby si pokožka miminka odpočinula, a teprve pak znova tejp aplikovat. Během této doby je také nutné pečlivě sledovat pokožku dítěte, protože někdy i na 100% bavlněný tejp může dítě citlivě reagovat. Pokud je pokožka červená nebo podrážděná, tejp sundejte a znova neaplikujte. K šetrnému sejmutí vám může pomoci stolní olej, kterým namoříte kineziotejping, a lepidlo se pak lépe odlepí od pokožky.

Jiné možnosti léčby kýly

Kromě kineziotejpingu doporučují fyzioterapeuti, abyste miminko nepokládali na bříško. Jde o dysfunkční břišní stěnu a v poloze na břiše by se více prohýbalo v zádech, což narušuje zdravý psychomotorický vývoj. Lepší jsou jednoduchá cvičená pro posílení břišní svaloviny, například cviky podle Vojty, plavání kojenců, případně batolat, pokud kýla přetrvává dlouho. Pomoci také mohou speciální masáže.

Kdy je nutná operace pupeční kýly

Pupeční kýlu lékaři sledují, a pokud do 4 let nevymizí, nebo začne bolet, je namístě uvažovat o operaci. Operace se u nás provádí v celkové anestezii (v USA již v některých případech ambulantně). Provádí se laparoskopicky a operuje se obvykle v rámci jednodenní chirurgie.

Jak probíhá operace pupeční kýly

Operace je nenáročná, v celkové anestezii (používá se hlavně inhalační). Chirurg provede tři malé řezy na levé straně břicha o velikosti asi 5-12 mm, a následně se zavede speciální síťka na defekt v břišní stěně. Síťka překryje oslabené místo břišní stěny a k fixaci k vnitřní straně břišní stěny se používají speciální klipy nebo speciální lepidlo. Operace trvá 20–60 minut a cílem je odstranit kýlu a zpevnit místo pupeční jizvy.

Po operaci zůstává dítě několik hodin na pooperačním oddělení, a když je vše v pořádku, jde s rodiči domů. Týden po operaci je vhodný klidový režim, dítě se může sprchovat i procházet. K běžné aktivitě se obvykle může vrátit po dvou týdnech, ke sportování po čtyřech týdnech.

Pupeční kýla u dětí

  • Příčiny: Nejčastěji se objeví po porodu, kdy nedojde k uzavření vazivové ploténky v místě pupíku.
  • Projevy: Jde o vyklenutí a vytvoření bouličky, která se objeví nejčastěji, když dítě pláče nebo tlačí do plenky. Boulička nebolí a je necitlivá. Je velká jako lískový oříšek, někdy ale mnohem větší.
  • Komplikace: U dospělých hrozí uskřinutí (střevo se zneprůchodní a hrozí odumření), u malých dětí se běžné pupeční kýly neuskřinují, takže urgentní chirurgický zásah není nutný.
  • Léčba: Konzervativní léčba v podobě kineziotejpingu, cvičení pro posilování břišních svalů, například Vojtova metoda, plavání. Vhodné jsou i masáže. Když kýla nevymizí do čtyř let, je vhodná operace.

Odborná konzultace: Mgr. Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka, FYZIOklinika, Praha

Reklama

Načítám