Hlavní obsah

Vyvolání porodu bez chemie: Co je Hamiltonův hmat, kdy se používá a jak funguje

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamiltonův hmat se obvykle provádí v případě rizikového těhotenství, nebo když je žena po termínu. Se souhlasem ženy ho lze ale provést i dva týdny před termínem porodu. Cílem je zvýšit šance na spontánní zahájení porodu a předejít komplikacím.

Článek

Hamiltonův hmat je metoda, jejíž pomocí se zvyšují šance na nastartování porodu. Poprvé ho provedl a popsal skotský lékař James Hamilton v roce 1810. 

Co je to Hamiltonův hmat?

Provádí ho gynekolog během vaginálního vyšetření. Metoda spočívá v manuální stimulaci porodních cest pomocí prstů. Cílem je uvolnění hormonů, které spustí porod. Hmat lze provést, pokud je děložní hrdlo otevřené alespoň na prst.

Kdy se provádí Hamiltonův hmat?

Nejčastějšími důvody pro provedení tohoto zákroku je přenášení. Těhotenství, které trvá více než 42 týdnů, je rizikové, protože hrozí nejrůznější zdravotní komplikace na straně matky i dítěte (placenta přestává plnit svou funkci).

Hamiltonův hmat se může provádět i před plánovaným termínem porodu. Důvodem bývá vysoký krevní tlak matky, preeklampsie, cukrovka či jiné zdravotní obtíže.

Jak vypadá Hamiltonův hmat

Gynekolog při vaginálním vyšetření vsune prsty jedné ruky co nejhlouběji do děložního hrdla. Druhou rukou zatlačí na břicho a krouživými pohyby uvnitř děložního čípku odloupne a uvolní vak plodových blan od děložní stěny. Následkem toho by se měly začít vyplavovat hormony prostaglandiny, které nastartují porod.

Co se děje po Hamiltonovu hmatu

Po zákroku jde žena domů a čeká se do další kontroly, která může být za několik dnů až týden. Záleží vždy na aktuálním stáří gravidity. Pokud je Hamiltonův hmat neúspěšný a stav těhotenství vyžaduje vyvolání porodu, přistupuje se k jiným metodám. Většinou se jedná o zavedení prostaglandinové tablety, propíchnutí plodového vaku nebo podání oxytocinu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pokud žena přenáší, provádí se v některých případech Hamiltonův hmat, který může spustit porodFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kdy se má jet do porodnice

V polovině případů dojde k porodu do 48 hodin. V  60 procent začne žena rodit do týdne.

Bolí Hamiltonův hmat?

Výkon ve většině případů není bolestivý, ale vnímání bolesti je individuální. Nejčastěji se při něm objevuje pálení a štípání.

Výhody a rizika

Výhodou metody je, že se ženě nemusejí podávat žádné léky, a pokud se provede šetrně a bezchybně, jde o bezpečnou metodu. Ale ne každý gynekolog hmat zvládne, i proto se běžně neprovádí a vždy k němu musí dát těhotná žena souhlas. Při zákroku totiž hrozí zavedení infekce do dělohy, nechtěné protržení plodového vaku nebo zvýšené vaginální krvácení.

Hamiltonův hmat se neprovádí v případě abnormalit placenty, když má žena vcestné lůžko (problémy s placentou) a v případě, že se ví, že žena nebude rodit vaginálně. Dříve se jako kontraindikace k provedení tohoto výkonu uváděla přítomnost streptokoka skupiny B v porodních cestách, dnes už ale není na překážku.

Hamiltonův hmat

  • Důvody: Nejčastějším důvodem je přenášení, kdy placenta přestává plnit svou funkci, nebo zdravotní komplikace ženy, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka.
  • Kdo a kde ho provádí: Provádí ho gynekolog v ambulanci při vyšetření, kdy se pokusí rukou speciálním hmatem uvolnit vak plodových blan od děložní stěny. Lze tak nastartovat porod.
  • Komplikace: Výkon může být bolestivý, v některých případech může dojít k nechtěnému protržení plodového vaku či vaginálnímu krvácení. Neprovádí se v případě, že má žena problém s placentou nebo se ví, že bude rodit císařským řezem.

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jilemnice

Reklama

Načítám