Hlavní obsah

Péče o jizvu po císařském řezu: Kdy ji začít masírovat, co je na ni nejlepší a na co si dát pozor

Foto: Westend61-GettyImages.com

Foto: Westend61-GettyImages.com

Reklama

Císařský řez je operační zákrok, při němž se řezem otvírá břišní stěna a poté děložní dutina, odkud se vyjme dítě. Po zahojení rány vznikne jizva. Jak bude vypadat, záleží hodně na tom, jak o ni bude žena po porodu pečovat. Jedním z efektivních způsobů je tlaková masáž.

Článek

V prvních hodinách po porodu se už začínají v dutině břišní tvořit srůsty, které mohou do budoucna způsobit řadu obtíží. Jako prevence funguje pohyb. Čím dříve po operaci se začne žena i přes bolest polohovat a chodit, tím menší je pravděpodobnost vzniku srůstů. V této době je také vhodné aktivně dýchat do břicha.

Jak se starat o jizvu hned po porodu

Od druhého dne po operaci se může jizva krátce omývat vlažnou vodou (bez použití mýdla, které by ji dráždilo), aby se odstranily zbytky krve. Důležité je netlačit, jen zlehka poklepávat. Kůži v okolí sešité rány lze chladit studenými obklady. Po celou dobu hojení je nutné dodržovat důkladnou hygienu, aby nedošlo k infekci.

Jak dlouho se jizva hojí

Po císařském řezu jde o hlubokou jizvu, která se hojí asi 6 týdnů. Péče o ni by pak měla trvat několik dalších měsíců. Cílem je vyhnout se komplikacím v podobě takzvaných aktivních jizev, které jsou nepružné, nepohyblivé a svědivé.

Jak dlouho bolí jizva po císařském řezu

Jizva může bolet po celou dobu šestinedělí, tedy po celou dobu hojení. Pokud je bolest nesnesitelná, je nutné ji konzultovat s gynekologem.

Jak dlouho bledne jizva po císaři

Jizva bledne zhruba rok. Nejrychlejší změny nastávají během prvních tří měsíců, pak se jizva mění už jen pomalu. Nejdříve zarudne, zbytní, stane se nápadnější a tužší. Následně pozvolna bledne a měkne.

Foto: Rawlstock - GettyImages.com

Přibližně po roce nemusí být jizva skoro vidětFoto: Rawlstock - GettyImages.com

Na co si dát při hojení jizvy pozor

V šestinedělí, tedy v době hojení jizvy, je nutné vyvarovat se zvýšené námaze. Nepříjemné je i vstávání z postele, kašlání, kýchání nebo smích. Vhodné je nosit bavlněné spodní prádlo, které jizvu nedráždí. Nutná je i důsledná ochrana před sluncem, a to až po dobu 1-2 let. Sluneční záření totiž může zhoršit vzhled jizvy.

Kdy začít s masáží jizvy

Jakmile jizva zaschne, odloupnou se strupy a vytáhnou se stehy, lze začít s tlakovou masáží. Ta by se měla provádět 3× denně po dobu 5 až 10 minut, a to po dobu několika měsíců do doby, než začne jizva blednout.

Hojení podpoříte silikonovými gely nebo náplastmi, které se přikládají na jizvu 1-2× denně. Fungují podobně jako ruční tlaková masáž, protože vytvářejí jemný tlak na jizvu, aby nedocházelo k jejímu zesílení a zvýraznění. Silikonové krytí dokáže zlepšit vzhled i starých jizev a dá se použít jako prevence nových.

Čím jizvu masírovat

Vhodné jsou přípravky obsahující vitamin E, kyselinu hyaluronovou, silikon nebo také domácí sádlo. Přípravků na péči o jizvu existuje celá řada, poraďte se s lékařem.

Foto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Masírovat ji můžete i obyčejným vepřovým sádlemFoto: Anna Brusnicyna, Shutterstock.com

Jak masírovat jizvu

Masáž je vhodné provádět večer po sprše, kdy je jizva změklá. Naneste masážní přípravek do oblasti jizvy a palcem nebo ukazovákem jedné ruky krouživými pohyby tlačíte na jizvu. Krouživý tlak palci pak provádíte podélně na jizvě, tlak musí směřovat k jizvě, nikoli od ní, aby se neroztahovala.

Kdy masáž jizvy neprovádět

Aby se mohla tlaková masáž začít provádět, jizva musí být zhojená, nebolestivá, bez zarudnutí, hematomu a známek infekce.

Komplikace hojící se jizvy

Pokud se jizva nehojí dobře, může vzniknout keloidní jizva, která vystupuje nad pokožku nebo je naopak vtažená dovnitř. Na dotek je tvrdá, citlivá a může svědit.

Keloidní jizvu není snadné odstranit, ale lze ji pravidelně masírovat olejíčky, které přispějí k změkčení a zploštění. Starší keloidní jizvu lze ošetřovat silikonovým krytím nebo ji lze výrazně zjemnit laserem. Další alternativou je chirurgické vyříznutí jizvy a opětovné sešití. Na keloidní jizvy lze použít i injekční kortikosteroidy.

Jak pečovat o jizvu po císaři

  • Péče o jizvu po porodu: Zpočátku se může jen omývat vlažnou dobou, hygiena je důležitá, aby nedošlo k infekci.
  • Kdy začít s masáží: Až po vyndání stehů.
  • Jak často masírovat: Masáž by se měla provádět minimálně 3x denně po dobu 5-10 minut, a to několik měsíců, než začne jizva blednout.
  • Čím masírovat: Vhodné je používat přípravky obsahující vitamin E, kyselinu hyaluronovou, silikon nebo lze použít nesolené sádlo.
  • Komplikace hojení jizvy: Z nehojící se jizvy může vzniknout keloidní jizva, která vystupuje nad pokožku. Odstranění není snadné, používá se silikonové krytí, laser nebo chirurgické vyříznutí.

Odborná konzultace: Bc. Nikola Cenková, soukromá porodní asistentka, Opava

Reklama

Načítám