Článek
Třemi základními předpoklady pro to, abyste mohli dopřát sobě i blízkým zdravé a chutné jídlo, jsou osvědčený recept, bezvadné suroviny a kvalitní nádobí, na kterém se dá vařit tak, abyste nemuseli používat zbytečné množství přidaného (či dokonce přepáleného) tuku. Co vám k tomu pomůže? Pánve s nepřilnavými povrchy.
Není pánev jako pánev
Nabídka je opravdu veliká a reklamy vám v tom pořádek neudělají. Tak jak se v tom vyznat? Kromě toho, že se pánve liší velikostí a hloubkou, různí se i povrchem – a ten je přitom pro úpravu pokrmů tím nejpodstatnějším. „U zdravé a vyvážené stravy je důležitá i příprava – i z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Například při nevhodném smažení s množstvím tuku, pečení na vysokou teplotu a podobně mohou vznikat některé škodlivé látky,“ uvádí Iva Málková ze společnosti STOB.
Co tedy dělat, když nechcete jídlo připravovat v páře, ale na pánvi? „Chcete-li vařit zdravě, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem PTFE. Taková pánev vám umožní vařit bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím, aniž by se jídlo na pánev přichytilo. Pokud má pánev navíc technologii, která oznámí, kdy je zahřátá na správnou teplotu, nebudete jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitaminů i přirozených chutí a vůní,“ radí Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal.
Keramice odzvonilo
I v gastronomii můžete sledovat určité tendence – asi jste zaznamenali, že jedním z trendů minulých let byly keramické povrchy. To už ale neplatí. Podle výzkumů trhu se spotřebitelé opět vracejí k povrchům nepřilnavým, které jsou nenahraditelné právě pro svoji dlouhotrvající spolehlivost.
Kvalitní povrchy: klidně do myčky
Povrchy na bázi PTFE jsou nejen nepřilnavé, a umožňují tedy odbourat z jídel zbytečný tuk navíc, ale mají i několik dalších výhod – ty opravdu kvalitní a značkové jsou odolné proti oděru a opotřebení. Už dávno není pravda, že je nelze mýt v myčce nebo že na ně musíte používat jen dřevěné a plastové náčiní. Schválně se před koupí konkrétního nádobí podívejte na doporučení výrobce a zjistíte, že na většinu můžete vzít i kovové příbory. A najdete i takové, které mají speciální dno i pro indukční ohřev.
Také jste slyšeli historky o loupajícím se povrchu a fámy o možných zdravotních problémech? Nebojte se, jestliže si nepořídíte „no name“ pánev v pochybném stánku v tržnici, ale výrobek s garantovaným PTFE povrchem, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné těžké kovy, je zdravotně nezávadný a ani nijak neovlivní chuť připravovaných pokrmů. Tedy ovlivní – po jídle připraveném v kvalitním nádobí bez tuku a při správné teplotě se budete olizovat ještě dlouho!
Jaké máte zkušenosti s nepřilnavými povrchy pánviček?