Hlavní obsah

Vychytávka pro dietářky: Pánve, na kterých můžete smažit bez tuku

Foto: Tefal

Foto: Tefal

Reklama

Kdo by neměl rád dobré jídlo! Zvláště dnes, kdy je k dispozici nejen množství nejrůznějších vychytaných receptů a tipů od nejlepších šéfkuchařů, ale i dostatek rozmanitých surovin prvotřídní kvality. Ovšem trendem 21. století je vařit nejen zajímavě a chutně, ale i zdravě!

Článek

Třemi základními předpoklady pro to, abyste mohli dopřát sobě i blízkým zdravé a chutné jídlo, jsou osvědčený recept, bezvadné suroviny a kvalitní nádobí, na kterém se dá vařit tak, abyste nemuseli používat zbytečné množství přidaného (či dokonce přepáleného) tuku. Co vám k tomu pomůže? Pánve s nepřilnavými povrchy.

Není pánev jako pánev

Nabídka je opravdu veliká a reklamy vám v tom pořádek neudělají. Tak jak se v tom vyznat? Kromě toho, že se pánve liší velikostí a hloubkou, různí se i povrchem – a ten je přitom pro úpravu pokrmů tím nejpodstatnějším. „U zdravé a vyvážené stravy je důležitá i příprava – i z nutričně naprosto vynikající suroviny se dá nevhodnou přípravou udělat dokonce i zdraví nebezpečný pokrm. Například při nevhodném smažení s množstvím tuku, pečení na vysokou teplotu a podobně mohou vznikat některé škodlivé látky,“ uvádí Iva Málková ze společnosti STOB.

Co tedy dělat, když nechcete jídlo připravovat v páře, ale na pánvi? „Chcete-li vařit zdravě, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem PTFE. Taková pánev vám umožní vařit bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím, aniž by se jídlo na pánev přichytilo. Pokud má pánev navíc technologii, která oznámí, kdy je zahřátá na správnou teplotu, nebudete jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitaminů i přirozených chutí a vůní,“ radí Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal.

Foto: Tefal

Pánve Tefal Expertise s jedinečným indikátorem teploty Thermo-Spot a indukčním dnem vydrží i použití kovového kuchyňské náčíní. Cena 999 Kč (průměr 28 cm)Foto: Tefal

Foto: Berlingerhaus

Pánev Berlinger Haus s nepřilnavým mramorovým povrchem a odnímatelnou rukojetí lze použít i na indukčním vařiči. Cena 945 Kč (průměr 28 cm)Foto: Berlingerhaus

Foto: WMF

Litá hliníková pánev s nepřilnavým povlakem WMF je ideální na grilování masa i zeleniny. Má ergonomickou rukojeť a základna zajišťuje optimální rozložení tepla. Cena 2599 Kč (velikost 28 cm)Foto: WMF

Foto: Banquet

Hluboká pánev Banquet Granite s nepřilnavým povrchem a skleněnou poklicí je vhodná na všechny druhy ohřevu a je ideální na přípravu omáček i větších jídel. Cena 1199 Kč (průměr 28 cm)Foto: Banquet

Keramice odzvonilo

I v gastronomii můžete sledovat určité tendence – asi jste zaznamenali, že jedním z trendů minulých let byly keramické povrchy. To už ale neplatí. Podle výzkumů trhu se spotřebitelé opět vracejí k povrchům nepřilnavým, které jsou nenahraditelné právě pro svoji dlouhotrvající spolehlivost. 

Foto: Ballarini

Pánev na palačinky Ballarini je vhodná na všechny druhy ohřevu, nejlépe o průměru plotýnky 22 cm. Má nepřilnavý a kovu odolný povrch a neobsahuje PFOA, nikl ani těžké kovy. Cena 965 KčFoto: Ballarini

Foto: Tefal

Na palačinkové pánvi Tefal Character s indukčním dnem připravíte dokonalou a chutnou palačinku i bez přidaného tuku. Cena 649 Kč (průměr 25 cm)Foto: Tefal

Foto: Tescoma

Pánev Tescoma Presto je vhodná zejména pro přípravu palačinek. Má zcela rovný a nepřilnavý povrch po celé ploše a v okrajích není zaoblená. Cena 289 Kč (průměr 25 cm)Foto: Tescoma

Kvalitní povrchy: klidně do myčky

Povrchy na bázi PTFE jsou nejen nepřilnavé, a umožňují tedy odbourat z jídel zbytečný tuk navíc, ale mají i několik dalších výhod – ty opravdu kvalitní a značkové jsou odolné proti oděru a opotřebení. Už dávno není pravda, že je nelze mýt v myčce nebo že na ně musíte používat jen dřevěné a plastové náčiní. Schválně se před koupí konkrétního nádobí podívejte na doporučení výrobce a zjistíte, že na většinu můžete vzít i kovové příbory. A najdete i takové, které mají speciální dno i pro indukční ohřev.

Také jste slyšeli historky o loupajícím se povrchu a fámy o možných zdravotních problémech? Nebojte se, jestliže si nepořídíte „no name“ pánev v pochybném stánku v tržnici, ale výrobek s garantovaným PTFE povrchem, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné těžké kovy, je zdravotně nezávadný a ani nijak neovlivní chuť připravovaných pokrmů. Tedy ovlivní – po jídle připraveném v kvalitním nádobí bez tuku a při správné teplotě se budete olizovat ještě dlouho!

Foto: Fiskars

Pánev Fiskars Hard Face pro každodenní náročné vaření na všech typech sporáků má vysoce nepřilnavý povrch, který vydrží dlouhé roky. Cena 1249 Kč (průměr 26 cm)Foto: Fiskars

Foto: Tefal

Hluboká pánev Tefal Chef‘s Delight je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukčních. Cena 649 Kč (průměr 24 cm) Foto: Tefal

Foto: Kela

Pánev Kela řady Cailin z leštěné nerezové oceli má vícevrstvé termoakumulační dno. Uvnitř je potažena vysoce odolným nepřilnavým povrchem. Cena 2035 Kč (průměr 28 cm)Foto: Kela

Jaké máte zkušenosti s nepřilnavými povrchy pánviček?

Reklama

Související témata:

Načítám