Hlavní obsah

Pro novopečené maminky: Kdy a jak začít cvičit po porodu?

Foto: thinkstock

Cvičit po porodu můžete začít v pohodlí domovaFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhubněte kila navíc, jež jste během těhotenství nabraly. Řekneme vám, které cviky jsou dobré po přirozeném porodu a které po císařském řezu. Ptáte se, kdy je správný čas se cvičením začít? I na to jsme se zeptali odborníků.

Článek

Je jasné, že cvičení po porodu bude u každé novopečené maminky individuální. Přesto jsme pátrali po doporučeních, kterých byste se měly držet. Základem je nezapomenout na to, že tělesné změny, kterými projdete během těhotenství, budou vyžadovat svůj čas, než se vše vrátí opět do normálu.

Respektujte vlastní pocity

Rozdíl je samozřejmě také v tom, zda jste rodily přirozeně, nebo císařským řezem. „V obou případech je však třeba nejdříve vše zahojit, pak zpevnit pánevní dno, a až nakonec trénovat svaly. Po normálním porodu lze už druhý den začít například lehnutím na břicho pro lepší zavinování dělohy. Ovšem po císařském řezu je nutno opravdu zhojit jizvu, než s čímkoli začnete,“ míní laktační poradkyně a dula Petra Davidová.

„Začátek tréninku po porodu se stanovuje v závislosti na individuálním stavu klientky, její zdatnosti i způsobu porodu. Zvyšování zátěže musí být ale vždy postupné,“ potvrzuje fyzioterapeutka pražského Studia Fitnessie Daniela Gregová a dodává, že je třeba zohlednit období šestinedělí, během kterého u matky probíhá řada fyziologických a morfologických změn. Neznamená to však, že by ženy nemohly zahájit přiměřené cvičení již před šestým týdnem.

Foto: thinkstock

Když budete cvičit pravidelně, vaše batole se určitě po čase rádo připojíFoto: thinkstock

Začít můžete už v porodnici

Obecně se po porodu doporučuje začít s dýchacími cviky, následně protahováním, posílením pánevního dna, a teprve později přejít k náročnějšímu cvičení. Jde sice na první pohled o jednoduché cviky, které ale mohou vašemu tělu skutečně prospět. Pokud se na to cítíte, začít s nimi můžete už v porodnici.

„Po klasickém porodu jsou výborné cviky například pouhý leh na břiše s polštářem, vytáčení kolen do stran a propínání špiček jako prevence otoků. Doma pak můžete začít již posilovat šikmé břišní svaly a relativně brzy také provádět balanční cviky, které posilují hluboký stabilizační systém. Jde o různé výdrže na předloktí, popřípadě na rukách ve vzporu či posilování šikmých břišních svalů na boku a lehu na zádech,“ radí Pavla Maříková, zkušená fitness instruktorka programu FITMAMI. Tipy na některé z nich najdete například v článku Cviky na ploché bříško.

Foto: thinkstock

Na některých lekcích můžete zapojit do cvičení i vaše dětiFoto: thinkstock

Po císaři dejte pozor na „břišáky“

Císařský řez je chirurgický zákrok a jako k takovému by se k němu mělo přistupovat. Z toho důvodu je po něm nutná hlavně důkladná starostlivost o jizvu. „S aktivním dynamickým sportem by proto bylo dobré počkat alespoň dva měsíce,“ uvádí Daniela Gregová.

Chcete-li však pro své tělo začít dělat něco hned, můžete i nedlouho po císařském řezu začít například s šikovnými a nepříliš náročnými cviky na aktivizaci pánevního dna. „Položte se na záda, pokrčte kolena. S výdechem stáhněte pánevní dno a zároveň vtáhněte pupík dovnitř. V této fázi vydržte alespoň 10 vteřin, a pak povolte,“ popisuje Pavla Maříková a ještě dodává, že s posilováním přímých břišních svalů je v tomto případě nutné počkat alespoň tři měsíce.

A kdy jste s pohybem po porodu začaly vy?

Související témata:

Načítám