Hlavní obsah

Kde se vzalo svatomartinské víno? Tradici hledejte na císařském dvoře Josefa II.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatomartinské oslavy spojené s dobrým jídlem a mladým vínem mají kořeny v 18. století a oblibě se těší i v současnosti. V loňském roce se vypilo dva a půl milionu lahví tohoto svěžího mladého vína. Jaká je jeho historie?

Článek

Kroniky dokládají, že první přípitky svatomartinským vínem se zabydlely už na císařském dvoře Josefa II. Právě tam prý bylo zvykem připíjet si novým vínem na den svatého Martina, tedy 11. listopadu. Důvod byl prostý. V tento den totiž vinařům, kteří pracovali na statcích u větších sedláků, končila služba. A její prodloužení se domlouvalo při skleničce vína první sklizně daného roku. Nechybělo samozřejmě ani pohoštění – pečené husy a koláče. A protože všichni rádi jedli a pili, nový svátek se ujal.

Za socialismu svátek povadl

V předlistopadovém Československu neměli milovníci vína na růžích ustláno. V socialistických samoobsluhách byl výběr velmi omezený, speciální obchody s vínem neexistovaly. Ruku v ruce s tím povadl i zájem o svátek svatého Martina. V souvislosti s ním se připomínalo spíš to, že přijede na bílém koni. O víně řeč nebyla.

Novodobá tradice svatomartinského vína sahá patrně k roku 1993, kdy vinaři ve Vinných sklepech Valtice vyrobili mladé víno, jemuž dali název Moravíno nouveau (podobně jako Beaujolais nouveau). Na obnově tradice svatomartinského vína pracuje systematicky Vinařský fond od roku 2005. Dohlíží na jeho kvalitu a stanovuje, z jakých odrůd se může vyrobit.

Co je svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína daného ročníku. Jedná se o vína mladá, svěží, s ovocnou vůní a maximálním podílem zbytkového cukru do 9 g/l. Jde tedy o vína suchá. Podle odrůdy mohou být bílá, červená i růžová. Značka svatomartinského vína může být udělena pouze vínům z vybraných odrůd. U bílých vín je to konkrétně Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Červená svatomartinská vína jsou z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Růžové víno, případně klaret se vyrábějí z Modrého Portugalu, Zweigeltrebe nebo Svatovavřineckého. Mezi jednotlivými odrůdami vín je rozdíl i v obsahu alkoholu. U červených vín je to maximálně 13 %, zatímco u růžových nebo bílých pouhých 12,5 %.

Foto: Profimedia.cz

Značka svatomartinské víno se uděluje jen vybraným odrůdámFoto: Profimedia.cz

Vína se pijí výhradně na svátek sv. Martina

Popíjení a prodej svatomartinského vína má svá pravidla. Neměla by se otevřít dříve než 11. listopadu v 11 hodin dopoledne. „Je to součást licenčních podmínek. Vychází to z tradice, kdy od 11. 11. teprve víno bylo vínem a přestalo být burčákem,“ vysvětluje Jiří Maděřič z Vinařské asociace ČR.

Na etiketě musí být vždy značka se sv. Martinem na bílém koni. Každá láhev také musí mít nápis svatomartinské a obsahovat datum ročníku. Svatomartinské slavnosti s lahodným vínem se konají napříč republikou i v místech, která s produkcí vinné révy nemají nic společného.

Svatomartinské versus mladé víno

V posledních letech se dostávají ke slovu také mladá vína, jakási obdoba toho svatomartinského. Vyrábějí se ve většině případů ze stejných odrůd, ale mohou být i polosuchá a poloslaná. Mladá vína mají zpravidla nižší obsah alkoholu a neplatí pro ně datum 11. 11. Mohou se prodávat i dřív.

Svatomartinské pranostiky

  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina. Pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout. Je-li však bílá, bude hodně sněhu.

Načítám