Hlavní obsah

Problémy se sluchem? Pořiďte si moderní pomůcky, dokážou i telefonovat

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Problém s nedoslýchavostí lze řešit. Řekneme vám jakFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že někdo nejenom ke stáru špatně slyší, se dnes bere jako prakticky normální. Přitom není důvod, aby tomu tak bylo doopravdy. Kvalitní sluchadla sluch vrátí spolehlivě.

Článek

Poškození sluchu je dnes považováno za takzvanou civilizační chorobu, za kterou je zodpovědný nezdravý životní styl.

Lidé totiž žijí ve stále hlučnějším prostředí, hluk pochází z aut, z nejrůznějších přístrojů, kterými si ulehčují život. Poškození sluchu se týká skoro všech: „Dá se říci, že v dnešní populaci od 30 let výše, vystavené hluku a stresu, bude těžké najít jedince se stoprocentně zdravým sluchem. Vzhledem k tomu, že je ale intenzita lidské řeči kolem 50–60 dB, ztráta většinou dlouhou dobu nezpůsobuje komplikace,“ uvádí Daniel Jančík, zástupce firmy, která sluchadla dováží. Vrozenou vadou sluchu navíc u Česku trpí 12 z 1000 novorozenců.

Nejprve špatně uslyšíte v rušném prostředí

To, že váš sluch není to, co býval, pocítíte nejdříve v rušném prostředí, později i v klidu. Neznamená to, že byste nic neslyšeli, ale vaše ucho nedokáže zvukům přiřadit smysl. „Největší nárůst těch, kdo mají problémy se sluchem, nastává kolem 60. roku věku života,“ informoval Daniel Jančík. Například kolem 65. roku jde o zhruba 17 procent lidí, v kategorii nad 85 let je to přes 60 procent lidí. Pokud pociťujete jisté komplikace, objednejte se ke specialistovi, který vám změří sluch v audiokomoře.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Řeč je důležitou životní dovedností. A když člověk neslyší, přichází o niFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Problémy se sluchem se u nás neřeší

Bohužel, u nás se problémy se sluchem v pokročilejším věku příliš často neřeší. Na rozdíl od západní Evropy, kde se dobrého sluchu nezříkají. To, že tento problém opomenete, může mít totiž celkem vážné následky, a to hlavně sociálního rázu… „Když je komunikace pro člověka náročná, začíná se stahovat do ústraní. Je dokázáno, že sociální izolace zrychluje například průběh stařecké demence,“ sdělil Daniel Jančík.

A také je dobré myslet na to, že i vlastní řeč, stejně jako tu cizí, můžete prostě zapomenout, pokud ji nebudete dostatečně používat… Čím dříve tedy začnete řešit problémy se sluchem, tím rozhodně lépe.

Sluchadla spolehlivě pomohou

První kroky by tedy měly vést za odborníkem, který úroveň sluchu přesně změří. Nestačí pouze informace o tom, kolikaprocentní ztráta sluchu je. Pokud zjistíte, že opravdu máte zhoršený sluch a není to spojeno například se zánětem středního ucha, zúženým zvukovodem nebo jiným dočasným stavem, pak je třeba vyhledat pomoc v podobě sluchadel.

Tyhle pomůcky totiž umožní mít sluch skoro jako zamlada. Sluchadla fungují zjednodušeně tak, že prostě zesílí zvuk. Vždy ale musí být nastaveno na míru, musí vám umožnit, abyste se dokázali orientovat v prostoru a neriskovali naopak poškození sluchu.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Nebojte se naslouchadel. Ta moderní umí více věcí, než si myslíteFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Moderní sluchadlo má výkonný procesor, podobný jako třeba u laptopů. Ten zodpovídá za rychlé a přesné zpracování zvuku tak, aby třeba nezesiloval hlasité zvuky (i při ztrátě sluchu jste pořád stejně citliví na hluk), potlačoval nežádoucí ruchy a zesiloval hlavně řeč, což je novinkou oproti sluchadlům z uplynulých padesáti let. Dříve totiž sluchadla v rušném prostředí zesilovala jakýkoli zvuk a kvůli tomu se uživatel velmi špatně orientoval v prostoru.

Skvělý dárek k Vánocům

Dnešní sluchadla jsou skutečně sofistikovaná zařízení, umí i komunikovat v páru (jen párová sluchadla mají smysl), nebo s mobilním telefonem, umožňují poslech hudby, telefonování a dokonce se připojí i k telefonu! Nechcete právě takové vašemu blízkému darovat k Vánocům? Darujete mu tak nový požitek ze života…

Má někdo z vašich blízkých problémy se sluchem aneb Je vám blízká zdravotní problematika? Třeba vás zaujme článek Napůl člověk, napůl robot! Co všechno se dá v těle nahradit?

Reklama

Související témata:

Načítám