Hlavní obsah

Jak psyllium pomůže s hubnutím?

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že psyllium užívaly už naše babičky? Je to přípravek, který uleví od zácpy, probere lenivá střeva a podporuje hubnutí. Jestli o něm ještě nic moc nevíte, přečtěte si, o co se vlastně jedná.

Článek

Jitrocel vejčitý (indický) neboli Plantago ovata se pěstuje především kvůli semenům: jejich slupky jsou totiž bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a vyrábí se z nich psyllium, speciální vláknina, která prospívá zdraví střev a pomáhá hubnout. Jak to dokáže?

Co to je psyllium a jak funguje

Psyllium obsahuje benefity obou druhů vlákniny – rozpustné i nerozpustné. Rozpustná se – jak název napovídá – rozpouští ve vodě, zpomaluje trávení a prodlužuje pocit sytosti; nerozpustná funguje jako kartáč střev a čistí tělo od usazenin a škodlivin. Skvělé navíc je, že psyllium neobsahuje téměř žádné kalorie a nabízí tak vlákninu v nejčistší podobě. Co všechno dokáže?

1. Snižuje cukr a cholesterol v krvi

Když se psyllium spojí s tekutinou, nabobtná a až čtyřicetinásobně zvětší objem. K čemu je to dobré? „V tenkém střevě vytvoří gel, který pomáhá při kontrole hladiny cukru a tuků v krvi, protože zpomaluje trávení. V tlustém střevě slouží jako potrava pro bakterie a tím udržuje probiotickou mikroflóru v trávicím systému,“ vysvětluje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou. V prvním případě tak psyllium přináší výhody vlákniny rozpustné, v druhém nerozpustné.

Foto: Noondani, Shutterstock.com

Jitrocel vejčitý se pěstuje kvůli semenůmFoto: Noondani, Shutterstock.com

2. Tlumí chuť k jídlu

Pozitivní účinky psyllia na prodloužení pocitu sytosti má na svědomí jeho gelová konzistence, kterou po smíchání s vodou slupky semen vytvoří. Ta poměrně účinně potlačuje chuť k jídlu – a zrovna to je při snaze o shazování nadbytečných kil více než užitečné. Gel se v žaludku a střevech roztahuje a vytváří povlak, díky němuž jste zasycení delší dobu a nemáte potřebu mlsat a přejídat se.

3. Uleví střevům od zácpy i průjmu

Kromě podpory hubnutí se psyllium již od dob našich babiček (a možná ještě dříve) užívá rovněž k normalizaci střevních a trávicích potíží. Slouží k úlevě od zácpy, ke změkčení stolice, zpevnění průjmovitých výkalů a ke zmírňování projevů střevní neurózy, tedy dráždivého tračníku: patří k nim potíže s vyprazdňováním, střídání zácp a průjmů, pocit nedokonalého vyprázdnění, stálé nutkání odskočit si na velkou a další nepříjemnosti.

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Po smíchání s vodou vytvoří slupky jitrocelových semen gel, který prodlužuje pocit sytostiFoto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

4. Čistí tělo jako super detox

Podle Radky Pamětické, koučky zdravého životního stylu z Prahy, představuje navíc psyllium jednu z nejlevnějších forem detoxikace, jelikož na sebe váže škodlivé látky a toxiny. Není to ale jen tak. „Aby byla detoxikace účinná, je třeba vyhýbat se zpracovaným potravinám plným konzervačních či chemických látek, kterými produkty často doplňují výrobci, aby lépe chutnaly, vypadaly a déle vydržely,“ vysvětluje.

5. Funguje jako levný zdroj vlákniny

Psyllium je navíc relativně laciné – v lékárnách nebo specializovaných prodejnách zdravé výživy je k dostání už od 99 korun za 200 gramů. Jedna čajová lžička nabízí asi tři gramy vlákniny, což znamená, že psyllium pomůže kontrolovat její dostatečný příjem (doporučená denní dávka vlákniny je 30 gramů) a docílit tak všech benefitů, které její konzumace nabízí.

Máte nedostatek vlákniny? Hrozí vám cukrovka i rakovina!

Jak užívat psyllium

Doporučená dávka je 5 lžiček psyllia denně – vyšší dávky mohou trávení naopak narušit nebo zamezit vstřebávání důležitých látek do tkání a buněk. „Při redukci hmotnosti přidávejte čajovou lžičku psyllia do každého jídla s dostatečným množstvím tekutiny. Hodí se do smoothie, mléčných koktejlů a jogurtů,“ radí Jiřina Mačková.

Výhodou je neutrální chuť, která se ztratí i v pokrmech, jako jsou polévky, kaše nebo dušený špenát. Když vlákninu smícháte s vodou, čajem či šťávou, dá se i vypít. Každou dávku psyllia zapijte ještě sklenicí vody, protože v těle vodu absorbuje – právě tím zvětšuje svůj objem.

Vláknina je základ volumetrické diety. Máte plný talíř a přitom hubnete!

Načítám