Hlavní obsah

5 dobrých důvodů, proč se naučit jíst pálivá jídla

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Pusa v plamenech, obličej rudý jako rajče, v očích slzy, na čele krůpěje potu. Pojídání pikantních pokrmů můžete buď milovat, nebo nenávidět. Z hlediska zdraví je ovšem výhodnější varianta číslo jedna. Jak pálivé prospívá?

Článek

Čím je chilli paprička nebo třeba kajenský pepř pálivější, tím víc obsahuje kapsaicinu – rostlinného alkaloidu, který slouží jako obranný mechanismus těchto rostlin. Zvířata totiž zpravidla pikantní plodiny nekonzumují, člověk je výjimka. Přitom právě kapsaicin je důvod, proč byste měli jíst pálivé častěji. Má totiž mnoho benefitů pro zdraví.

1. Podporuje krevní oběh

Kapsaicin má skvělý vliv na funkci oběhového systému, respektive podporuje cirkulaci krve v organismu. Navíc krev pomáhá ředit. Díky tomu konzumace pálivého pomáhá předcházet srdečně-cévním nemocem, jako je například srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Právě na choroby kardiovaskulárního charakteru umírá více než polovina lidí, proto se hodí prevence všeho druhu!

2. Snižuje cholesterol

Prevenci srdečních nemocí představuje konzumace pálivého z vícero důvodů. Krom toho, že kapsaicin rozproudí krev, také reguluje hladinu LDL, tedy „zlého“ cholesterolu – dokáže ji snížit. Kapsaicin pomáhá LDL cholesterol rozpouštět a odvádět ven z těla.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Pálivé jídlo pomáhá předcházet infarktu i mrtviciFoto: stockfour, Shutterstock.com

3. Pomáhá zrychlit metabolismus

O chilli papričkách se často mluví i při hubnutí. Stimulují totiž nejen krevní oběh, ale také metabolismus, na kterém závisí, kolik úsilí musíte při dietě vynaložit, aby kila letěla dolů. O tom, jak moc jsou v tomto případě účinné, se spekuluje. S velkou pravděpodobností je to individuální záležitost, ale nejoptimističtější studie tvrdí, že konzumace jedné malé pálivé papričky může zvýšit činnost metabolismu až o pětinu na následujících 24 hodin.

4. Snižuje apetit

Hubnoucí by měli dát pálivým pokrmům šanci nejen kvůli rychlejšímu metabolismu, ale také proto, že díky tomu dietu zvládnou lépe. Když si k obědu dáte pálivý pokrm, snáze se ubráníte chutím na odpolední dezert a vlastně na sladké a tučné pokrmy obecně. Zvládnout chvíle, kdy vás honí mlsná, jsou přitom při dietě vůbec tou největší výzvou.

Foto: Just dance, Shutterstock.com

Pálivým k obědu zaženete chuť na pozdější sladkou svačinkuFoto: Just dance, Shutterstock.com

5. Protirakovinové účinky

Kapsaicin v chilli má podle mnoha studií také působit jako prevence některých nádorových onemocnění. Jeho účinkům se mimo jiné věnoval výzkum vědců z Nottinghamské univerzity, jehož výsledkem bylo, že je prevencí rakoviny žaludku, plic a slinivky. Další studie uveřejněná v časopisu Cancer Research pak ukázala pozitivní účinky při boji s rakovinou prostaty.

Kdy dát pálivému stopku?

Pokud jste dosud nebyli na konzumaci pálivého zvyklí, je dobré začít pozvolna jen lehce pikantními jídly. Chilli kořením se totiž můžete předávkovat, výsledkem je v lepším případě nevolnost, v extrémních případech může dojít až k vnitřnímu krvácení. Ostrých jídel by se měli úplně vyvarovat lidé s citlivým zažíváním, žaludečními vředy a pochopitelně i jedinci s potravinovou alergií na dané koření. V našich končinách se pálivé nedoporučuje ještě těhotným ženám a dětem.

Reklama

Načítám