Hlavní obsah

Jak se vyhnout virům? Jděte na to přes kuchyň!

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete si koupit hrst multivitaminů, ovšem bránit se virům a posilovat imunitu lze i jinak – a lépe. Třeba přírodní cestou a metodou, která vám bude chutnat! Jaká silná přírodní antivirotika zařadit do jídelníčku co nejčastěji?

Článek

Koronavirus zesílil a blíží se období nachlazení a chřipek. Jak se vyhnout virům a nemocem vůbec? Přečtěte si, jaké přírodní prostředky posílí imunitu a dodají tělu munici, která pomůže nežádoucí mikroorganismy zlikvidovat. Poradíme vám, jak to udělat a ještě si u toho pochutnat!

Co to jsou přírodní antivirotika

Antivirotika čili virostatika jsou léčivé přípravky, které buď zablokují virům přístup do buňky, nebo jim zabraňují se množit. A patří mezi ně i přírodní prostředky, tedy třeba bylinky a koření. „Na rozdíl od přípravků konvenční medicíny, které jsou zaměřeny na jednu konkrétní nemoc, lze mnoho bylin považovat za širokospektrální antivirotika, a všechny pak za vysoce účinné,“ uvádí David Frej, spoluautor knihy Svět přírodních antivirotik.

Udělat si z bylinek a přírodních surovin čaj, inhalaci nebo si dát pár kapek tinktury je skvělé ve chvíli, kdy už jste nemocní a nemáte moc chuť na jídlo. Ovšem co si dát v rámci prevence? Představíme vám nejen účinné, ale i velmi chutné možnosti.

1. Černý bez

Tato oblíbená rostlina uleví při chřipce, horečce a vyčerpávajícím kašli, ale její záběr je daleko širší: léčila se jí bolest zubů, žloutenka, problémy s ledvinami i zažíváním. Květ, plody i mladá kůra obsahují mnoho éterických olejů, tříslovin, glykosidů a omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Květy a plody jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který podporuje léčbu virových onemocnění. A vědci také doložili schopnost čerstvé bezové šťávy tlumit dýchací problémy spojené s virovou infekcí, posílení imunitního systému a blokaci replikace virů chřipky.

Plody černého bezu, které se sklízejí minimálně do konce září, lze použít na výrobu skvělé a zdravé bezinkové šťávy a likéru. Na jaře se zase trhají bílé květy, z nichž se dělá bezový sirup, bezový ocet, sekt a limonáda a také oblíbené kosmatice.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Černý bez posiluje imunitu a brání virům se množit Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

2. Kurkuma

Oblíbené a zdravé koření známé také jako indický šafrán posiluje imunitu a játra, ulevuje při chronickém kašli a zánětu krku i mandlí. Ve spojení s medem se pak hodí také na afty, ekzémy nebo kožní záněty. Obsahuje silný antioxidant kurkumin, který pomáhá při depresi, a podpoří účinek podávaných antibiotik i léčbu nádorových onemocnění. A navíc vám vybělí zuby!

Kurkumu lze snadno a chutně užívat v kávě s mlékem a jako koření ji využít do mnoha pokrmů: výtečné je pečené kuře s kurkumou nebo indická kuřecí korma. Kurkuma je součástí worcesterské omáčky, kari směsi i některých druhů hořčice a hodí se i do sladkého pečení: zkuste nepečené kokosové kuličky.

Znáte recept na zlaté mléko? Vynikající nápoj proti virům a bakteriím!

3. Křen 

Křen selský je klasická součást evropského jídelníčku a říkává se mu evropský ženšen. Máte jeho silnou chuť rádi? Dopřávejte si ho co nejčastěji. Má dvakrát víc vitaminu C než citron a obsahuje i vitamin A a vitaminy řady B. Normalizuje střevní mikroflóru a podporuje trávení, ale vyhněte se mu, pokud trpíte na dvanácterníkové nebo žaludeční vředy. Křen posílí imunitu, rozpouští hlen, hodí se při nachlazení a chřipce a patří mezi účinnou prevenci viróz horních cest dýchacích. A dejte si ho i v případě, když zrovna nemáte dost pohybu – zrychluje totiž metabolismus.

Skvěle se hodí k masu: vynikající je křenová omáčka anebo nakládaný křen, a osvědčily se i rychlokvašky s křenem. A jestli máte chuť objevovat, dejte si bramboráky s křenem a lilek s křenovou omáčkou.

Foto: Vania Zhukevych, Shutterstock.com

Křen je skvělý nejen čerstvý, ale třeba i v omáčce. Jen ho nesmíte vařit!Foto: Vania Zhukevych, Shutterstock.com

4. Česnek

To nejlepší nakonec. Česnek je jako prevence i součást léčby virových onemocnění opravdu tutovka. Posiluje imunitu, pomáhá léčit chřipku, působí proti virům, bakteriím i parazitům. „Ještě za druhé světové války se šťáva z čerstvého česneku používala jako antibiotikum,“ uvádí Josef Jonáš v knize Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni. Obsahuje asi dvě stovky prospěšných látek a mnohé z nich zůstávají i v sušeném česneku (sušením však přichází o část vitaminů).

Jak uchovat česnek na zimu? Vyzkoušejte nakládaný česnek v octu, šikovná je domácí česneková pasta a rychlý je česnek v oleji či sádle.

Chcete zůstat zdraví až do smrti? Dejte si poctivou česnečku ze silného vývaru.

Reklama

Načítám