Hlavní obsah

Proč mít hodně dětí? Schválně, jestli víte o těchto osmi výhodách!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma jedno nebo dvě děti a říkáte si občas, díkybohu, že jich není víc? Pak vězte, že mít velkou rodinu přináší i svá pozitiva a spoustu radosti navíc. Tady je osm největších výhod!

Článek

Rodiče, kteří si v dnešní době pořídí tři děti, jsou odvážní, ti, co mají už čtyři a více dětí, jsou kaskadéři. Alespoň v očích většiny ostatních. Mají totiž tendenci na takové rodiny pohlížet občas s obdivem, občas s ťukáním si na čelo, někdy také s lítostí.

Ovšem druhá strana to tak možná nevidí. A přestože mít velkou rodinu přináší někdy větší úsilí, rodiče více dětí vám stoprocentně řeknou, že to stojí za to. Podívejte se na jejich argumenty, které jsme shrnuli do osmi výhod.

1. Vyhrají si

Více dětí se spíše zabaví než jedináček. Mohou se navíc vzájemně rozvíjet. Starší učí ty mladší a vzájemně si pomáhají. Samozřejmě se mohou o hračky hádat, ale právě to je naučí oboustrannému respektu, toleranci a dělení se o věci. „Výhoda je také v tom, že když jsou děti trochu starší, můžete v rámci rodiny vytvořit už týmy,“ směje se otec čtyř dětí Petr.

2. Nevíte, co jsou zbytky

Společné stolování nabízí nejen vzájemné učení se od druhých, jak správně jíst, jak držet příbor, jak se chovat u stolu, ale i dojídání po druhých. „Vždy si říkám, že je fajn, že nejsou zbytky, i když nejvíc toho vždy zbude na tatínka. Ten si pak stěžuje, že nemůže zhubnout,“ říká maminka čtyř dětí Andrea a dodává, že je také velká výhoda v tom, že pro všechny uvaří jeden pytlík těstovin a nemusí ho půlku schovávat zpět do špajzu.

A souhlasí s ní i maminka tří dětí Zuzka: „Když někdo zaexperimentuje se zmrzlinou a dá si místo standardní čokoládové modrou šmoulovou, protože měla přece tak pěknou barvu, je o jedny/dvoje/troje ústa více těch, kteří se nabídnou, že to dojí.“

3. Jste za hvězdu

Chcete upoutat pozornost? Pořiďte si hodně dětí. Tak by mohl znít také slogan na velkou rodinu. „Ovšem zase si na sebe nemusíte oblékat výstřední outfity, přesto jste často za exota a budíte pozornost i tam, kde byste to nečekal,“ dodává s nadhledem Petr, který se také často baví udivenými pohledy kolemjdoucích a nabídkami na příležitostné hlídání cizích dětí.

4. Z malé radosti je velká

Je hezké pozorovat, když má radost jeden z prcků, jak se s ním dokáže najednou radovat celá rodina, a v ten moment máte o zábavu postaráno. „U nás platí pravidlo, že když potká sob soba, mají radost oba. A když se potkají tři sobi, tak se radost násobí. A u nás se násobí hodně. Doma není sice nikdy ticho, koš na prádlo nikdy není prázdný, postel nikdy nemáme jen pro sebe a ze sušenky ke kafi mi obvykle zbudou drobky, ale stojí to za to,“ říká maminka Eva, která má také čtyři děti.

Foto: Emese, Shutterstock.com

Více dětí v rodině se rychleji naučí vzájemnému respektu i spolupráciFoto: Emese, Shutterstock.com

5. Spousta věcí se podědí

Je to sice více praktická stránka věci, ale když se to správně načasuje, mohou po sobě děti dědit oblečení, sportovní náčiní i odrážedla a kola.

6. Máte svůj prostor jen pro sebe

Myšleno, že když je vás hodně, zaberete třeba ve vlaku celé kupé a nemusíte se o něj dělit s cizími. Nebo zaberete půlku dětského koutku a hraček v něm, takže jste na hracím poli vlastně králové.

7. Rozmanitost genů

Co dítě, to jiná osobnost i povaha. A tak můžete mít doma malou sociologickou skupinku a zkoumat, jak dokážou být děti odlišné, nebo naopak co mají všechno společného. Můžete pozorovat, jaké mají geny, a vždy se tak najde někdo, o kom můžete říci, že má něco po vás.

8. Stále se něco slaví

Výhodou vícečetných rodin je také více příležitostí k oslavám i společným sešlostem v roce. Takže máte i o pár důvodů víc, si otevřít dobré víno nebo whiskey a dát si skleničku dobrého pití :-).

A jak to vidíte s velkou rodinou vy?

Reklama

Načítám