Hlavní obsah

Proč muži podvádějí úspěšné ženy? Ze zoufalství!

Foto: Thinkstock

Úspěšné ženy jsou prý svými partnery často podváděny, tvrdí studieFoto: Thinkstock

Reklama

Proč to úspěšné ženy nemají v životě jednoduché? Ukázalo se, že když jejich partneři přijdou o práci, nenapadne je nic lepšího než si najít milenku! Prý je to projev mužského zoufalství, tvrdí věda!

Článek

Sebevědomých, úspěšných a finančně nezávislých žen přibývá. V některých odvětvích jsou dokonce lepší než muži. No jo, jenže má to i svoji temnou stránku. Studie, kterou představila socioložka Christin Munsch působící na Cornell University na výročním zasedání Americké sociologické asociace v Atlantě, odhalila jedno tajemství. Se ztrátou zaměstnání či nepříznivou finanční situací se muži neumí vyrovnat! A je to dokonce tak vážné, že ze žalu nad svým bankrotem svoje úspěšnější partnerky podvádějí! Jak na to dotyčná přišla?

Úspěšná žena? Bezradnost!?

Socioložka Christin Munsch zkoumala údaje 1024 mužů a 1559 žen ve věku 18 až 28 let, kteří v době výzkumu byli oddáni nebo žili s partnerem po dobu nejméně jednoho roku. Zajímalo ji, jak se nezaměstnanost a relativní nepoměr příjmů podepisuje na partnerských vztazích z pohledu mužů a žen. (Nahlédla i do dat Národního longitudinálního průzkumu mládeže, o kterém je nutné se zmínit.)

Na myšlenku ji přivedl kamarád, který byl nešťastný z toho, že jeho partnerka uměla vydělat dost peněz, byla oblíbená, měla spoustu přátel, zatímco on byl na pokraji bankrotu. Cítil se bezmocně. A tak to vlastně celé vzniklo. Socioložka zahájila výzkum a šest let jí trvalo, než ho uzavřela.

Foto: Thinkstock

Když muž nemá práci nebo vydělává méně peněz než žena, tak si potřebuje dokázat jinde, že je úspěšný i onFoto: Thinkstock

Finance působí na ego!

Výsledky hovoří za vše. Bylo zjištěno, že muži, kteří byli zcela závislí na příjmech svých drahých poloviček, velmi inklinovali k nevěře, konkrétně se jedná o pětkrát vyšší riziko v porovnání s muži, kteří se podílejí na chodu domácnosti minimálně stejným dílem! Čím to je? Vědkyně věří, že to vlastně ani není o penězích. Tak v čem je problém? Jedná se snad o únik z vlastních životů? Ne, opět se ke slovu dostává mužská hrdost a ego!

Záležitost sexuální osobnosti

„Když přicházíte o identitu, cítíte se ohrožení a muž většinou jedná tak, že se snaží nějakým způsobem obnovit svoji pozici. Předtím byl živitel rodiny, pak selhal, teď ztrácí půdu pod nohama? To má vliv na jeho potenci a sexuální schopnosti. Následně chce být ‚užitečný‘ jinde. Je to něco jako forma náhradního chování,“ nechala se slyšet Christin Munsch na stránkách své domovské Cornellovy univerzity s tím, že její teorie jsou více či méně v souladu s názory jiných odborníků a manželských terapeutů.

Foto: Thinkstock

Pokud muž ztratí zaměstnání a je plně závislý na příjmu své partnerky, je podle studie až 5x častější, že ji podvedeFoto: Thinkstock

Moc peněz? Zhoubná!

Ti se totiž domnívají, že muži podvádějí, když jsou nespokojeni se svými partnery. Ale co pocit finanční méněcennosti, jakési nepotřebnosti, která jde v případě pánů často ruku v ruce se sebedestrukcí? „Muži zklamaní sami sebou usilují o sexuální výboje mimo vztah, aby upevnili svůj pocit mužnosti,“ dodává Christin Munsch s tím, že ani opačný případ, tedy když muž vydělává hodně, není bezpečný.

„Pánové, kteří jsou finančně nezávislí, většinou mají více možností od pracovních cest po přesčasy, které nevěře nahrávají. A navíc se to dá všechno lépe utajit,“ uvedla Christin Munsch.

Závislé ženy nevěrné nejsou

Pokud jde o ženy, nerovnosti v příjmu fungují zcela opačně. Ženy, které vydělávají velmi málo nebo téměř nic, k nevěře netíhnou. Svoji nespokojenost vyjadřují jinak. Třeba hudrováním, laxností či nezájmem o vztah. „Pro ženy špatná finanční situace není tak ohrožující jako pro muže. Navíc, ekonomicky závislé ženy mají málo příležitostí k podvádění, a když už se jim nějaká naskytne, učiní rozhodnutí, že nevěra jim za ty potíže nestojí,“ uzavřela Christin Munsch. Tak v tomto případě z toho ženy „vybruslily“ o trochu lépe.

A jakou spojitost mezi ztrátou zaměstnání, nedostatkem peněz a nevěrou jste objevili vy?

Reklama

Načítám