Hlavní obsah

Proč mužům tolik záleží na ženském orgasmu?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Z hlediska reprodukce nemá ženský orgasmus žádný význam, ale přesto po něm touží i muži. Proč se tolik snaží, aby jejich partnerky vyvrcholily? Ač je to k nevíře, chtějí se podobat agentovi 007!

Článek

Orgasmus. Zážitek, kterého chce většina lidí dosáhnout… Muži se často cítí zklamaní nebo smutní, pokud jejich partnerky vyvrcholení neprožijí. Z jakých důvodů? Existuje hned několik vysvětlení!

Když ono je to tááák sexy

„Ženský orgasmus je pro muže nesmírně vzrušující, zvedá jim sebevědomí a činí je šťastnými,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor, který v dámském vrcholu slasti vidí lákavé erotikum, po kterém pánové dnes a denně prahnou. „Rozdávat ho“ partnerkám je jejich posláním i touhou, což také potvrdil zajímavý výzkum kanadské sexuální badatelky a neuroendokrinoložky Sari Van Anders.

Vyzpovídala 810 mužů s průměrným věkem 25 let. Požádala je, aby si představovali, že mají sex s atraktivní ženou, která buď měla, nebo naopak neměla orgasmus. A jaké pocity a emoce dobrovolníci měli? Poměrně přímočaré. Výsledky ukázaly, že se muži cítí více chlapsky, pokud jejich milenka vyvrcholení dosáhne, navíc k ní mají větší úctu, neboť orgasmus považují za symbol zdravého sexuálního života. Tento účinek je přitom ještě umocněn u mužů, kteří se během pohlavního styku stresují a podceňují.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Muži ženský orgasmus milujíFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Chci být živý vibrátor

Výzkumnice, jejíž poznatky uveřejnil odborný časopis Journal of Sex Research, naznačuje, že se pánové cítí jako prostředníci rozkoše, skoro jako vibrátory – vzorem jsou pro ně „skuteční a neohrožení muži“, třeba agent 007 James Bond. Ten je kupříkladu v podání charismatického britského herce Daniela Craiga (51) zručný a zkušený milenec, který ví, jak na to. Ženy svádí s elegancí a grácií a dopřává jim rozkoš podle jejich osobních potřeb.

Je sice chvályhodné, že muži investují čas, námahu i nápady do partnerčiny rozkoše, nicméně za snahu udělat své lásce dobře schovávají i osobní zájmy, jak již bylo řečeno. Není se pak čemu divit, že nadšení střídá smutek.

Posvícení není každý den

„Asi 10 až 15 procent žen neprožije vyvrcholení nikdy, zhruba stejné procento ho dosahuje pouze při masturbaci. Přidáme-li k tomu ženy, kterým se zrovna nechce, jsou unavené, sex jim připadá dlouhý, orgasmus předstírají, jde skoro o každou druhou ženu, která nemá při sexu vždy orgasmus,“ podotýká Zlatko Pastor. Taková absence orgasmu pak na mužskou psychiku může zapůsobit dosti negativně.

„Jsem nešikovný? Už ji nevzrušuju? V posteli to neumím? Pomoc, štěstí mi mává na rozloučenou!“ V pánské hlavě se rojí pochybnosti stejně jako v té ženské. Proto je třeba, tedy aspoň v rámci zdravého partnerského vztahu, protějšek ubezpečit, že i bez orgasmu si můžete sex užít a mít z něj radost. A je tu ještě jedna věc, kterou je vhodné zmínit.

Realita versus fikce

Zlatko Pastor říká, že muž v momentě, kdy má jeho milenka orgasmus, věří skoro všemu: nestará se, jak k němu přišla, jak dlouho trval a jaké emoce jej provázely. Je pro něj důležitý především výsledek, který považuje za ukončení a sladkou tečku milostného setkání. Divné? Možná. Platí však, že i ženou předstíraný zážitek ho povzbuzuje k vyššímu výkonu a zvyšuje jeho prožitek. Skvělé placebo, že? Tušili jste, že vyvrcholení má takovou moc?

Ostatně, podle odborníků si skrz dámský orgasmus příroda pojišťuje častější sexuální aktivitu. Ať už je to pravda, nebo ne, není divu, že je z něj kdekdo tak paf.

Reklama

Načítám