Hlavní obsah

Překvapivé vědecké zjištění: K orgasmu ženy stačí tři věci!

Foto: bart78, Shutterstock.com

Foto: bart78, Shutterstock.com

Reklama

Může mít vyvrcholení vliv na kvalitu života a osobní pohodu? Určitá spojitost by tu byla… Ale bez práce nejsou koláče – ani v sexu.

Článek

„Ženský orgasmus je zranitelnější, vyžaduje větší úsilí. Pro jeho dosažení zaujímají ženy často určitou polohu, třeba na břiše, s nohama u sebe, na polštáři, pomáhají si klitoridální stimulací, navedou k ní partnera nebo používají speciální manévry, k nimž ani ruce nepotřebují. Prožít orgasmus může být někdy pěkná dřina,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. Tak snad se ta makačka vyplácí dvojím způsobem. Nebo ne?

Víc štěstí pro již šťastné

52 tisíc dospělých lidí, Indianská univerzita, Chapmanova univerzita a Kinseyho institut. Všechny vyjmenované spojuje jedna rozsáhlá studie, jejíž výsledky, publikované v Archivu sexuálního chování (oficiální publikace Mezinárodní akademie sexuálního výzkumu), ukázaly, že máte-li orgasmus, můžete být šťastnější a vyrovnanější.

Účastnice studie, které vyvrcholení dosahovaly častěji, hlásily delší sex, větší spokojenost ve vztazích a otevřenost vůči vlastním potřebám. Podle výzkumníků tyto ženy – v porovnání s těmi, které mají s orgasmem potíže – v podstatě vedou své partnery, sdělují jim, co a jak potřebují, a také vyjadřují během sexu lásku, chválí své milence a celkově si milování víc užívají.

Vypadá to také, že obecně se sexuálně spokojené milenky častěji zapojují do dobrodružných akcí typu sexy spodní prádlo, nové milostné pozice, erotické pomůcky, změna místa, fantazie či chlípná konverzace. A to je jen dobře. Všechno totiž na sebe nepřekvapivě navazuje…

Bez práce nejsou koláče. Jako vždycky

„Všechny tyto nápady a činy mohou mít dlouhodobější dopad na partnerský a sexuální život,“ nechal se k celé situaci slyšet David Frederick, hlavní autor studie a profesor psychologie na Chapmanově univerzitě s tím, že muži se vedle orgastických partnerek cítí víc žádoucí, a proto si je hýčkají.

Také si pravidelně užíváte rozkoší orgasmu a zdá se vám, že partner vrní blahem? Pak podle odborníků máte doopravdy našlápnuto k dosažení dvojí spokojenosti.

Báječná ženská s báječným chlapem

On je rád, že vás má, a věnuje vám pozornost, vy si užíváte vyvrcholení a udržujete ho ve střehu díky svým chlípným akcím. Kéž by to tak zůstalo na věky věků! Když se totiž vědci zeptali, kolik žen a mužů vyvrcholení dosahuje pravidelně, tak studie přestala být tak optimistická. 75 procent mužů uvedlo, že má orgasmus vždy, jenže to samé se týkalo pouze 33 procent žen.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Buďte otevření novým možnostem i nápadům a nestyďte se o tom komunikovatFoto: nd3000, Shutterstock.com

A zase ty předsudky

Autoři výzkumu proto spekulují, že společenské předsudky o ženách, které vyjadřují sexuální touhu, spolu s tlakem na muže, aby se během sexu ujímali vedení, zabraňují heterosexuálním párům zkoumat aktivity, které ženy uvolní a přivedou až na hranici nejvyšší rozkoše. Přitom je to většinou jen otázka času, trpělivosti a bádání.

Však také většina účastníků anket zaměřených na sex udává, že k vyvrcholení vede cesta skrz partnerský soulad, líbání a stimulaci klitorisu – ideálně jazykem.

„Nechtěl bych naznačit, že by každý člověk měl být sexuálně rozmanitý a zkoušet všechno možné i nemožné, ale vyloženě se nabízí možnost, že si užijete víc a budete spokojenější, když si vyberete pár intimních technik, postupů nebo tipů, které vám sednou,“ dodal David Frederick s tím, že nervozita při experimentování je normální. Jednou z nejlepších možností, jak se jí zbavit, je myslet pozitivně, dělat si ze sebe legraci a hlavně otevřeně komunikovat.

A jak to máte vy? Cítíte se lépe, když máte pravidelný orgasmus?

Reklama

Související témata:

Načítám