Hlavní obsah

Muži nechtějí používat prezervativ při sexu s kráskou. Proč?

Foto: luckysky 2017, Shutterstock.com

Foto: luckysky 2017, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Fyzická krása může být darem i prokletím. Mívají to atraktivní ženy v životě jednodušší? To záleží na úhlu pohledu, nicméně ty, které muži považují za sexy bytosti, by si v posteli měly dávat pozor. Pánové se s nimi chtějí milovat bez ochrany!

Článek

Sexuolog Radim Uzel v knize Nevěra a co s ní (2010) popisuje, že nespočetné výzkumy stále více potvrzují, že muži sami sebe hodnotí jako nevěrné, polygamní, cizoložné a mravně uvolněné, zatímco ženy jsou považovány za věrné, monogamní a sexuálně oddané.

Prakticky všem mužům světa je společná touha po větší rozmanitosti sexuálních partnerek, což potvrdila rozsáhlá studie zahrnující obyvatele všech kontinentů, 13 ostrovů, 27 jazyků a 52 národů. Sex prostě světem táhne – a konkrétně muži si nemohou pomoci v ledasčem. Jak totiž vidí sexy ženu, chtějí ji mít – a ideálně bez ochrany!

Oplodňovací program přírody

Výzkum vedený Anastasiou Eleftheriou, postgraduální studentkou na Southamptonské univerzitě, naznačil, že existuje vazba mezi vnímanou přitažlivostí partnerky a ochotou muže mít nechráněný sex. Výzkumníci se zaměřili na 51 náhodně vybraných heterosexuálů a požádali je, aby ohodnotili atraktivitu 20 žen na fotografiích – a to na stupnici od nuly do sta.

U každé ženy měli pánové uvést, jak moc je pravděpodobné, že by s dotyčnou měli sex, kdyby se k tomu naskytla ideální příležitost. Vědce také zajímalo, jestli muži u sebe nosí kondom a zda mají v plánu jej skutečně použít. A ukázalo se, že záleží na tom, na jak atraktivní partnerku narazí! Výsledky odhalily, že čím víc je žena v mužových očích sexy, tím je menší pravděpodobnost, že si na nějaký prezervativ vzpomene! U atraktivních dam pánové na kondom ani nepomysleli, zatímco u méně líbivých ano.

Faktor „tady a teď“

Vědci toto zjištění komentují slovy, že mužské sexuální chování má pudový charakter a je iracionální, pokud jde o ochranu před pohlavními nákazami. Výzkumníky totiž také zajímal osobní odhad respondentů, zda některá z posuzovaných krásek trpí pohlavně přenosnou chorobou. A pak si měli představit, že s takovou ženou stráví noc. A, světe, div se, ani kdejaká breberka jim v „páření“ nezabrání! Všichni do jednoho by se s krásnou ženou pomilovali bez ochrany, a to i s možným rizikem, že je dotyčná nakazí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Mužské sexuální chování je ještě méně racionální, než by se dalo čekatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nutnost sexuální osvěty i v 21. století

Na základě těchto poznatků vědci připouštějí, že je stále nutné poučovat pány o užívání prezervativů: když totiž samci chtějí sex, vidí rudě a jdou takříkajíc přes mrtvoly – jsou maximálně natěšení a v skrytu duše nevědomky doufají, že hezkou samičku oplodní, čímž si označkují teritorium a vyhrají nad ostatními. Autoři k tomu poznamenávají, že jejich výzkum, publikovaný odborným časopisem BMJ Open, zahrnoval jen malý počet mužů. A doufají, že všichni takoví nejsou. Ale ruku na srdce, dá se tomu věřit? A nepřivolávají si sex bez ochrany i samy ženy?

Do deště s pláštěnkou. Nebo ne?

Výzkum sexuálního chování české populace odhalil, že za posledních dvacet let se počet párů, které při sexu používají prezervativ, snížil – odborníci odhadují, že po něm sáhne jen asi 14 procent žen. Ženy si chtějí užít styk bez něj, což jim z hlediska ochrany před otěhotněním umožňuje i hormonální antikoncepce. Některé udávají, že sex bez kondomu je zkrátka lepší, autentičtější a méně svazující. Souhlasíte s nimi?

Reklama

Načítám