Hlavní obsah

Proč (ne)jíst jako pračlověk aneb Jak funguje populární paleo dieta?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Dokážete si představit, že jíte stejně jako lidé z doby kamenné? Stravujete se pouze tím, co si sami ulovíte nebo nasbíráte? Nebo vám to přijde nereálné? Tak zbystřete – právě moderní paleo dieta se skládá pouze z potravin, které jsou moderním zemědělstvím zcela nedotčené.

Článek

Tento stravovací režim se nazývá také paleolitická dieta nebo dieta doby kamenné. Jídelníček je založen na předpokládaném způsobu obživy člověka v paleolitu, což je zatím nejdelší období lidských dějin. Jeho zastánci jsou přesvědčeni, že lidské trávení ani v dnešní době není evolučně připravené na produkty zemědělství, jako jsou mléčné výrobky nebo obilí. Touto dietou slibují dostatek energie, úbytek váhy a skvělý pocit z kvalitního jídla. Hlavním argumentem odpůrců je nedostatek vápníku ve stravě a poměrně drahé suroviny.

Menu z doby kamenné

Pračlověk lovil zvířata pro maso a sbíral různé druhy ovoce a zeleniny. Právě to jsou základní suroviny, se kterými tato dieta pracuje. Zahrnuté jsou i mořské plody, různá semena a ořechy. Vyvarovat se naopak musíte veškerých obilovin, alkoholu, cukru a sladkostí celkově a také mléčných výrobků.

Zpočátku se může zdát, že dodržování těchto pravidel není možné. Pro běžného člověka to může být dost náročné, ale za zkoušku to jistě stojí. Díky tomu, že ze svého jídelníčku vyloučíte téměř veškeré sacharidy, je hubnutí zaručené. Zároveň však do těla dostanete vše, co potřebuje. Tento způsob stravování je nám geneticky blízký. Maso i zeleninové přílohy se dají zpracovat mnoha způsoby, takže jsou pokrmy rozmanité a velmi chutné. Jde jen o to, naučit se vařit jinak.

Foto: MaraZe, Shutterstock.com

Paleo dieta je založena hlavně na konzumaci masa, ovoce a zeleninyFoto: MaraZe, Shutterstock.com

Jídlo plné živin a vitaminů

90 procent úspěchu při hubnutí tvoří jídelníček. Můžete dřít, jak chcete, ale pokud nezměníte své stravovací návyky, kila půjdou dolů mnohem hůř. Chcete-li zhubnout, je pro vás paleo dieta ideální. Obsahuje vše, co je pro tělo důležité a z čeho můžou růst svaly. Dieta je proto vhodná i pro sportovce, kteří mají vyšší výdej energie. Kdo chce nebo potřebuje ve svém jídelníčku víc sacharidů, může zvýšit konzumaci brambor, batátů nebo ovoce, čímž doplní energii rozhodně lépe než nezdravými energy nápoji nebo müsli tyčinkami plnými cukru a chemie.

Náročná změna a počáteční únava

Pokud jste byli zvyklí na rohlík se sýrem k snídani, sušenky k svačině a k obědu jste si dali nejraději těstoviny nebo pizzu, pak pro vás bude paleo dieta zpočátku velmi náročná. Tělu budou chybět sacharidy, které ve všech těchto jídlech jsou ve velké míře, takže budete pravděpodobně dost unaveni. Dalším negativem je to, že přijdete o vitaminy a rostlinné bílkoviny, které jsou v luštěninách a obilovinách.

Po cukrech budete mít doslova „absťák“. Tyto nepříjemné pocity můžou trvat až 2–3 týdny. Chce to dost odhodlání a pevnou vůli. Když ale vydržíte a vaše tělo si na nový způsob jídla přivykne, energie se vám za čas vrátí a dost pravděpodobně ji budete mít i víc než dřív!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kvůli omezení sacharidů může být paleo stravování zpočátku náročné, budete cítit dočasný úbytek energieFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Typický jídelníček paleo stravování:

Snídaně:

Kdo snídá sladké cereálie s mlékem, pravděpodobně pro něho bude přechod složitější než pro milovníky slaných snídaní. S těmi totiž paleo strava počítá výrazně víc. Zkuste s nimi začít v klidu o víkendu a vyzkoušejte, jaké kombinace vám chutnají a jak si jejich přípravu usnadnit v pracovním týdnu.

Ze slaných snídaní si můžete udělat omeletu z vajec, ke které přihodíte libovolnou zeleninu, šunku nebo třeba kousky uzeného lososa. Pokud máte raději studené snídaně, zkuste obložený zeleninový talíř s kvalitní šunkou nebo třeba domácí paštikou.

Pro někoho možná netradiční, zato velmi zdravá možnost, jak tělu po ránu dopřát to nejlepší, je snídat polévku. Vývar nebo zeleninový krém bude ideální vitaminová bomba, která vás zasytí a v zimě navíc příjemně zahřeje. Pokud milujete sladké kaše, zkuste třeba kešu „krupicovou“ kaši. Přes noc namočte 80 g nesolených, nepražených kešú ořechů do vody se špetkou soli. Ráno je z vody vyndejte a rozmixujte s 350 ml kokosového mléka dohladka. Směs nalijte na pánev, přiveďte k varu a počkejte, než zhoustne. Podávejte teplé, se skořicí či kakaem.

Obědy a večeře:

Obědy i večeře jsou na přípravu poměrně snadné, a i v restauracích najdete nabídku, která splňuje podmínky paleo. Smažené i grilované ryby a mořské plody můžete střídat s pečeným masem. Saláty míchat a kombinovat třeba s oříšky, zeleninu zapékat, dusit nebo vařit. Vytvářet můžete různé masové a zeleninové směsi, polévky i dezerty.

Paleo není pro každého

Paleo strava se od typické české kuchyně radikálně liší. Záleží proto na uvážení a vyzkoušení každého, zda mu bude tento systém vyhovovat. Vyznavači paleo diety si chválí nejen její variabilitu a zcela nový pohled na kombinování jídel, ale především kompletně jiný, zdravý životní styl. Tvrdí, že paleo upřednostňuje kvalitu nad kvantitou. Paleo je také ideální pro většinu alergiků – nejčastěji mají lidé intoleranci právě k mléku či lepku. Naprostá většina paleo vyznavačů si kromě vitality, dostatku energie a posílené imunity chválí také „bezbolestné“ hubnutí.

Řada odborníků se ovšem k paleo stravě staví dost odměřeně. Argumentují tím, že tento způsob stravování není dlouhodobě udržitelný, protože člověka v jídle příliš omezuje. Také upozorňují na to, že ve stravě chybí vápník, vláknina nebo některé vitaminy a že se diametrálně liší od nejvíce doporučované pestré stravy. Někteří dokonce paleo označují za nebezpečný extrém. Velký příjem masa si totiž vyžaduje dostatek pohybu.

Také varují před rizikem jojo efektu v případě, že vám paleo vyhovovat nebude a vy se za čas vrátíte k pečivu a mléčným výrobkům. Paleo je proto vhodná především pro aktivní sportovce. Příliš mnoho červeného masa v jídelníčku je navíc spojováno s větším rizikem vzniku nádorů.

Láká vás paleo, nebo už jste tento způsob stravování dokonce vyzkoušeli? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Reklama

Načítám