Hlavní obsah

5 důvodů, proč se dnes lidé neberou. Dělají dobře?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Se svatbou dnes nikdo moc nespěchá. Mnoho lidí raději žije jen tak na hromádce a zdůvodňují to různě. Jsou jejich důvody pravdivé a praktické, nebo jde spíš o výmluvy? Zaměřili jsme se na pět nejčastějších.

Článek

Dřív bylo nemyslitelné, aby spolu lidé jen tak žili, aniž byli sezdaní. Dnes se nad takovými páry nikdo nepozastaví. Proč se ale vlastně lidé neberou? Tohle je jejich pět nejčastějších zdůvodnění.

1. Nepotřebujeme důkaz lásky

Víme, že se milujeme, a nepotřebujeme si to dokazovat. Tak nějak vypadá jedno z nejčastějších odůvodnění. Zní to logicky, ale je to opravdu tak? Není přece jen tenhle „důkaz lásky“ příjemné ujištění o tom, že to spolu myslíte vážně?

„Podle mě to jsou tak trochu kecy v kleci. Spousta lidí bere soužití na hromádce jako životní styl, jsou prostě svobodní. Osobně si ale myslím, že svatba stále má a bude mít své místo a vážnost, dodává tomu všemu zbyteček potřebné důležitosti a důvěryhodnosti,“ tvrdí psychoterapeutka Lucie Horníková.

2. Svatba nic nezmění

Co svatba změní? Nebudeme se přece díky tomu mít víc rádi. I tohle nesezdané páry často tvrdí. A svým způsobem mají pravdu. Řada studií ale potvrzuje, že manželé mají větší snahu případné partnerské neshody řešit, více se snaží vztah udržet. Naopak pro nesezdané páry je rozchod o dost snazší a lidé mají samozřejmě tendence hledat právě ta jednodušší řešení.

„Tyhle sociologické průzkumy mají pravdu, ovšem jen do určité fáze. V případě velkých potíží a neshod už je to pak opravdu jedno,“ dodává Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Spousta lidí žije raději jen tak na hromádce a má k tomu své důvodyFoto: Thinkstock

3. Je to jen drahá legrace

Svatba stojí moc peněz, které raději utratíme za něco smysluplnějšího. I tento argument je poměrně logický, svatba samozřejmě něco stojí. A pokud se budeme bavit o tradiční veselce se vším všudy, účet se opravdu může vyšplhat hodně vysoko. Ale lze to samozřejmě udělat i mnohem úsporněji, jen to chce chtít (jak ušetřit na svatbě).

4. Je to jen bezcenný papír

Manželství nemá žádnou právní hodnotu, nepřináší žádné výhody. Tak tohle je opravdu jen výmluva, manželství má samozřejmě v právním systému své místo. Jen namátkou přináší následující výhody:

  • Jasně stanovené právo na dědictví v případě úmrtí jednoho z manželů
  • Manželé mají právo na informace o zdravotním stavu svého partnera
  • Dítě narozené v manželství má automaticky za otce uvedeného manžela matky, zatímco nesezdané páry musí otcovství řešit ještě před porodem na matrice
  • Manželka má v případě úmrtí muže právo na vdovský důchod
Foto: Thinkstock

Proč se brát? Je to přece jen bezcenný papír. To tvrdí řada nesezdaných párůFoto: Thinkstock

Pravda ale je, že se dají tyhle věci vyřešit, i když nejste manželé. „Jen je potřeba na to myslet a mít například napsanou závěť, dát partnerovi či partnerce univerzální plnou moc a podobně,“ vysvětluje právník Karel Šrol.

Život na hromádce se pak podle něj vyplácí lidem, kteří například podnikají, mají vyšší příjmy, ale čelí určité nejistotě. „Tam, kde existuje nějaké majetkové ohrožení, exekuce a podobně, tam je neoficiální partnerství bezpečnější. Když je totiž na jednoho z páru vypsána třeba exekuce, ten druhý je naprosto čistý a nemusí se ničeho bát. Navíc na něj může partner beztrestně převádět majetek, který tak uchrání,“ říká Karel Šrol.

5. Zatím na to nebyl čas

Asi všem je jasné, že tento argument se velké vážnosti netěší. Svatba není zas tak časově náročná, aby si na ni dva lidé, kteří spolu léta žijí, prostě nenašli čas. Spíš jde o to, že na jejich žebříčku priorit není tahle záležitost na předních příčkách.

„Řada lidí si na svatbu opravdu nenajde čas, většinou kvůli budování kariéry a podobně,“ potvrzuje Lucie Horníková.

Reklama

Načítám