Hlavní obsah

Život na hromádce versus svatba: Co se vyplatí víc?

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Reklama

Doby, kdy žít s někým jen tak na hromádce bylo společenským prohřeškem, jsou dávno pryč. Dnes se můžete milovat, mít spolu děti, společnou hypotéku a bůh ví, co ještě, i bez svatby. Co je ale výhodnější?

Článek

Na lásku přece nepotřebujeme štempl, je to jen drahý mejdan, stejně se každý druhý rozvádí. To jsou nejčastější argumenty těch, kteří upřednostňují život na hromádce před manželstvím. Mají pravdu?

Finance a majetek

Tady má jednoznačně navrch manželství:

  • Společné jmění manželů - Jestliže spolu žijete na hromádce, váš majetek zákon neupravuje. Je váš dům v katastru napsaný na partnera? Tak je jeho, a že jste mu pomáhala s placením hypotéky, nebo jste ho celý vybavila, na tom nic nemění. Můžete se leda soudit a každou svou investici doložit. V manželství ale patří vše, co jste za dobu jeho trvání získali, rovným dílem oběma (pokud to nemáte jinak ošetřeno třeba v předmanželské smlouvě). Do společného jmění manželů nespadají jen dary a dědictví, které získal výlučně jeden z vás.
  • Vyživovací povinnost - „Manželé mají vůči sobě vzájemnou vyživovací povinnost, což zajišťuje například nárok na stejnou životní úroveň ženy starající se o děti a domácnost a muže řídícího úspěšnou firmu,“ vysvětluje vztahový kouč a právník zabývající se rodinným právem Jan Šulec. A to platí i v případě rozvodu. „Je tu totiž i právo na výživné rozvedeného manžela či manželky v případech, kdy jeden z páru není po rozvodu schopen se sám živit a tato neschopnost pramení z manželství,“ vysvětluje Jan Šulec. V praxi to bývají třeba ženy, které se 15 let staraly o domácnost a děti a manžel je pak opustil.
  • Sleva na dani - „Za rok 2019 má nárok na daňovou slevu ten, jehož manžel či manželka nepřesáhla za rok 2018 svými příjmy částku 68 tisíc. Sleva je 24 840 korun, pokud je manžel či manželka držitelem průkazu ZTP/P, je dvojnásobná,“ upřesňuje Jan Šulec.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Finančně se manželství rozhodně vyplatíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když vás smrt rozdělí

Manželství má rozhodně své výhody i ve chvíli, kdy jeden z manželů zemře. Máte totiž automaticky nárok na vdovský důchod a na dědictví. „Manžel zemřelého automaticky dědí v první dědické skupině, zatímco jde-li pouze o osobu spolužijící, tedy druha či družku, ta dědí až ve druhé dědické skupině,“ vysvětluje Jan Šulec. První skupina, kam spadají děti a manžel či manželka, dědí jako první. Pouze v případě, že v první skupině nejsou dědici, přichází na řadu druhá skupina, kam patří například rodiče zesnulého.

Samozřejmě i v případě, že nejste manželé, můžete mít svou pozůstalost předem ošetřenou závětí, ale kdo z třicátníků, čtyřicátníků ba i padesátníků ji má (víte, na které nemoci Češi nejčastěji umírají?).

Nárok na informace o nemocném

A pak jsou tu situace, kdy se vašemu protějšku něco stane a skončí například v nemocnici v bezvědomí či neschopen jakýchkoli rozhodnutí. Jako manžel či manželka máte nárok na veškeré informace o jeho zdravotním stavu a můžete za něj v době jeho neschopnosti činit různá rozhodnutí (například ohledně léčby či v kontaktu s úřady). Jestliže nejste manželé, nic z toho nelze.

Děti po rozchodu a rozvodu

Jakmile se vám narodí děti, z pohledu práva moc nehraje roli, zda jste, či nejste manželé. Oba máte vůči dítěti vždy svá práva i povinnosti, a to i když se rozejdete. Pokud se nedohodnete, proběhne soud o dítě, stejně jako kdybyste byli manželé. Výživné na dítě prostě musíte platit, ať už jste bývalý partner nebo bývalý manžel.

A právo na styk s dítětem máte také stejné. Je tu jen taková drobná formalita ohledně otcovství. Jste-li manželé, zákon automaticky předpokládá, že otcem dítěte je ženin muž, pokud nejste, musíte se k dítěti přihlásit na úřadě.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Práva a povinnosti vůči dítěti jsou stejná, ať jste manželé, nebo neFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

A co láska?

Pokud jde o city, i v tomto směru se odborníci shodují, že manželství má svou váhu. „Svatba je symbolickým vyjádřením vztahové hloubky a důležitosti, kterou tomu druhému vyjadřujete. Svatební slib vnímám i jako symbol kotvy, který má sílu vás uzemnit a pomoci vám ustát pozdější partnerské krize,“ tvrdí vztahová koučka Iva Filipi. V manželství jsou podle ní lidé zodpovědnější, mají ochotu na vztahu víc pracovat, udržet ho, nevzdávat to při prvních neshodách.

Ani argument týkající se vysoké rozvodovosti podle ní není pravdivý. „Od roku 2010 rozvodovost klesá a současně se prodlužuje délka průměrného manželství. Podle průzkumů jsou sezdaní partneři v životě spokojenější a dožívají se vyššího věku než svobodní,“ dodává Iva Filipi.

A navíc i pro děti je život se sezdanými rodiči vhodnější. Už jen stejné příjmení s matkou i otcem v něm vyvolává pocit sounáležitosti, bezpečí a jednotnosti rodiny. „Navíc dle průzkumů děti žijící v manželském vztahu bývají psychicky odolnější, mívají vyšší emoční inteligenci a mají větší šance prožívat spokojenější život,“ dodává Iva Filipi.

Zákon manželství před životem na hromádce zvýhodňuje. Dává záruky i poté, co manželství krachne. Takže pokud máte před rozvodem, tohle si ohlídejte!

Reklama

Související témata:

Načítám