Hlavní obsah

Výhoda manželství: Ženatí a vdané ušetří víc než svobodní

Foto: Shunevych Serhii, Shutterstock.com

Foto: Shunevych Serhii, Shutterstock.com

Reklama

I když se snažíte mít své finance pod kontrolou, vždy vám na konci měsíce zůstanou jen oči pro pláč? Možná, že je ten nejvhodnější čas k rekapitulaci svého rodinného stavu. Nové poznatky totiž poukazují na to, že pokud nevstoupíte do manželství, nikdy nic neušetříte!

Článek

Lodičky ve výprodeji, make-up zlevněný o celou padesátku, a v tom kině si taky musíte něco koupit – přece nebudete „na suchu“. Jestli hospodaříte nějak takhle, není divu, že vás zaskočí nečekaný výdaj, třeba rozbitá pračka. To se ale může změnit. Stačí říct „ano“. Ne půjčce s úroky, ale manželství!

Když dva se rádi mají

Sociologové Barbara E. Fulda a Philipp M. Lersch z Kolínské univerzity v Německu přišli na to, jak rozhazovačného bohéma proměnit v šetřílka. Z výsledků jejich studie, kterou uveřejnil odborný magazín „Journal of Marriage and Family“, vyplývá, že vize trvalého vztahu podporuje a stabilizuje finanční plánování. Dvojice na to přišla díky netradičnímu výzkumu, pro který si ne náhodou zvolila Austrálii. V této zemi totiž podle za poslední roky rapidně klesl počet svateb.

Výzkumníci se začali prodírat výsledky národních průzkumů a použili údaje o domácnostech, příjmech i pracovní morálce 4819 jednotlivců. Z mravenčí práce a porovnávání finančního stavu za svobodného života a po jeho ukončení vyšlo najevo, že přechod do manželství mnohé mění.

Foto: viputae, Shutterstock.com

Tohle je na byt, tohle na auto, tohle na plínky....Foto: viputae, Shutterstock.com

Něco jako zázrak

Symbolická a právní instituce manželství působí tak „oficiálně“, že když už se k ní Australané odhodlají, šetří na budoucnost, a to společně bok po boku. Ten, kdo před svatbou neměl nic, se může těšit na to, že pomalu ale jistě bude mít za chvíli na auto či byt. Vědci to komentují tak, že dlouhodobý pohled na vztah podporuje schopnost odolat dřívějším pokušením a dodává sílu lépe investovat do příštích dní. Ukázalo se také, že čím déle spolu pár je, tím více ušetří.

Foto: HQuality, Shutterstock.com

V manželství dokážete lépe odolat svodům, jako třeba novým lodičkámFoto: HQuality, Shutterstock.com

Bez svatby to nejde

Součástí výzkumu byly i dotazníky, v nichž sami zúčastnění měli zhodnotit, jestli jim manželství změnilo život. Výsledky studie přitom vypovídají o tom, že většina lidí žije před vstupem do manželství tak říkajíc ze dne na den, maximálně si ukládá peníze na nezbytné výdaje. Se snubním prstenem na ruce už se však finanční vize prodlužují na více než 10 let dopředu, což vědecké duo přičítá zvýšenému odhodlání i strachu jednotlivců o vývoj vztahu. „Pouhé“ partnerství prý takový efekt nemá, ačkoli sociologové připouštějí, že podobné účinky mohou výjimečně nastat i bez manželství, pokud je „vzájemná úroveň závazku“ hodně vysoká.

Je pravdou, že leckde by finanční gramotnost doplnit potřebovali. V tomhle směru na tom Češi nejsou nejlépe. Z reprezentativního průzkumu agentury SC, kterého se zúčastnila tisícovka respondentů, vyplynulo, že v porovnání s rokem 2017 se ani letos ona finanční gramotnost Čechů nezlepšila. Přibývá ale těch, kdo si šetří. Že by za každým úspěchem muže stála žena (a naopak)?

A jak to vidíte vy? Přineslo vám manželství finanční stabilitu?

Reklama

Načítám