Hlavní obsah

Co podniknout o víkendu: Komiksoví hrdinové naživo, žabí koncert i hladoví Hejlíci

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zkrácený pracovní týden se chýlí ke konci a vy hledáte, kam vyrazit a kde se koná zajímavá akce? Máme pro vás pár tipů. Pro filmové a komiksové nadšence, pro zájemce o ekologii i památky, ale i pro ty, kdo chtějí číst a pomáhat zároveň.

Článek

Velikonoce byly o tradicích a setkáních s rodinou a přáteli, teď máte možná chuť zase trochu cestovat a užít si výlety a zajímavé akce napříč zemí. Máme hned několik tipů a věříme, že se vám trefíme do vkusu – ať už máte zájem o historii a památky, nebo se zajímáte o ekologii, ale i jestli jste nadšenci do komiksů a filmů.

A pokud se vám nechce z tepla domova, nemusíte se bát, dostanete inspiraci na skvělý seriál i zajímavý projekt, který propojuje lásku ke knihám a k životnímu prostředí.

Kde oslavit Den Země

22. dubna se slaví Den Země. U příležitosti této celosvětové akce zaměřené na ochranu životního prostředí se i u nás koná o víkendu spousta zajímavých aktivit. Sobotní akce v Toulcově dvoře na okraji Prahy nese název Tady tudy krajinou. Můžete se těšit na interaktivní stanoviště a dílničky, výstavy, naučnou stezku pro děti a možná i žabí koncert.

V Liberci zoologické zahradě vás v sobotu čeká zajímavý program, komentované setkání u lachtanů nebo surikat, divadlo i povídání s včelařem.

Na Kraví hoře v Brně pořádá školské zařízení Lipka o víkendu festival se zaměřením na změnu klimatu a bavit se budou děti i dospělí. Těšit se můžete na celodenní hru se zajímavými úkoly, divadlo, výstupy komiků a všichni si mohou na klimatický strom zapsat svoje předsevzetí. Zjistěte, jak vařit či cestovat s co nejnižší uhlíkovou stopou.

Foto: zooliberec.cz

Den Země bývá často začátkem sezony v zoologických zahradách Foto: zooliberec.cz

Mezinárodní den památek

I když připadá Mezinárodní den památek na 18. dubna a máme ho už za sebou, teď o víkendu se k této příležitosti otevře mnoho zajímavých míst. Oslavy se konají od roku 1982 a díky nim se můžete dostat na místa, která nejsou běžně přístupná.

Na hradě Šternberk v Olomouckém kraji se budou v sobotu konat prohlídky s restaurátory, kteří vás vezmou i za jinak obvykle zavřené dveře.

V sobotu se také projdete v rámci kastelánské prohlídky hradem Grabštejnem v Libereckém kraji, od sklepa až po věž.

A v Jihočeském kraji na zámku Hluboká nad Vltavou v neděli nahlédnete do zrekonstruované vodárny a dostanete k tomu výklad.

Foto: Profimedia.cz

Možnost projít si celý Grabštejn nemáte každý den!Foto: Profimedia.cz

Comic Con v Praze

Desítky tisíc fanoušků sci-fi, fantasy, hororů nebo komiksů na jednom místě oblečených v tematických kostýmech? To zažijete jedině na festivalu popkultury, jehož třetí ročník se koná v Praze od pátku do neděle v O2 universum.

Co vás čeká? Potkáte se s ostatními nadšenci, idoly z filmového či komiksového světa, zahrajete si skvělé videohry nebo stolní hry a zúčastníte se zajímavých přednášek nebo workshopů. Těšit se můžete na setkání s legendami, jako je Christopher Lambert (65), nebo na současné hvězdy jako Victoria Yeates (39) a Sam Witwer (44).

Foto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Comic Con je legendární festival a čeští nadšenci se již nemohou dočkatFoto: Michal TUREK / MAFRA / Profimedia

Čtení pomáhá

Jak motivovat děti ke čtení, je otázka, kterou si dnes kladou mnozí rodiče. Někdo na to jde vlastním příkladem, někdo za přečtené stránky odměňuje. A co kdyby odměnou byla pomoc? Čtení pomáhá je projekt, kdy se každoročně vybere velké množství peněz a dětští čtenáři pak určí, kdo pomoc obdrží.

Jak to funguje? Když registrovaný čtenář přečte některou z vybraných knih a úspěšně vyplní kvíz, obdrží kredit 50 korun, který může přidělit vybrané charitě, a jeho jménem vysadí RD Rýmařov do lesa dva stromky.

Knížky jsou rozděleny do tří kategorií podle věku čtenářů a vybírá je odborná porota v čele se Zdeňkem Svěrákem (např. Babička drsňačka, Harry Potter a Fénixův řád nebo Zmizet). Letos jsou přidány i knížky, které poutavě popisují přírodu a život v ní (např. Stromy vypravují nebo Příběhy o stromech a lidech).

Foto: Canva

Děti si mohou vybrat mezi moderními i klasickými literárními díly a zároveň pomoct příroděFoto: Canva

Seriál Spolu a hladoví

Lukáše Hejlíka (42) asi není třeba představovat. Herec je nadšenec do dobrého jídla a svoji aplikaci Gastromapa plní pravidelně tipy na skvělé gastro-podniky po celé republice. S dcerou Klárou natočil pro HBO Max osmidílnou road movie Spolu a hladoví. Vydávají se do všech koutů České republiky za zážitky, navštěvují zajímavé památky a představují skvělé restaurace, kavárny i stánky s občerstvením. Přidanou hodnotou dokumentu je pohled na vztah táty a dospívající dcery, jejich diskuse o životě i hašteření.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Hejlík vám dá dokonalé tipy na výlety po Česku a ukáže kde co zažítFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám