Hlavní obsah

Poznáte největší divy přírody podle fotografie? Ukažte, jak vám jde zeměpis

Foto: Wisanu Boonrawd, Shutterstock.com

Foto: Wisanu Boonrawd, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidská ruka vytvořila mnohdy nepochopitelně úžasné věci. Málokteré se však vyrovnají výtvorům, které má na svědomí mocná příroda. Pokochejte se krásnými fotografiemi a určete, kde se daný přírodní div nachází nebo jak se jmenuje.

Článek

Existuje mnoho úchvatných staveb, které vám vezmou dech. I když stály lidstvo mnohdy ohromné úsilí, příroda je zkrátka mocnější. V následujícím kvízu si můžete ověřit, zda jen podle obrázku poznáte největší světové divy přírody.

Máte rádi vlastivědu? Otestujte se, jak dobře znáte česká města, a vyzkoušejte, jestli opravdu víte, ve kterých zemích leží slavná města.

1. Sice se ani náhodou neřadí k nejvyšším horám světa – její nejvyšší bod je jen 1 086 metrů, přesto vyniká plochým vrcholem i atraktivním okolím. Jak se slavná hora nad Kapským Městem jmenuje?
Foto: Alexcpt_photography, Shutterstock.com
2. Jak se říká světelnému úkazu, který můžete při kapce štěstí pozorovat v polárních oblastech? V Evropě se za ním cestuje zejména do zemí Skandinávie nebo na Island.
Foto: Krissanapong Wongsawarng, Shutterstock.com
3. Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě a táhne se přes dvě tisícovky kilometrů. Kam za ním musíte cestovat?
Foto: V_E_shutterstock, Shutterstock.com
4. Slavný indonéský ostrov bývá označován za jeden z nových sedmi přírodních divů světa. Známý je výskytem největšího ještěra na planetě, který má název ostrova přímo ve jméně. Jak se tento podivuhodný tvor jmenuje?
Foto: Sergey Uryadnikov, Shutterstock.com
5. Možná vůbec nejúchvatnějšímu přírodnímu divu celého Turecka se říká bavlněný hrad. Jak se úkaz, pro který jsou typická terasovitá jezírka, jmenuje?
Foto: Jakob Fischer, Shutterstock.com
6. Velkolepý přírodní úkaz z břidlično-pískovcových skalisek se nachází na západě Irska. Budete vědět jeho název?
Foto: shutterupeire, Shutterstock.com
7. Jak se jmenuje tento rozsáhlý přírodní div, který se nachází v USA, konkrétně na řece Colorado v Arizoně?
Foto: Wisanu Boonrawd, Shutterstock.com
8. Dechberoucí Viktoriiny vodopády leží uprostřed divoké africké přírody a v podstatě tvoří hranici mezi dvěma státy. Které to jsou?
Foto: Lukas Bischoff Photograph, Shutterstock.com
9. Frying Pan Lake má tvar pánvičky a rozlohu necelé čtyři hektary. Jedná se o jedno z největších termálních jezer na světě. Kde se nachází?
Foto: Fabio Lamanna, Shutterstock.com
10. Mezi přírodní divy rozhodně patří i nejvyšší hora světa. Jak se jmenuje?
Foto: Vixit, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám