Hlavní obsah

Oslavenec Zdeněk Svěrák (86): Se Smoljakem měli společně chalupu, Šafránková ho okouzlila cudností

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mu to s někým klape, nemá potřebu změny. Po jeho boku stojí desítky let jedna žena, s Ladislavem Smoljakem spolupracoval od studií, s Jaroslavem Uhlířem spolu napsali stovky písní a spolupráce se synem je také už legendární. Zdeněk Svěrák dnes slaví 86. narozeniny. Kdo jsou jeho životní a filmoví partneři?

Článek

Narozeniny dnes slaví jeden z nejvýraznějších herců, pardon neherců, českého filmu, scenárista a režisér, textař a spisovatel. Zdeněk Svěrák je přitom vystudovaný pedagog, učitel českého jazyka.

Od učení ale po pár letech zběhl, aby zcela propadl psaní a nakonec i hraní. S kým vystupoval obzvlášť rád, pod vedením kterého režiséra a komu je dodnes vděčný, že se mohl vysněné práci věnovat?

Božena Svěráková (86)

Po boku Zdeňka Svěráka stojí pevně už od roku 1959, kdy si řekli ano. Seznámili se na vysoké škole, oba vystudovali učitelství českého jazyka a první práci si našli v severních Čechách, na Žatecku. Paní Božena tu pak zůstala s dětmi i v době, kdy šel Zdeněk Svěrák do Prahy do rozhlasu. A on jí celoživotně vyjadřuje vděčnost za podporu.

Mají spolu dvě děti: dceru Hanku (61), která je překladatelkou a majitelkou nakladatelství, a syna Jana (57), který je režisér a natáčí filmy podle scénářů svého otce. Ač jsou manželé desítky let a její muž patří mezi ceněné umělce, nikdy si na červený koberec a pozornost nezvykla a na premiérách se drží spíše v pozadí.

Jejich manželství patří k nejdelším v showbyznysu, ale i na jejich nebi se objevil mráček: Zdeněk Svěrák se totiž během natáčení filmů s Vítem Olmerem Co je vám, doktore? (1984) a Jako jed (1985) zakoukal do slovenské kolegyně Ivony Krajčovičové (61). Později to suše komentoval, že takové věci se mužům kolem padesátky stávají.

Foto: Profimedia.cz

Když má premiéru film jejích mužů, nenechá si ji ujít. Ale mediální pozornost nepotřebujeFoto: Profimedia.cz

Jan Svěrák (57)

Vystudoval filmařinu, natočil několik studentských filmů, a když Vít Olmer (79) nemohl točit Obecnou školu (1991), protože si vybral raději Tankový prapor, natočil ji on. A stejně tak další filmy podle scénářů svého otce. Stali se skvělým, a dokonce oscarovým týmem, když si v roce 1997 odnesli Oscara za nejlepší cizojazyčný film, byl jím snímek Kolja.

Říká o svém otci, že píše srdcem jako málokdo. On sám by si prý občas natočil i něco odvážnějšího, jako byl třeba film Akumulátor 1 (1994) nebo Kuky se vrací (2010), ale otec píše filmy ze života, povídací. Scénář mu ale klidně vrátí k úpravám...

Tatínek (a dokonce i maminka) mu zase mluví do obsazení filmu. A že jsou pravý rodinný podnik, dokazuje i to, že ke spolupráci na posledním společném projektu, filmu Betlémské světlo, přizval režisér i svého syna Františka, který dělal střih.

Kromě toho, že se raduje z nového filmu, rozhodl se Jan Svěrák také aktivně zapojit v pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Ve svém domě uvolnili s otcem pracovny a ubytovali zde maminku s dítětem.

Foto: Profimedia.cz

Pracují spolu už třicet let, posledním společným počinem je Betlémské světlo Foto: Profimedia.cz

Libuše Šafránková (†68)

Poprvé hrála jeho partnerku ve filmu Jára Cimrman, ležící spící (1983) a padli si herecky do oka. Libuše Šafránková ho prý mimo jiné okouzlovala svou cudností.

Když se chystalo natáčení Obecné školy, měli Zdeněk i Jan jasno, kdo si zahraje manželku pana Součka. O pět let později jí svěřili roli milenky stárnoucího hudebníka v Koljovi (1996).

Foto: Ladislav Křivan a Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Uměla jej rozesmát i dojmout a nejraději měl svoji oblíbenou kolegyni ve Vesničce střediskové (1985)Foto: Ladislav Křivan a Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Daniela Kolářová (75)

Filmovou manželku Zdeňka Svěráka hrála Daniela Kolářová třikrát. Poprvé ve filmu Na samotě u lesa (1976) Jiřího Menzela (†82) a posléze ji obsadil Jan Svěrák do filmů Vratné lahve (2007) a Betlémské světlo.

Když natáčela Menzelův film, měla s sebou na place osmiměsíční miminko, což bylo náročné. U natáčení se Svěráky si zase dnes libuje, že otvírají téma stárnutí a dávají jí krásné role, na které ani nemusí dělat casting.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Ve Vratných lahvích hráli starší manželský pár se všemi typickými radostmi i starostmiFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Ladislav Smoljak (†78)

Celoživotním partnerem na jevišti, před i za kamerou, ale i v životě byl Zdeňku Svěrákovi bezesporu Ladislav Smoljak. Byli si natolik blízcí, že si koupili i společnou chalupu.

Poznali se během studia na vysoké škole, a ač chodil Svěrák o několik ročníků níž a Smoljak nestudoval pedagogiku, ale matematiku a fyziku, spojil je stejný smysl pro humor a touha tvořit. V roce 1966 založili na popud Jiřího Šebánka Divadlo Járy Cimrmana, pro které psali hry. Spolupráci brzy rozšířili i na svět filmu, stojí za legendárními snímky jako Marečku, podejte mi pero (1976) nebo Kulový blesk (1979).

Ač byli dlouholetými přáteli, i oni měli slabší období. Smoljak totiž odmítl obsadit Svěráka do filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984). Do hlavní role chtěl opravdového herce, a tak hrál roli inspektora Trachty Jiří Zahajský (†68).

Smoljaka a jeho rodinu považoval Svěrák za své nejbližší, v posledních letech se  s ním ale soudí Smoljakův syn Filip (56), není úplně jasné, o co.

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Smoljak (vpravo) zemřel v roce 2010Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Uhlíř (76)

V Československém rozhlase poznal Zdeněk Svěrák hudebníka Jaroslava Uhlíře. První Svěrákův text, který Uhlíř zhudebnil, bylo Strašidýlko Emílek. Z jejich spolupráce nakonec vznikly stovky písní pro děti, ale i pro dospělé. V 80. letech vytvořili pořad Hodina zpěvu a jejich hit Holubí dům, který zpíval Jiří Schelinger (†30), skončil v roce 2018 na sedmém místě v Hitu století Českého rozhlasu. Také jsou autory filmové hudby, např. ke snímku Ať žijí duchové! (1977).

V roce 2017 oslavili v pražské O2 areně 50. výročí spolupráce hned dvěma koncerty a zazpívali hity jako Ani k stáru nebo Neopouštěj staré známé pro nové.

Před pár lety začal mít Jaroslav Uhlíř zdravotní problémy a výpadky paměti, v roce 2020 se dokonce se ztratil. Jeho blízcí po něm vyhlásili pátrání, do kterého se zapojil i Zdeněk Svěrák, našli ho v centru Prahy.

Foto: Profimedia.cz

I s Jaroslavem Uhlířem mají harmonický vztah, pohádali se prý jen jednouFoto: Profimedia.cz

Jára Cimrman je fenoménem vymyšleným. To Chuck Norris je z masa a kostí. Kam se vytratil?

Reklama

Načítám