Hlavní obsah

Proměna obýváku ve staré škole

Foto: Adéla Leinweberová

V obývacím pokoji zůstal i po proměně kulečníkový stůl

Vypadá přímo famózně. Obývací pokoj o velikosti čtyřicet pět metrů čtverečních se nachází v bývalé škole. Kouzlo klenutého stropu a velkých oken ale majitelům nestačilo. Zcela tady chyběly úložné prostory a také sedačka dosluhovala. Proto se rozhodli pro proměnu. Vznikl tak prostor, ve kterém zůstáváte po škole za odměnu, nikoli za trest!

Článek

Jsou nábytek a doplňky, kterých se nikdy nebudete chtít vzdát. V tomto obývacím pokoji mezi ně určitě patří starý gramofon s troubou, kulečníkový stůl a stolek s kamennou podnoží a dřevěnou deskou. Zůstaly proto i po proměně. Naopak zcela nově bylo třeba navrhnout úložné prostory, které v tak velké místnosti chyběly. Změnou prošla i chodba, kterou se do obývacího pokoje vchází.

Začalo se od podlahy

Obývací pokoj se jako součást celého bytu nachází v nádherné historické budově staré evangelické školy, kterou majitelé velmi citlivě zrekonstruovali. Chyběly však úložné prostory a také dočasná pohovka, pořízená na dobu, než děti dorostou, už dosluhovala. „Naším úkolem bylo dořešení úložných prostor a knihoven a výběr vhodné pohovky ke starožitným koženým klubovkám,“ říká spoluautorka návrhu Lucie Barešová ze Studia In2 a pokračuje: „S majiteli jsme se shodli na nutnosti změnit podlahu. Původní smrková prkna za masivní dubová prkna, která budou lépe korespondovat jak se zařízením, tak nakonec i s domem.“

Foto: Adéla Leinweberová

V původním pokoji byla malá tmavá sedačka, která měla sloužit jen do doby, než děti vyrostou

Foto: Adéla Leinweberová

V místnosti chyběly jakékoli úložné prostory

Starou pohovku rodina od samého začátku považovala za provizorium, které má sloužit jen do doby, než děti vyrostou. „Vzhledem k rozměrům místnosti jsme si mohli dovolit výměnu zásadní. Původní malou nahradila velká rohová pohovka vyrobená na míru podle našeho návrhu,“ konstatuje Lucie Barešová. Sezení má nyní úctyhodný rozměr 230 x 360 centimetrů. I když je pokoj velký a světlý, designérky zvolily gauč ve světlém odstínu. S tmavým čalouněním by vypadal příliš robustně a celá místnost by působila ponurým dojmem.

Foto: Adéla Leinweberová

Z původního zařízení zůstaly klubovky a originální konferenční stolek

Foto: Adéla Leinweberová

Nová rohová pohovka byla vyrobená na zakázku

Foto: Adéla Leinweberová

Smrkovou podlahu nahradila masivní dubová prkna

Chytrá stěna toho hodně schová

V rozlehlém obývacím pokoji zcela chyběly úložné prostory, tak i knihy  musely být dočasně umístěny v ložnici a na chodbě. Designérka pro ně navrhla dvě velké knihovny, které umístila do čela místnosti po stranách vysokého okna. Jsou stejně jako vedlejší skříňka vyrobené z dubového dřeva a dubové dýhy. Mají posuvné dveře, a protože jde o nábytek vyrobený na zakázku, je vyřešen a zpracován do posledního detailu.

S knihovnami ladí i velká stěna, která však rozhodně není stěnou nábytkovou. „Jde o dýhovaný dubový obklad zdi s nikou, doplněný nízkou dlouhou skříňkou, ve které je místo i na domácí bar a může sloužit k sezení při čekání na kulečník,“ vysvětluje účel tohoto multifunkčního kousku Lucie Barešová.

Její kolegyně Halka Freidingerová doplnila interiér jen jednoduchými závěsy z jemného bavlněného batistu a nechala je přirozeně spuštěné. Jejich funkce je převážně dekorativní. Okno za sedačkou zdobí roleta.

Foto: Adéla Leinweberová

Nízká skříňka je doplněná systémem dvojitých zásuvek, které nabízejí lepší přehled o uložených věcech

Foto: Adéla Leinweberová

Interiér zdobí jednoduché závěsy, okno za sedačkou roleta

Foto: Adéla LeinweberováZměnou prošla i chodba, která slouží jako předsíňChodba se změnila v předsíň

Majitelé si nechali spolu s obývacím pokojem nově navrhnout i zařízení chodby, která má funkci předsíně. Vyřešit aspoň základní úložné prostory v dlouhém úzkém prostoru nebylo jednoduché. „I když chodba není moc široká, věšák na kabáty musel být umístěný na stěně. Spolu s klientkou jsme nakonec vymyslely porcelánové nopky rozeseté po stěně,“ říká Lucie Barešová. Nezaberou v prostoru příliš místa a slouží stejně jako předsíňová stěna.

Pomohla i nahrazení obyčejné lavičky novou uzavřenou lavicí. Je vybavená hlubokými zásuvkami, které slouží na drobné věci, jako jsou čepice, šály i rukavice.

Na boty pak slouží vestavné zásuvky ve výklenku pod kotli. Na rozdíl od jiných kousků je čistě bílý. „Cílem bylo moc na něj neupozorňovat, měl maximálně splynout s okolní bílou stěnou,“ říká Halka Freidingerová. Kotle nad botníkem jsou přiznané, zakrýt je nebylo z technických důvodů možné.

Předsíň doplňuje dvojitý těžký závěs z potištěného tmavě šedého sametu. Jeho funkce je dekorativní a zároveň zateplující. Stejný materiál se objevuje i na polštářích dekorujících pohovku a lavici v předsíni. Interiér je sladěný do posledního detailu.

Vrátili byste se rádi do školy, když by byla takhle krásná?

ynezorPumanzeSaNyknalC