Hlavní obsah

Promiň, jsem gay. Je tohle snazší než klasická nevěra?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Promiň, jsem gay (lesba). Když vám tohle řekne protějšek, s nímž jste řadu let žili v heterosexuálním vztahu, první reakce je šok. Pak přichází fáze doufání a nakonec, kupodivu, často úleva. Zdá se, že pro mnohé je tohle lepší než klasická nevěra.

Článek

Když se rozpadne dlouholetý vztah, vždycky je to bolestivé. A v tu chvíli je asi jedno, proč se to stalo, prostě to bolí. A pak se přidávají další nepříjemné emoce – pocity zrady, vztek, nenávist, smutek.

Jenže co když je důvodem vašeho rozchodu fakt, že váš partner zjistil, že je spíš na kluky? Nebo vaši partnerku přitahují ženy? Takový rozchod se ale nakonec zvládá snáz. Jak to?

Nevěřím!

V první chvíli je to šok, a pak mnohdy i jakási fáze doufání. „Nechcete změně orientace svého partnera věřit, interpretujete si to jako jednorázovku a doufáte, že vztah jde ještě opravit,“ říká vztahová koučka ze Školy pro ženy Iva Filipi. Typické je to především u žen, které to nevnímají jako klasickou nevěru. „Druhá žena je totiž oproti druhému muži vnímána jako narušitelka vztahu, symbol rozvratu,“ vysvětluje Filipi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

V první chvíli je samozřejmě těžké uvěřit, že se partnerova sexuální orientace změnilaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Dvě možnosti

Když ale pochopíte, že váš partner právě prožil coming out, přichází ta pravá reakce. „Jsou lidé, pro které je představa, že je jejich partner přitahován stejným pohlavím nepřijatelná, až znechucující,“ říká životní koučka Lucie Mucalová. U někoho, koho neznají, to ještě dokážou tolerovat (nebo je jim to spíš jedno), ale jakmile se jich to takto úzce dotýká, nejsou tolerance schopni.

Dost často ale přichází úleva. „Když třeba muže nahradí žena, muž leckdy necítí takové selhání, vnímá, že je to něco, s čím nemůže pracovat, nic s tím nenadělá,“ vysvětluje Lucie Mucalová. A podobně to mají i ženy. Když na jejich místo přijde muž, necítí takovou rivalitu, netrápí se tím, že je nahradila jiná (lepší, mladší, hezčí, hubenější…) žena.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Mnohdy je ale tohle nakonec snazší než klasická nevěra. S tímhle se totiž bojovat nedáFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Proč tak „pozdě“?

Není to samozřejmě tak jednoduché, zvlášť pokud máte děti. Řešíte, jak jim to říct, jak to zvládnou, jak to teď všechno bude fungovat. A s tím může přijít i vztek. Proč to nevěděl(a) dřív? Proč mě tak dlouho tahal(a) za nos?

Pozdní coming outy nejsou nijak výjimečné, zejména pro lidi ve středním věku. Vyrůstali v době, kdy společnost nebyla zdaleka tak tolerantní k homosexuálům a lesbám, v době, kdy tato problematika byla spíš tabu. „Tato celospolečenská sešněrovanost lidi potlačovala v celé jejich podstatě až na dřeň, tedy až do vrstvy jejich sexuální orientace,“ potvrzuje Iva Filipi.

Stud a strach z reakce okolí bývají nejčastější důvody, proč se klidně i desítky let lidé snaží svou skutečnou orientaci tajit a potlačovat ji i sami před sebou. „A je tu i téma přidělávání starosti blízké osobě, na které jim záleží. Tito lidé často mívají rodiny a to skrývání je pro ně méně bolestivá forma,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Impuls ke změně

V okamžiku, kdy si děti zařídí vlastní životy, dostanou tito lidé neodolatelnou chuť žít konečně jinak, víc v souladu se sebou samým. Jakkoli to nemusí být pro jejich blízké snadné. Ti by se měli snažit obrnit dávkou tolerance a pochopení, protože tohle není klasická zrada či nevěra. Tohle je konečně upřímnost.

Žádné vztahy prostě nejsou jednoduché a láska se může zkomplikovat kdykoli. Co takový Rozchod dvou leseb: Jedna z nich přijde o dítě?

Reklama

Související témata:

Načítám