Hlavní obsah

Odpustit nevěru? Tohle je na tom nejtěžší

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra bývá pro většinu vztahů fatální, ale některé páry ji překonat dokážou. Přesto i poté, co přijde odpuštění, není vyhráno. Tyhle tři věci jsou pro ženy, které partnerovi odpustí nevěru, nejtěžší.

Článek

Odpuštění je vlastně jen začátek. Je to vaše rozhodnutí, souhlas s tím, že se společně pokusíte jít dál, nevzdáte to. Překonat partnerovu nevěru je ale dlouhodobý proces, může trvat třeba i několik let, než se vše srovná. A tohle je v té době nejtěžší.

1. Nepodezírat ho

Nevěra zásadně nabourává důvěru ve vztahu. Není snadné jen tak lusknutím prstu začít zase věřit někomu, kdo vás zradil a ublížil vám.

Každý jeho pozdní příchod, noční esemeska, neplánovaná služební cesta, to vše budou chvíle, kdy vás nejspíš přepadnou pochybnosti (10 signálů, že je vám nevěrný). Je vážně na tom pracovním jednání, nebo si užívá s přitažlivou kolegyní? Opravdu mu ujel autobus, nebo se zdržel v hodinovém hotelu?

Obnovit důvěru není snadné a jediné, co funguje, je trpělivost. Vaše i vašeho partnera.

Vy musíte vydržet neslídit, neobviňovat ho, chorobně ho nekontrolovat, nelézt mu do mobilu či do počítače, zkoušet mu věřit a prostě nebýt stíhačka. On zase musí chápat, že cítíte nejistotu, a měl by se snažit vám nezavdávat k žárlivosti příčiny.

2. Nevracet se k tomu

Podmínkou k překonání nevěry je udělat za nehezkou minulostí tlustou čáru. Jakmile jste si to jednou všechno vyříkali, dohodli se, že se to pokusíte zvládnout, nesmíte se už k věci vracet.

A věřte, že budete mít mockrát nutkání mu jeho prohřešek připomenout, vyčíst mu ho. Je to totiž velmi snadný argument při skoro jakékoli partnerské hádce. Nechce s vámi jet za rodiči? „Jasně, to je pořád dokola, na tebe prostě není spolehnutí, to je jako tenkrát, když já se starala o nemocné děti a ty jsi byl na horách se sekretářkou!“ Nedělejte to, není to fér. Udělal v minulosti chybu, ale nemůže za ni pykat donekonečna.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Byl spáchán zločin, proběhl trest a tím by to mělo skončit. Jenže chuť mu nevěru připomenout budete mít při každé hádceFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Znovu věřit sama sobě

Když vás muž podvede, je to velká rána pro vaše sebevědomí. Ženy obecně mají tendence k sebeobviňování, hledání chyby na své straně (nejsem dost štíhlá, dost atraktivní, dost mladá…).

Jak získat sebevědomí zpět? Pomoci může samozřejmě partner, který vás podpoří, dává vám najevo, že to bylo jeho selhání, ne vaše, a že vás miluje a stojí o vás.

Ale nejvíc na sobě musíte zamakat vy. Věnujte se sama sobě, pracujte na sobě, choďte cvičit, zdravě jezte, užívejte si u kadeřníka, na masážích a podobně, ale také se vzdělávejte, najděte si nové koníčky, získejte nové dovednosti a také přátele. To vše jsou skvělé zvedače sebevědomí!

Překonat nevěru a odpustit záletnému partnerovi je těžké, málokdo to zvládne. Proto je lepší se zaměřit na prevenci a nevěře se vyhnout. Jak? Tady je návod!

Reklama

Související témata:

Načítám