Hlavní obsah

Promiň, nejsem rodinný typ. Je to jen výmluva, nebo upřímné varování?

Foto: Thinkstock

Většina lidí je prý přírodou naprogramována pro život v páru. Řeči o neschopnosti vázat se jsou tak spíš výmluvyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsem rodinný typ. Mám tě rád, ale nejsem stavěný na vážné vztahy. Nejspíš jste něco podobného od muže, s nímž jste někdy randily, už slyšely. Je to jen chlapská výmluva, nebo čirá upřímnost?

Článek

Randíte už nějakou dobu, pravidelně se scházíte, je vám spolu fajn, ale když už začnete mít pocit, že je to až moc super, váš přítel vás uzemní. Vypadne z něj věta typu: „Nechci v tobě vyvolávat plané naděje, ale opravdu nejsem na vážný vztah“ či „Svoboda je pro mě nejvíc, nemám v povaze se vázat“.

A vy přemýšlíte, co za tím je. Zda je k vám opravdu jen upřímný a dělá to vlastně pro vaše dobro (abyste nebyly po čase zklamané), nebo se jen vymlouvá a prostě vás nemiluje.

Člověk tvor párový

Odborníci se shodují, že drtivá většina lidí je od přírody tvorem párovým, tudíž řeči o neschopnosti vázat se a podobně jsou spíš výmluvy. „Skoro každý člověk chce žít v páru, vytvářet rodinu, tak jsme jako lidé koncipováni,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Existují samozřejmě výjimky, ale vesměs žádný člověk nechce být nadosmrti sám. Možná třeba někdo netouží po dětech, ale po životním partnerovi ano.

Foto: Thinkstock

Možná je za vším partnerova nezralost. Jednoduše není na společný život ještě připraven, ale časem se to může změnitFoto: Thinkstock

Je to trochu jinak

Většinou tak pramení tyhle mužské řeči o neschopnosti vázat se z něčeho úplně jiného. Nejčastěji je za tím jedna z následujících věcí:

  • Nepřipravenost – Když je někomu dvacet, opravdu může mít pocit, že manželství, děti a rodinný život jsou jeho představě o životě na hony vzdáleny. Je vcelku přirozené, že mladí muži v danou chvíli skutečně nejsou „rodinnými typy“, ovšem za deset let může být (a nejspíš bude) všechno jinak.
  • Strach – Řada mužů se jednoduše bojí vázat. „Brání se jakýmkoli svazkům, protože z nich mají strach. Mají negativní zkušenost z minulosti, z předešlých vztahů nebo ze svého dětství,“ vysvětluje Lenka Černá. V tomto případě pomůže důvody obav jasně pojmenovat a pokusit se jich zbavit, třeba i s pomocí odborníka.
  • Zvyšování atraktivity – Je klidně možné, že se muž těmito řečmi jen snaží zvýšit svou cenu, vyvolat v ženě vlnu zájmu. „Někdy muži prostě očekávají, že je bude partnerka přemlouvat, bude se je snažit získat a dělá jim to dobře,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.
  • Milosrdná lež – Bohužel možné je i to, že vás prostě muž nemiluje, nemyslí to s vámi vážně, jste pro něj jen příjemné povyražení, ale pro život si představuje úplně jiný typ ženy. A řečmi o svobodě jen maskuje svůj nezájem, fakt, že jeho city k vám nejsou tak silné.
Foto: Thinkstock

Staromládenectví může mít prapůvod i v nějaké špatné milostné zkušenostiFoto: Thinkstock

Co s tím?

Jak se zachovat, když vám partner takové věci říká? Univerzální rada samozřejmě neexistuje, ale nějaké možnosti jsou. „Pokud nic neřešíte, je vám třeba dvacet, nechcete zakládat rodinu, klidně do takového vztahu můžete vstoupit,“ říká Lenka Černá. V rámci vlastní bezpečnosti ale od toho nic moc nečekejte, „konzumujte“ slastné okamžiky, žijte současností a na budoucnost se příliš neupínejte.

Jste-li už naopak ve věku, kdy vám jde o reálný trvalý vztah, možnost založit rodinu, jednoduše se usadit, dobře si to rozmyslete. Je hodně pravděpodobné, že v tomhle vztahu spokojené nebudete, proto je možná lepší ho ukončit.

Pokud vás totiž nemiluje, neuděláte nic. A pokud má v sobě nějaké obavy ze závazků, jediná možnost je se jich zbavit. „Je důležité v sobě tohle staré zlomit, strachy odblokovat. Do té doby nemá cenu muže do čehokoli nutit, tlačit, pořizovat si s ním děti a podobně,“ říká Aleš Kalina.

Taky vám nějaký muž tohle říkal? A byla to pravda, nebo výmluva? Co tím myslel?

Reklama

Načítám