Hlavní obsah

Nová okna v zimě? Klidně! Poradíme, na čem ušetříte a co si pohlídat

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Nestihli jste na podzim vyměnit stará okna za nová? Nevadí, můžete to udělat i v zimě, má to své výhody. Stejně tak je ale vhodné upozornit na určitá úskalí.

Článek

Jestliže máte stará okna, která špatně izolují, a stejně je plánujete měnit, není důvod toto rozhodnutí dále odkládat.

Nemusíte čekat 

Výroba oken běžně trvá 3 až 4 týdny, někdy je třeba si počkat i déle. „Nejhektičtější období prožívají výrobci oken na podzim, mezi koncem letních prázdnin a začátkem nového roku. Tehdy se provádí takzvané zavírání stavby před zimou, během kterého je třeba nainstalovat i okna, a v zimě probíhají stavební práce uvnitř budovy. Kvůli větší vytíženosti se tak výroba oken v tomto období může protáhnout až na 6 nebo 7 týdnů,“ říká Miroslav Culka ze společnosti DAFE-PLAST. Když si tedy objednáte nová okna v zimě, pravděpodobně nebudete muset čekat tak dlouho, někdy se i termíny výroby zkracují.

K výměně se nyní mnohdy přistupuje také proto, že hned zkraje jara můžou pokračovat další práce, zpravidla jde o zateplení objektu. A vše se stihne v klidu před hlavní stavební sezonou.

Foto: Vekra

Měnit stará okna za nová je možné i v ziměFoto: Vekra

Vždycky ušetříte 

Čím dříve stará, netěsnící okna vyměníte, tím lépe, protože ušetříte, minimálně za účty na topení. A to i tehdy, když se výměna řeší v průběhu topné sezony. „Tepelné ztráty se sníží o více než polovinu. To může v celkových nákladech na vytápění představovat až čtvrtinu nákladů,“ uvádí Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

Další výhodou je využití slevy nebo některé akce, jež firmy v nejchladnějších částech roku poskytují. Byť to neplatí paušálně a rovněž se zdá, že hlavní vlna zimních slev patrná v posledních letech už pominula, stále lze něco uspořit. Někdy však firmy nabízejí slevy i ve spojitosti s posunutím montáže – například v lednu si okna objednáte a v únoru či březnu proběhne montáž (do té doby budou uskladněna mimo váš domov).

Foto: Archiv firmy

Nová okna nabízí mnoho výhod. Například plastový okenní profil Schüco LivIng je vybavený těsněním, které se v rozích svařuje. Díky tomu slibuje vynikající tepelně-izolační vlastnostiFoto: Archiv firmy

Foto: DAFE-PLAST

Profily oken Progress jsou z kompozitního materiálu, obsahujícího plast a skleněná vlákna. V provedení Alu mají z vnější strany hliníkové obložkyFoto: DAFE-PLAST

A co počasí? 

Obecně se jako mezní teplota, kdy lze okna montovat, uvádí až -10 °C. Ta není podstatná pro samotná okna, ale pro montážní pěny a další materiály používané pro zednické zapravení okna i pro parotěsné a paropropustné pásky. Pokud by teploty klesly níže, nebo v den výměny byla sněhová vánice, montáž se musí odložit.

Důležité jsou také povětrnostní podmínky. „Okna můžou být v zimě mokrá a studená či namrzlá, a pak se nedají vyloučit problémy například při lepení parotěsných a paropropustných pásek, které by měly být podle technických norem součástí každého nového okna,“ upozorňuje Miroslav Culka. A dodává, že tento problém se více týká novostaveb než rekonstrukcí. Právě u rekonstrukcí je výhoda, že zdivo není promrzlé a nová okna se před samotnou instalací uskladňují v interiéru.

Foto: DAFE-PLAST

V místě spáry mezi rámem a ostěním se používají hydroizolační pásky (zde překryjí montážní pěnu). Směrem do interiéru se dává parotěsná páska, z venkovní strany paropropustnáFoto: DAFE-PLAST

Foto: Vekra

Když příliš hustě sněží, musí se montáž nových oken odložitFoto: Vekra

Co ještě zvážit 

„Pokud měníte zdvojená okna, není u nich třeba větších zásahů do ostění a při dozdívání, čili je to i v zimě lépe zvládnutelné. Ale například u špaletových oken počítejte s většími pracemi při bourání a dozdívání, a zde je nutné zvážit, zda výměnu řešit v zimě. Každý případ se posuzuje individuálně, záleží také na lokalitě, kde se stavba nachází, i na tom, jak je silná zima,“ upozorňuje Roman Kubálek. Například v horských oblastech se vyplatí počkat na jaro, v nížinách lze montovat i v zimě.

Foto: Profimedia.cz

Díky novým oknům ušetříte náklady za topení ještě během letošní zimyFoto: Profimedia.cz

Nebojte se, nezmrznete 

Velkou obavou lidí je i to, jak „přežít“ výměnu oken za chladného počasí. Není to tak náročné, jak se zdá. Montáž by měla probíhat postupně, po jednotlivých místnostech, a během výměny okna či oken v jednom pokoji zavřete dveře. Po vybourání starého okna se nasadí nové, až pak následují další práce jako aplikace montážní pěny a podobně. Když vše probíhá bez problémů, zhruba za hodinu bude nové okno instalované. Měníte-li například 6 až 7 oken v třípokojovém bytě, během jednoho dne by vše mělo být hotové.

Foto: Otherm

U nových oken se zvažuje celá řada parametrů a jedním z nejdůležitějších je to, kolik tepla jím „unikne“. Obecně se u nových oken doporučuje součinitel tepelné prostupnosti celým oknem (Uw) nejlépe do 1,2 W/m².K Například okno Perfekt Evo s trojsklem má Uw 0,71 W/m².KFoto: Otherm

Foto: Archiv firmy

Plastové profily Inoutic Eforte jsou v tomto případě osazené trojsklem. Rovněž si lze zvolit dokonalejší ochranu proti hluku z ulice, zvukový útlum díky vhodným sklům může být až 46 dB (standardní okno s plastovými profily a dvojsklem má zvukový útlum 32 dB)Foto: Archiv firmy

Jaké jsou vaše zkušenosti s výměnou starých oken za nová?

Reklama

Související témata:

Načítám