Hlavní obsah

Proti nudě: Do kina na fotra a na Letní Letnou za exotikou

Foto: František Ortmann

Foto: František Ortmann

Reklama

Poslední prázdninový víkend je před námi, ale to rozhodně není důvod začít plánovat hygge zachumlané momenty či podzimní depky. Naopak si do diáře poznamenejte zajímavé akce, omrkněte programy kin a vyrazte na rodinný výlet na pomezí.

Článek

Nechceme být posly špatných zpráv, ale léto se pomalu loučí. A brzy nastane ten klasický zářijový kolotoč.

My pro vás ovšem máme tradiční porci tipů na kulturu, výlety a jiné zážitky, které vám možná zpříjemní konec prázdnin. Kam vyrazit do přírody, jaký hudební zážitek si nenechat ujít a jaký film v kině vám potrápí bránici?

Triatlon pro zdravotníky

O tom, že natrénovat na triatlon, je výzva, není pochyb. Česká triatlonová asociace chce ale vyjádřit vděk zdravotníkům, kteří čelili během pandemie koronaviru výzvě mnohem větší. Neběžela jim sice časomíra, ale na zásadní rozhodnutí měli často jen vteřiny. Mnozí podávali životní výkony a na konci služby byli vyčerpaní jako po ironmanských závodech. ČTA jim proto nyní nabízí možnost bezplatně se registrovat na jakýkoliv závod ze speciálního seznamu. Ty jsou sice často pohárové, ale vyberou si i začátečníci. V nejbližší době se koná pardubický Czechman nebo Triatlon v Hrádku nad Nisou. Další závody pak v průběhu září a října.

Stačí se zaregistrovat na webu, přeskočit možnost zaplatit startovné a potvrzení poslat na tomas.petr@triatlon.cz spolu s důkazem o vaší aktuální profesionální zdravotnické/lékařské praxi. 

Foto: Triatlon.cz

Využijete možnost zúčastnit se závodu s neopakovatelnou atmosférou? Foto: Triatlon.cz

Vstupte do do magického světa Filipín

Již poosmnácté nabídne festival Letní Letná to nejlepší z nového cirkusu. A jako vždy se můžete těšit i na bohatý doprovodný program, kde jedním z lákadel je výstava umělkyně Elišky Podzimkové (29) Filipínské zvířectvo. Autorka sbírala inspiraci na ostrově Negros a nejvíce ji zajímalo, jaké uvidí zvířectvo a rostliny. Lákaly ji zejména endemitní druhy jako je třeba nártoun, jehož oči svítí ve tmě. Vzniklo pět ilustrací, z nichž každá se rozpohybuje v rozšířené realitě díky mobilní aplikaci a pootevře tak návštěvníkům výstavy bránu do divoké džungle. A pozor! Exotickou atmosféru doplní i filipínské drinky z prémiového rumu Don Papa nebo netradiční střelnice.

Foto: František Ortmann

Unikátní výstavu můžete navštívit v rámci Letní LetnéFoto: František Ortmann

Yo-Yo Ma na Prague Sounds

Na festivalu Prague Sounds vystoupí světová hvězda klasické hudby, americký violoncellista Yo-Yo Ma (65). Vedle osmi amerických prezidentů hrál i třeba pro Václava Havla (†75) a vy si jeho vystoupení můžete vychutnat na open air plovoucí scéně na hladině Vltavy u Slovanského ostrova. Šest suit pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha hrál již v antickém amfiteátru v Aténách, na pláži v Massachusetts nebo na střeše mrakodrapu v New Yorku.

Za zmínku stojí i to, že celý festival zahájí 2. září pod širým nebem Jiří Suchý (89) a orchestr divadla Semafor výběrem písní převážně inspirovaných vodním živlem.

Foto: Jason Bell

Historická Praha jako kulisy pro dechberoucí hudební zážitekFoto: Jason Bell

Tip na výlet: Českomoravské pomezí

Čechy, nebo Morava? A co tak kousek z obojího? V Českomoravském pomezí najdete pohádkové zámky (Moravská Třebová), tajemné hrady (Svojanov), kouzelná historická města (Polička) i nevšední muzejní expozice (Muzeum českého karosářství Vysoké Mýto). Klid pak najdete uprostřed pískovcových skal v přírodní rezervaci Toulovcovy maštale, která se nachází mezi okresy Chrudim a Svitavy, kde v hlubokých lesích narazíte i na průzračné studánky. Ať už se vydáte po značených stezkách pěšky nebo na kole, neuděláte chybu!

Foto: Miroslav Sychra

Ať už vás láká historie nebo příroda, na pomezí Čech a Moravy si přijdete na svéFoto: Miroslav Sychra

Michaela Klevisová bez Bergmana

Královna české detektivky loňskou knihou Drak spí uzavřela sérii případů vyšetřovaných kriminalistou Josefem Bergmanem, ale milovníci napínavého čtení nemusí zoufat. Prokletý kraj jim má co nabídnout. Jelení hora je malá vesnička v Pošumaví, která má bolavou historii, a místní mají mezi sebou často nevyrovnané účty. Svého kostlivce má doma každý, což zjistí i Linda, která sem přijede poznat rodinnou minulost, o níž máma s babičkou zarytě mlčí. Co skrývají tajemné deníky a kdo musí zemřít, aby aby vyšla dávná pravda na světlo?

Foto: Albatros Media

Prokletý kraj, Michaela Klevisová, nakladatelství Motto, 304 stranFoto: Albatros Media

Do kina na fotra

Ač napsal mnoho zábavných knih, stále o něm píší jako o blogerovi. O kom je řeč? O Dominiku Landsmanovi (35), který je autorem Deníčku moderního fotra. A ten se nyní dostal na plátna kin. Dominik a Nataša společný život neplánovali, ale když se nečekaně stanou rodiči, musí se k tomu postavit čelem. A říct si na rovinu, že do rodinného rozpočtu přinese víc ona, on by tedy měl zůstat na rodičovské dovolené. Z toho plyne spousta vtipných situací, protože moderní fotr se s novou rolí sžívá postupně. Jiří Mádl a Tereza Ramba své postavy ztvárnili perfektně, máte se nač těšit.

Foto: CinemArt

Vyrazte na kina na českou komediiFoto: CinemArt

Reklama

Související témata:

Načítám