Hlavní obsah

Přibude kvůli koronaviru sebevražd? Odborníci varují

Foto: edric, Shutterstock.com

Foto: edric, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nyní je samozřejmě na prvním místě zdraví. Veškerá restriktivní opatření se dějí právě ve jménu jeho ochrany. Odborníci varují, že jedna věc je fyzické zdraví a hrozba nákazy koronavirem, ta druhá ale psychické zdraví. A to je nyní také ohroženo. Úzkosti, deprese a dokonce i sebevražedné myšlenky. To vše nám prý hrozí. Nejen z nedostatku sociálních kontaktů, ale také ze strachu z budoucnosti.

Článek

Objevily se už dokonce názory, že samotný koronavirus bude mít nakonec na kontě méně obětí než opatření, která kvůli němu byla zavedena. Izolace, pocity osamělosti, krach podnikání, ztráta zaměstnání, skutečné existenční problémy, to vše může velmi snadno spustit pandemii depresí a dalších psychických obtíží, které mohou vést až k sebevraždám. Zákazy se sice nyní uvolňují a dokonce rychlejším tempem, než bylo avizováno, ale řada lidí má za sebou opravdu krušné období a následky toho mohou být ošklivé. Nemluvě o strachu z toho, co bude dál.

Jak jsme na tom

Před pár dny o tom v pořadu Českého rozhlasu Blízká setkání mluvil i Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory a člen Ústředního krizového štábu. „Samotným virem je ohroženo asi jedno promile národa. Myslím ale, že u nás bude za rok víc sebevražd než obětí koronaviru,“ řekl doslova.

Na současný psychický stav Čechů se zaměřila i studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a ze spolku Queer Geography nazvaná Já a Covid-19. Pomocí anonymních dotazníků se v ní vědci snažili zjistit, jak se aktuálně Češi cítí, jak moc je situace kolem koronaviru a s ním spojených opatření trápí a podobně. Zapojilo se 2 454 mužů a žen z různých koutů ČR, s různým typem vzdělání a různých věků.

Středně vážné psychické potíže přiznalo 15 % žen a 10 % mužů, vysoce závažné potíže pak 8 % žen a 5 % mužů. Celých 15 % žen a 8 % mužů pak na sobě za poslední měsíc zpozorovalo příznaky depresí, ale co je nejděsivější, až 17 % všech dotazovaných uvedlo, že mělo v poslední době sebevražedné myšlenky.

Není to výmysl

Psychické zdraví je v současné situaci pod velkým tlakem. Může to u některých lidí opravdu vést až k sebevraždě? „Ano, jistě,“ říká rezolutně kouč Aleš Kalina.

Je ale potřeba zmínit, že ještě před pár dny velmi přísná opatření nejspíš ještě zhorší to, co už bylo nějak pošramoceno. Zdravý, psychicky vyrovnaný, stabilní člověk se se situací dokáže vyrovnat, byť za cenu nepříjemných nálad, návalů smutku, obav či úzkostí.

„Na povrch může vyplouvat to, co v běžném životě již bylo, ale v tom rychlém čase nebyla možnost se zastavit. Toto zastavení probouzí u lidí různé pocity. V rámci konzultací mám i velmi dobře situované klienty, kde i rodina funguje, ale nejsou zvyklí pracovat se zásadní změnou a úplně je to vyřadilo z provozu. Jde o jakési umění práce se změnou, krizí a dovednosti hledat řešení. A to se u lidí velmi liší,“ vysvětluje životní koučka Lucie Mucalová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Koronavirus není jen zdravotní hrozba, je to i obrovský nápor na psychikuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kdo je v ohrožení?

Pokud těžce snášíte změny, jste citlivější a podobně, může vás současný stav trápit opravdu hodně. „Ve výraznějším ohrožení jsou především lidé, kteří již předtím měli nějaký druh zvýšeného psychického zatížení,“ říká Aleš Kalina. A také ti, na které restriktivní opatření dolehla nejvíce.

Může se jednat například o následující skupiny lidí:

  • Patologické rodiny - Lidé (nejčastěji ženy a děti) z rodin, které mají nějakou patologickou zátěž. Alkoholismus, drogovou závislost, domácí násilí. Karanténou totiž přišli o možnost alespoň krátkodobého úniku před tímto „zlem“. Nyní mu jsou nuceni čelit v podstatě neustále a to může být opravdu těžké.
  • Osamělí lidé - Lidé, kteří nemají funkční rodinu, žádné vyloženě blízké osoby, a už před koronavirem pociťovali osamělost. Přišli nyní i o ty drobnější možnosti nějakého sociálního kontaktu, třeba s kolegy v práci. Svou osamělost si nyní uvědomují „na plné pecky“ a to samozřejmě bolí.
  • Ekonomické dopady - Zkrachovalí podnikatelé, lidé, kteří kvůli koronaviru přišli o práci, jednoduše ti, kteří nyní čelí velkým ekonomickým problémům.
Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Řada lidí řeší velké finanční problémy, což je opravdu stresujícíFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Jak se bránit

Jako první krok odborníci radí snížit přísun negativních zpráv. Nehltat média, nekontrolovat denně počty nově nakažených, nesedět jen nad internetem a nečíst všemožné katastrofické scénáře. „Tohle by se mělo zredukovat na minimum. Když už televize, tak komedie. Zavolejte někomu, kdo vás umí rozesmát, uvařte si něco dobrého, jděte ven s dětmi,“ radí Lucie Mucalová.

A když to nezabírá? Neváhejte se obrátit na odborníka a požádat o pomoc! Řada psychologů v současné době nabízí své služby zdarma, možností jsou i bezplatné linky pomoci a podobně. „Hlavně na to nebuďte sami a nenořte se do stále horších stavů,“ dodává Mucalová.

Prostě zkuste brát současnou situaci s lehkostí. Vsaďte na koronavirus s nadhledem a zasmějte se nad nejlepšími vtipy na jeho adresu.

Reklama

Načítám