Hlavní obsah

Proti nudě: Na van Gogha, do elektrárny a pro Cílené náhody

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Reklama

Podzim oficiálně začal a vám s klesajícími venkovními teplotami klesá i nálada? Na to je ideálním řešením zajímavý program, který pro sebe a své blízké vymyslíte! Máme pro vás hned několik fajn tipů, kam vyrazit a na co se můžete těšit.

Článek

Když vyjde státní svátek na pondělí, je to dvojnásobná radost z volného dne. Před vámi je prodloužený víkend, a i když předpověď hlásí déšť a z médií se na vás co chvíli navalí nová nálož negativních informací, není třeba klesat na duchu.

Možná se letos na podzim budete muset omezit, ale stále se konají zajímavé akce, vychází krásné knížky a festivaly se přesouvají do on-line světa. Ale rozhodně nekončí!

Svatováclavské slavnosti po celém Česku

V pondělí slaví Václavové svůj svátek a oslavovat patrona českého národa bude možné o víkendu po celé zemi. Kam vyrazit svatováclavské slavnosti a co vás tam čeká?

V Rožnově pod Radhoštěm jsou oslavy svatého Václava spojeny nejen s historickým jarmarkem, ale i s největšími zahradnickými trhy v regionu. V Dětenicích se v Zámeckém parku můžete těšit na středověké rytíře i na koních a vystoupí zde sokolník se svými dravci.

Foto: detenice.cz

V Dětenicích to bude žít jako ve středověku!Foto: detenice.cz

Díla van Gogha v Karlíně

Milovníci umění zpozorněte! V pražském Foru Karlín byla otevřena unikátní výstava impresionistů s 3D zvukem „Bylo nebylo“. Na ploše více než 2 000 m2 se představí díla od van Gogha, Moneta, Renoira a dalších a to v podobě, v jaké jste je ještě neviděli. Projekce nádherných obrazů z 30 laserových projektorů je doplněna zvukovými efekty s hudbou Chopina, Ravela, Debussyho a dalších hudebních velikánů. Podobná výstava je v Praze představena poprvé, tak neváhejte!

Foto: Profimedia.cz

Impresionismus trochu jinak! Bylo nebylo v Karlíně je unikátFoto: Profimedia.cz

Na exkurzi do elektrárny

Dost možná by vás toto místo jako cíl výletu nenapadlo jako první, ale budete velmi mile překvapeni. Chystáte-li se na Šumavu a technické památky vás nenechávají chladnými, zařaďte do programu dvě vodní elektrárny. Čeňkova pila a Vydra patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům a přitom stále slouží svému účelu. Prozkoumejte modely vodních elektráren, prohlédněte si naživo historické stroje a zjistěte, že smrk před Čeňkovou pilou není jen tak nějaký jehličnan - v roce 1860 jej zasadil Bedřich Smetana (1824-1884). Elektřina rozhodně není nuda!

Foto: Profimedia.cz

Šumava nejsou jen lesy a jezera, vyrazte do elektrárnyFoto: Profimedia.cz

Academia Film Olomouc

Mezinárodní festival populárně-vědeckého filmu Academia Film Olomouc se koná již od roku 1966 a letošní 55. ročník se odehraje v trochu netradičním formátu. Jádro bude totiž od 1. do 15. října tvořit online festival ve stylu vědeckého Netflixu. Díky bohatému programu návštěvníci objeví vesmír a proniknou do výzkumu vzdálených planet, zažijí Zemi a dozví se víc o palčivých tématech civilizace a poznají lépe vědu, výzkum a technologie. On-line podoba festivalu dává šanci i těm, kteří by se za normálních okolností do Olomouckého kraje nedostali.

Foto: afo.cz

Nejste nadšenci do vědy? Zkuste jí dát šanci, tenhle festival vás nadchneFoto: afo.cz

Cílené náhody

Když v srpnu 2017 Alexander Goldscheider (70) zveřejnil na Facebooku svůj první páteční příběh, ještě netušil, že se z toho stane tradice a lidé si jej velmi oblíbí. Aby ne! Česko-anglický publicista, skladatel a producent je skvělý vypravěč a má stejně jako jeho rodiče a prarodiče velmi barvitý život.

Nyní vyšla knižně první část jeho memoárů, jakási rodinná kronika, a ti, kteří již mají přečteno, tvrdí, že se od knihy lze jen těžko odtrhnout. Co v Cílených náhodách najdete? České dějiny očima těch, kteří je zažili, a odvyprávěné člověkem, který vládne slovu jako málokdo a který považoval za nutné sepsat historii své rodiny jak kvůli svým předkům, tak i pro potomky.

Foto: Nakladatelství Pointa

Cílené náhody, Alexander Goldscheider, nakladatelství Pointa, 480 stranFoto: Nakladatelství Pointa

Reklama

Související témata:
Forum Karlín

Načítám