Hlavní obsah

Knihy českých autorek, u kterých se zasmějete i dojmete

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Reklama

Když jste se připravovali na maturitu z českého jazyka, otázka Ženy v literatuře moc obsáhlá nebyla. Spisovatelky působily dojmem spíše ohroženého druhu, navíc tak trochu podezřelého a nepříliš uznávaného. Dnes je to jinak, české autorky se těší velké oblibě a patří k vysoce oceňovaným. Mornštajnová, Hanišová či Šilhová jsou sázka na jistotu.

Článek

České spisovatelky se těší v posledních letech obrovské oblibě. Literatura psaná ženami dávno nejsou jen milostné romány o naivních dívkách čekajících na prince na bílém koni. Autorky se zabývají českou historií, nebojí se kontroverzí nebo nejrůznějších vztahových tabu. Píšou s nadhledem a umí si samy ze sebe udělat legraci. Které dámy české literatury by vám neměly utéct?

Lucie Šilhová: Svedu to na tebe

V loňském roce vyšla kniha Beru to na sebe, ve které autorka s odzbrojujícím smyslem pro humor popisovala rok v životě ženy ve věku 50+. Ve Svedu to na tebe se zamýšlí nad tím, z kolika žen by se měla skládat, aby bylo její okolí spokojené. Je jich osm, jsou všechny skvělé a poradí si s kdečím: s jointem v batohu na thajském letišti, se ztraceným stanem na fesťáku i s výchovou malého velkého muže. Když se dozví, že její tvarohové buchty jsou lepší než sex, tak se neurazí. Ale když manžel vážně uvažuje, že ji pošle spát do stodoly, aby do ložnice nastěhoval kolo, které venku mokne, hájí svá práva. Ve které z nich se najdete vy?

Foto: nakladatelství Motto

Svedu to na tebe, Lucie Šilhová, nakladatelství Motto, 256 stranFoto: nakladatelství Motto

Karin Lednická: Šikmý kostel

Jedna z literárních událostí letošního roku je prvotina Karin Lednické. Kniha o ztraceném městě začíná obrovským důlním neštěstím, výbuchem na Larischových dolech v Karviné v roce 1894, které si vyžádalo 235 obětí, po kterých zůstaly vdovy a polosirotci. A vás bude u příběhů Barbory, Julky, Ludwika a dalších mrazit. Autorka původně plánovala povídku a nakonec se rozhodla historii svého rodného regionu zpracovat do románové kroniky skládající se ze tří navzájem se prolínajících příběhů. Milovníci osobních dramat na pozadí silných historických událostí si přijdou na své!

Foto: nakladatelství Bílá vrána

Šikmý kostel, Karin Lednická, nakladatelství Bílá vrána, 400 stranFoto: nakladatelství Bílá vrána

Andrea Kábelová: Veselá svině s račicí a depkou

Někdy se zdá, jako kdyby kvůli koronaviru zmizely ostatní nemoci. Bohužel to tak není a jednou z těch, které se obává snad každá žena, je rakovina prsu. Ale i o té jde vyprávět s humorem! Nečekejte patos, ale upřímné povídání plné sarkasmu a humoru, i poznatků a zážitků, které mohou pomoci, když vážná nemoc obrátí život naruby. Jak reagovali autorčini blízcí, když se svěřila s diagnózu? Co může nemocný očekávat od lékařů, sám od sebe, a jak žít během i po této zkušenosti „normální“ život?

Foto: nakladatelství Zeď

Veselá svině s račicí a depkou, Andrea Kábelová, nakladatelství Zeď, 166 stranFoto: nakladatelství Zeď

Alena Mornštajnová: Hotýlek

Kniha z pera odbornice na napínavé rodinné ságy, na zmařené osudy a silné lidské příběhy, které citlivě zasazuje do dějin minulého století. Hotýlek vypráví o čtyřech generacích rodiny Mánesových. Nejsilnější postavy jsou děda Leopold, který vede zapadlý podnik na okraji města, kam za zálety jezdí vysoce postavení pánové, a jeho vnuk Václav, který prožil vše, jen ne normální život. A ač nebyl žádným velkým hrdinou, vždy to myslel dobře, jen to pokaždé nedopadlo... takže má z úletu nemanželského syna a svou výpovědí poslal nevlastního bratra do vězení.

Foto: nakladatelství Host

Hotýlek, Alena Mornštajnová, nakladatelství Host, 319 stranFoto: nakladatelství Host

Viktorie Hanišová: Rekonstrukce

Pokud hledáte oddechovku, tahle kniha to není. Autorka se nebojí bolavých témat a Rekonstrukce zakončuje pomyslnou trilogii o nefunkčním rodičovství. Anežka (2015) byla o vysněném dítěti, kdy matku zradí vlastní ambice a předsudky. Houbařka (2018) zase o rodinných tajemstvích a traumatech, kterým neutečete. Rekonstrukce pojednává o Elišce, která žije s ovdovělou tetou. Její matka totiž spáchala sebevraždu a zabila i jejího čtyřletého bratra, když dceři bylo devět let. Navzdory této tragédii se jí vlastně daří. Nakonec se ale rozhodne zjistit, co matku k jejímu činu vedlo, a toto pátrání ji zcela pohltí.

Foto: nakladatelství Host

Rekonstrukce, Viktorie Hanišová, nakladatelství Host, 300 stranFoto: nakladatelství Host

Jitka Herzánová: Dovolená očima delegátky

O tom, jak to vypadá, když Češi vyjedou na dovolenou, už psal třeba Michal Viewegh (58). Ale víte, jak vypadá dovolená z pohledu těch, kdo vás vítají na letišti, dovezou vás do správného hotelu a můžete si u nich objednat výlet, reklamovat pokoj, a když je nejhůř, vyzvednou vás na kauci z vězení? Sonda do práce delegátky cestovní kanceláře vás zaručeně pobaví, tak se nechte vzít na třídenní exkurzi do řeckého letoviska.

Foto: nakladatelství CPress

Dovolená očima delegátky, Jitka Herzánová, nakladatelství CPress, 200 stranFoto: nakladatelství CPress

Reklama

Načítám