Hlavní obsah

Kam se vydat, když vám chybí parťák?

Foto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Foto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné podzimní počasí láká k výletům, ale vám zrovna chybí vhodný parťák? Vyrazte za krásami Česka, které vás pohltí natolik, že si na svou samotu ani nevzpomenete.

Článek

Jste zrovna bez partnera, rodinu přepadlo podzimní lenošení a kamarádi se na cesty necítí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci? Nevzdávejte se svého koníčku a vyrazte na výlet klidně sami. Vynechejte obvyklé romantické destinace a užijte si místa, kde vám vaše momentální samota vadit nebude.

Praha v plném květu

Hlavní město je krásné celoročně, užít si v něm můžete nejen památky, ale i přírodu. Užijte si, že vyrážíte na výlet samy a dopřejte si trochu klidu a meditace. V Praze najdete hned tři botanické zahrady, které zvou k poklidné návštěvě a rozjímání. Procházku centrem spojte s návštěvou botanické zahrady Univerzity Karlovy na Albertově. V Botanické zahradě v Troji právě kvetou astry a krásně se barví vřes i Japonská zahrada, od 2. října ji oživí i výstava bonsají. Nebude-li vám přát počasí, schovejte se do skleníků Školní botanické zahrady v Malešicích, kde si užijete rozsáhlou výstavu kaktusů.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Botanická zahrada v Tróji byla založená v roce 1969. Kromě Japonské zahrady zajděte i do tropického skleníku nebo historické viniceFoto: kaprik, Shutterstock.com

Spletitá Kutná Hora

Nemusíte se nikomu přizpůsobovat, a tak si na míru namíchejte koktejl tajemna, kultury i pohybu. V Kutné Hoře si nenechte ujít Chrám sv. Barbory i ponurou Kostnici v Sedleci. Město ale nabízí mnohem víc – v informačním centru si vyzvedněte zcela nový leták se všemi naučnými a cyklistickými stezkami, ať vám žádná pamětihodnost neunikne. Za kulturou vyrazte do galerie GASK, do 25. října tu probíhá zajímavá výstava mladého výtvarníka Vojtěcha Horálka. V říjnu se pak otevře výstava ke sto letům od narození uznávaného českého scénografa Josefa Svobody. Tady nebude problém strávit klidně půl dne rozjímáním nad uměleckými díly, a k tomu žádného parťáka nepotřebujete.

Foto: John_Silver, Shutterstock.com

V kostnici jsou uloženy ostatky 40 000 našich předků. Za autora nezvyklé výzdoby je považován stavební mistr František Rint z České SkaliceFoto: John_Silver, Shutterstock.com

Olomouc ve dne v noci

V metropoli Hané najdete vše důležité v centru, které obejdete nenáročnou procházkou. Oslní vás Arcibiskupský palác s honosně zdobenými interiéry, radnice s orlojem i katedrála sv. Václava. Milovníky zvířat potěší také olomoucká zoo. Užijte si i večerní život, Olomouc je město vysokých škol a v klubech to tu žije. A pokud jste sami, třeba právě tady v uvolněném studentském prostředí se seznámíte.

Foto: Profimedia.cz

Na trůn zde nastoupil císař rakouský František Josef I., v Arcibiskupském paláci pobývala i Marie TerezieFoto: Profimedia.cz

Srdečný pozdrav z Poděbrad

Odpočinku a péče si můžete užít v tuzemských lázních. Individuální pobyty nabízí většina z nich, relaxovat můžete vyrazit například do Poděbrad. Zde už se nezaměřují jen na léčbu srdce, nabízejí i odpočinkové wellness pobyty. Kromě nich si užijete i procházky po kolonádě a popíjení léčebné Poděbradky, která se využívá i pro uhličité koupele. 26. září se můžete připojit k Poděbradskému dni srdce, čeká vás průvod, koncert Václava Neckáře i řada aktivit nejen pro vaše zdraví.

Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Pramen Poděbradky byl objeven roku 1905Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Vybarvená Pravčická brána

Láká-li vás spíše příroda, zamiřte například do Českého Švýcarska. Smíšené lesy se zde právě krásně barví do podzimních tónů, skalní masivy jsou ale stále krásně vyhřáté od sluníčka. Vyrazte na Pravčickou bránu, Jetřichovické vyhlídky nebo na Dolský mlýn, který se stal již několikrát kulisou filmových pohádek, naposledy Peklo s princeznou (2009). Pořiďte si turistický deník, do kterého můžete na vybraných místech získat jako suvenýr krásné vizitky. Až budou vaším památníčkem z cest přátelé listovat, určitě dostanou chuť vyrazit příště s vámi.

Foto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Dominanta Českého Švýcarska s úctyhodnými rozměry: rozpětí oblouku 26,5 metrů, výška otvoru 16 metrů, šířka skoro 8 metrů a minimální tloušťka 3 metryFoto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Pivní Plzeň

Za dobrým jídlem a pitím se můžete vydat do západočeské metropole. Na četných prohlídkách, na kterých do sebe nasajete množství zajímavých informací, si ani nevzpomenete, že by vám doprovod chyběl. Doslova povinností je návštěva plzeňského pivovaru, kde se dozvíte vše o moku, který nás proslavil po celém světě. Přímo v bývalých kvasných sklepech se nachází legendární restaurace Na Spilce. Pro turisty je otevřené také pivovarské muzeum a plzeňské historické podzemí, poslední zářijový týden speciálně jen za svitu baterek. V Plzni můžete ochutnat i další značky piv, například 18. a 19. září na pivním festivalu Slunce ve skle, v pivovaru Purkmistr se v pivu můžete dokonce koupat.

Foto: miwuj, Shutterstock.com

Jeden z největších a nejznámějších pivovarů v ČRFoto: miwuj, Shutterstock.com

Nemáte-li na výlety energii, zjistěte, co vám na podzim krade sílu a může za vaši únavu.

Reklama

Načítám