Hlavní obsah

Od zítřka najedu na tohle! Co říkají odborníci na rychlé změny jídelníčku?

Foto: Thinkstock

Přestože je tak zdravé, výhradně ovocem se mohla živit snad jen Eva v ráji. Vaše tělo nutně potřebuje i bílkoviny a tuky!Foto: Thinkstock

Reklama

Rozhodli jste se do toho „praštit“ a udělat ve svém jídelníčku zásadní změnu – třeba se ve velkém vrhnout na ovoce a zeleninu? Přečtěte si, co na to říkají odborníci! Pochválí vás, nebo mají výhrady?

Článek

Vylepšit si zdraví, a pokud možno i shodit nějaké to kilo. To jsou důvody, proč se lidé do podobných experimentů vrhají. Otázkou ale zůstává, jestli si tím spíš neuškodí. Představujeme vám tři z nich – i s komentářem od specialistek na výživu. Možná se v některém poznáte!

Všechno bílé pryč!

Tenhle stravovací styl spočívá v tom, že se budete zdržovat všech takzvaně „bílých jedů“, tedy bílé mouky, bílého cukru, mléka a výrobků z nich. Tedy mouku používat jen celozrnnou, sladit medem nebo třtinovým cukrem, a pokud mléko, tak jen rostlinné (sójové, ovesné, rýžové, mandlové a podobně). Co na to říká lékařka?

„Vyřazení bílé mouky a cukru je jistě dobré, ale odstranění mléčných výrobků z jídelníčku za nejšťastnější nepovažuji. Chybí vám pak cenné bílkoviny a vápník, proto si mléčné výrobky – přednostně polotučné a zakysané – v jídelníčku ponechejte,“ radí dietoložka a endokrinoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka programu Vím, co jím a piju.

Doporučuje také dát si pozor na alternativní sladidla – med i třtinový cukr jsou sice o něco zdravější, energie ale mají stejně jako běžný cukr (více o různých druzích cukru si přečtěte tady).

„Rostlinná mléka jsou v pořádku, neměla by ale být sušená, tyto výrobky mnohdy obsahují i rizikové trans mastné kyseliny. Z rostlinných mlék vybírejte ta v tetrapakových obalech, nejlépe ještě obohacená o vápník,“ upozorňuje doktorka Hlavatá.

Foto: Thinkstock

Všechno bílé není špatné. Bez bílé mouky i cukru si vaše tělo oddechne, mléčné výrobky ale většina odborníků považuje za nezbytnéFoto: Thinkstock

Ovoce a zelenina horem dolem

Ze všech stran slyšíte, jak jsou zdravé. Vitaminy, minerály, vláknina… a minimum kalorií. Tak proč vlastně jíst něco jiného? Jak se odborník tváří na nápad zařadit do jídelníčku několik ovocno-zeleninových dnů za týden? Dá se takhle zhubnout?

„Ovocno-zeleninové dny nejsou úplně vhodná volba a určitě není dobré je zařazovat několikrát týdně,“ zchlazuje naše nadšení odbornice na výživu Ing. Hana Málková ze společnosti STOB.

A vysvětluje proč: „Ovoce a zelenina nezajistí dostatek energie a živin, obsahuje převážně vodu a sacharidy, zastoupení bílkovin a tuků je velmi nízké a budou vám chybět. Bílkoviny jsou při hubnutí velmi důležité. Jejich příjem by měl být dostatečný každý den, jinak budete při úbytku váhy ztrácet svalovou hmotu, což není žádoucí. Ani bez tuků nemůže váš organismus dlouhodobě fungovat.“

Foto: Thinkstock

Pitný režim je důležitý, více než dva litry vody denně jsou ale za běžných podmínek zbytečně mnoho a příliš zatěžují ledvinyFoto: Thinkstock

Pít jako velbloud v oáze

Důkladné pročištění organismu, vyplavení škodlivin a samozřejmě i zhubnutí. To všechno možná očekáváte, když se pevně rozhodnete vypít denně čtyři litry vody. Každý přece ví, že hlad je převlečená žízeň. A navíc, když je žaludek plný vody, žádné jídlo už se do něj nevejde! Nebo je to jinak?

„Samozřejmě je důležité přiměřeně pít, v průměru 1,5 až 2 litry za den, při sportu nebo v horku i víc. ,Prolévání se´ vodou ale není nejšťastnější, nadměrný příjem tekutin zbytečně zatěžuje ledviny a efekt na hubnutí tu stejně nebude – žaludek je schopný se téměř libovolně vytáhnout. Nejlepší je popíjet během celého dne, ale udělat pauzy před a po jídle. Není vhodné zároveň jíst a pít, protože se zbytečně zvětšuje objem žaludku,“ uvádí vše na pravou míru doktorka Karolína Hlavatá.

Foto: Archiv firem

Podpořte tělo pomocí doplňků stravy! Na foto (zleva): Renuto Lipoxal Xtreme (120 + 60 tablet) se zeleným čajem zvyšuje intenzitu spalování. OBEZIN 45+ duopack (180 tobolek) snižuje chuť k jídlu. Prášek z mladých zelených rostlin ječmene (240 tablet) má vysokou nutriční hodnotu a posiluje organismusFoto: Archiv firem

V jednom se všichni odborníci shodnou: ať už jde o jakékoli změny, vždy je lepší nechat tělo, ať si na ně postupně přivykne. Léčbu šokem nemá rádo!

Reklama

Načítám