Hlavní obsah

Průvodce pro milovníky rajčat: Jaká zasadit, jakým se vyhnout a které barvy frčí?

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Reklama

Také sledujete předpověď počasí a hlídáte dobu, kdy už konečně bude vhodná chvíle na nákup nejlepších sazenic rajčat a jejich vysazení? Poradíme vám, jaké druhy vybrat a proč.

Článek

Rajčata můžete pěstovat, i když bydlíte jen v městském bytě. „Lze je pěstovat i v truhlíku za oknem, například balkonová rajčata, zakrslá i převislá. Klidně je tam dejte místo muškátů. Ovšem až po 15. květnu, protože rajčata jsou teplomilná,“ radí Pavel Beran ze Zahradnictví Kruh. Toto datum platí pro vysazení sazenic, semínka musíte vysazovat již v únoru, maximálně březnu.

Po jakých odrůdách sáhnout?

Rozhodně se nebojte experimentovat. „Pokud chcete pěstovat rajčata pro vlastní potřebu, nekupujte běžné osivo nebo sazenice, a už vůbec ne F1 hybridy. Jde o komerční odrůdy, které jsou šlechtěné, aby měly pevné slupky, co vydrží transport na velké vzdálenosti, a dlouhou trvanlivost, aby vydržely čekat na pultech obchodu. Chuť a barva je podružná,“ vysvětlují pěstitelé rajčat z Farmy Blatnička.

Foto: Zbigniew Pawluczuk, Shutterstock.com

Černá rajčata překvapí nejen svou barvou, ale i chutí – navíc vypadají skvěle třeba v salátuFoto: Zbigniew Pawluczuk, Shutterstock.com

Modrá či zebří rajčata? Proč ne!

Komerčně se pěstuje omezené množství odrůd, ale do našich zahrádek se v poslední době naštěstí dostávají barvou a tvarem méně obvyklé druhy. „Nebojte se experimentovat a vypěstujte si víc odrůd, pak je ochutnejte a rozhodněte se, která vám vyhovuje nejvíc. A nebojte se barev ani tvarů,“ zní rada z Farmy Blatnička, kde byste na klasickou odrůdu nenarazili. Jak vybírat?

Okouzlila vás velká masitá rajčata s plody kolem 250 g? Počítejte s tím, že na rostlině jich za sezonu vyroste pár a hodí se spíš na protlak, kečup nebo do džemů spolu s dalšími druhy ovoce. Maloplodé odrůdy jsou tedy často produktivnější. „Odrůdy cherry jsou navíc daleko chutnější než velká rajčata z obchodů,“ říká Pavel Beran.

Rajčata mohou mít spoustu barev – téměř bílá, žlutá, oranžová, růžová, červená, fialová, modrá, zelená, čokoládově hnědá nebo téměř černá i zebrovaná. Tvarem mohou připomínat rybíz, třešeň, hruštičku, hrozny nebo broskev. Přesně taková vyzkoušejte, pokud máte děti, které normálně rajčata nejedí. „Varujeme ale před nákupem semínek barevných rajčat z Číny. Za jejich sytě modrou či žíhanou barvu může grafik, který upravoval fotografii, ve skutečnosti taková nejsou. Správně má být zabarvení docíleno zvýšeným obsahem přírodního pigmentu antokyanu, který je třeba i v borůvkách, nejde o žádné genetické mutace,“ uvádějí odborníci z Farmy Blatnička.

Foto: Hebeko, Shutterstock.com

Nebojte se pěstovat rajčata různých tvarů a barev, překvapí vás i rozmanitostí chutíFoto: Hebeko, Shutterstock.com

Z barevných rajčat si můžete zvolit například odrůdu Tigerella, červenou se žlutým žíháním, která je šťavnatá, příjemně rajčatové chuti a vypadá skvěle jako obloha i v salátu. Amišské žluté rajče zas překvapí chutí, která může připomínat syrovou bramboru, odrůda Zahradní broskev je méně šťavnatá, takže po rozkrojení připomíná spíš papriku, dužnina je sušší.

Jste milovníci zajímavých chutí? Pak byste měli vědět, že rajčata mohou v chuti postihovat celou škálu, od extra sladkých přes tradiční chuť až po tak kyselé, že je samotná nesníte.

Zelená rajčata jsou speciálně vyšlechtěná tak, aby v nich bylo minimum jedovatého tomatinu, takže ho v plné zralosti neobsahují o nic více než běžná červená rajčata. Pozor ale na konzumaci rajčat, která jsou zelená proto, že jsou nedozrálá!

Jestli chcete vybrat podle odolnosti vůči plísni bramborové, pak sáhněte například po rajčeti bedrníkolistém, jež rodí sice hodně malé plody, ale až do pozdního podzimu bez jakékoli stopy po plísni. Existuje v červené i žluté barvě a lidově se jmenuje rybízové rajče.

Jaká rajčata pěstujete vy? Doporučte své oblíbené odrůdy ostatním!

Reklama

Související témata:

Načítám