Hlavní obsah

Láká vás kuchyně z nerezu? Víme, co vás s ní čeká!

Foto: thinkstock

Chcete, aby vaše kuchyň působila profesionálním dojmem? Neváhejte a kupte ji celou z nerezu!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láká vás exkluzivní vzhled nerezové kuchyně? Aby ne, vždyť jde o nejčistší a nejkrásnější typy kuchyní. Ale pozor! Jsou dosti náročné na cenu i úklid. My vám poradíme, jak si úklid usnadnit a jak ušetřit peníze při jejím pořízení!

Článek

I kuchyně podléhají módě. Přes více než 10 let se na pomyslné špičce kuchyňské hitparády udržují kuchyně z nerezové oceli. Jaké jsou jejich praktické vlastnosti a komu (ne)jsou vlastně určené?

Pro profesionály to nejlepší

Nerezová ocel je ušlechtilý materiál. Nepodléhá korozi, je nenasákavá, špína, nečistoty a skvrny od omáček, kávy nebo vína jdou bez námahy jednoduše setřít vlhkým hadrem. Nerezová ocel je bez zápachu, bez chuti a bez toxických látek, které by mohly při styku s potravinami způsobit sebemenší problém. Proto jsou také veškeré profesionální kuchyně právě z tohoto materiálu. Toužíte-li po reprezentativním a dokonale profesionálním vzhledu kuchyně, pak je nerezová ocel správná volba. Buďte ale na pozoru!

Foto: Bulthaup studio Praha

Čištění si usnadníte pomocí olejových emulzí, které dodává výrobce kuchyníFoto: Bulthaup studio Praha

Budete ji stále jen leštit

Co je pro jednoho výhodou, může být pro druhého nepříjemnou komplikací. Nerezová ocel je hladký polomatný nebo pololesklý materiál. Veškeré nečistoty jsou na ní okamžitě vidět a platí to i o dotyku mastné dlaně. Nerezová kuchyň zkrátka svého uživatele nutí, aby ji udržoval v dokonalé čistotě. V restauraci, kde se o úklid stará najatý personál, je taková vlastnost vítaná a posouzení hygienického stavu kuchyně je o to snazší, že je hodnotitelné na první pohled.

Foto: Bulthaup

Ceny nerezových kuchyní odpovídají jejich luxusnímu vzhledu a pohybují se kolem 110 000 korun za běžný metr kuchyněFoto: Bulthaup

Ovšem v běžné domácnosti to může být problém. „Pokud každodenně vaříte a zároveň pokud není vaší jedinou starostí úklid kuchyně, pak bych nerezovou kuchyň nikdy nedoporučoval. Můžete-li si ale dovolit platit paní na úklid, tak je to jiná věc. V opačném případě strávíte po každém vaření pár desítek minut leštěním,“ komentuje situaci architekt Pavel Zikmund.

Foto: Boffi

Exkluzivního vzhledu dosáhnete také kombinací nerezové oceli se dřevemFoto: Boffi

Úklid si můžete usnadnit!

Výrobní firmy dodávají k nerezovým kuchyním speciální čisticí prostředky na bázi olejových emulzí. „Po jejich použití je povrch snadněji stíratelný a ani stopy po zpocené či mastné dlani nebudou tak vidět. Sníží se i viditelnost škrábanců, které se po nějakém čase vždycky objeví, nejdříve na pracovní kuchyňské desce a pak i na jiných částech,“ přibližuje Jan Prokop ze společnosti Bulthaup studio Praha. Můžete si také pořídit takzvaný samočisticí povrch, který získáte po použití impregnujícího přípravku Kitchen protect. Informovali jsme vás o něm ve článku Tipy, jak si usnadnit úklid v kuchyni. Další tipy, jak čistit nerez v kuchyni, najdete v článku zde.

Foto: Arc Linea

Nerezová ocel je absolutně hygienicky nezávadná, bez zápachu, nasákavosti a toxických látekFoto: Arc Linea

Kolik stojí?

Kuchyně z nerezu jsou exkluzivní zboží a běžní výrobci kuchyní je ve svém portfoliu ani nemají. V Česku však existuje několik interiérových a kuchyňských studií, která nabízejí zahraniční značky jako Bulthaup, Boffi či Arc Linea. První jmenovanou firmu zastupuje zmíněné pražské Bulthaup studio Praha, firmu Boffi společnost Konsepti ČR a produkty z kolekcí Arc Linea je možné získat například u firmy Ranny Architects. V každém případě je ale nutné počítat s rámcovou cenou okolo 110 000 korun za metr takto řešené kuchyně!

Foto: Arc Linea

I kuchyně podléhají módním vlivům a nerezová ocel je v pravém slova smyslu „trendy“Foto: Arc Linea

Levnější varianta existuje!

Toužíte-li po luxusním vzhledu nerezové kuchyně, a nejste ochotní platit opravdu velmi vysoké ceny, můžete se rozhodnout pro alternativu v podobě materiálu s názvem kovolaminát. Jak napovídá název, jedná se o laminátovou desku s vrstvou nalisovaného kovu o tloušťce v řádech desetin milimetru. Cena se pohybuje kolem 20 000 korun za běžný metr kuchyňské sestavy.

Foto: Boffi

Kuchyňské sestavy z nerezové oceli můžete získat jen u specializovaných prodejcůFoto: Boffi

Problém však spočívá v tom, že zpracování tohoto materiálu nabízí jen velmi málo kuchyňských studií. Z velkých a zavedených firem ovládají technologii kovolaminátu například Dům interiérového zařízení – kuchyně DIZ a Kuchyně Katalpa. Údržba kovolaminátu je v podstatě identická s údržbou nerezové plochy. Životnost je přirozeně nižší, neboť nerezové oceli může konkurovat jen přírodní kámen, ale rozhodně je možné ji považovat za standardní a dostatečnou.

Foto: Shiny Interior

Exkluzivita nerezových kuchyní láká designéry. Tato kuchyň je dílem slavného Philippe StarckaFoto: Shiny Interior

Tip redakce: Přemýšlíte o nové kuchyni? Víte, jak ji barevně doladit? Dobré tipy najdete v článku Jaká je ideální barva do kuchyně?.

A jaké zkušenosti máte s nerezem vy? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Načítám